Annonce
Odder

Dagene er talte for historisk hus ved Rathlousdal

Den gamle smedebolig ved Rathlousdal vil formentlig blive revet ned i løbet af 2019. Foto: Søren E. Alwan

Fredningsnævnet har sagt god for, at 240 år gammelt hus må blive jævnet med jorden.

Odder: Johan Tesdorpf, godsejer på Rathlousdal, har fået Fredningsnævnets accept af, at han kan rive en af de meget markante bygninger på godsets jorder ned - også selv om den indgår i den store fredning af godsmiljøet.

Bygningen, der ligger umiddelbart ud til Kongshusvej og er mere end 200 år gammel, har i snart mange år været i forfald og er ifølge Johan Tesdorpf ikke særlig attraktiv at bo i, netop fordi der fra husets vinduer og døre kun er halvanden meter ud til kørebanen.

- Jeg søgte derfor sidste år Odder Kommune om at måtte rive huset ned, og efter at Fredningsnævnet nu også har sagt ja, er der intet til hinder for at gå i gang. Selv om jeg vil strække mig langt for at passe på gamle kulturmiljøer, er jeg tilfreds med tilladelsen, fordi jeg har regnet mig frem til, at en renovering vil koste syv mio. kroner. Så meget bliver bygningen med sin meget dårlige beliggenhed aldrig værd, siger godsejeren, der undervejs har været i dialog med bl.a. Danmarks Naturfredningsforening, Odder Museum samt Odderegnens Forening for By- og Landskabskultur.

- Vi havde naturligvis helst set, at huset var blevet restaureret, men når det nu ikke kan lade sig gøre, er vi tilfredse med, at Johan Tesdorpf viser interesse for at bibeholde kulturmiljøet bl.a. ved at bygge et helt nyt hus i en stil, der passer til området, siger DN-formand Ib Salomon.

Annonce

Som museumsmand havde jeg helst set, at det gamle hus var blevet bevaret, og en nyt vil aldrig få samme historiske værdi, selv om det bygges i gammel stil. Omvendt sætter jeg pris på, at Johan Tesdorpf vil tænke på kulturmiljøet som helhed, når han skal bygge nyt.

Klaus Markmann Jensen, museumsinspektør Odder Museum
Man ser det ikke umiddelbart, men huset på Kongshusvej er ifølge godsejer Johan Tesdorpf meget forfaldent. Foto: Søren E. Alwan

Restaurerer smedjen

Med det henviser Ib Salomon til, at Johan Tesdorpf har planer om at opføre en bygning lig med den gule bygning, der allerede ligger i det samme område men blot længere væk fra Kongshusvej. Hvornår det kommer til at ske er endnu ikke blevet besluttet, ligesom godsejeren endnu ikke har sat dato på, hvornår den forfaldne smedebolig skal rives ned.

Til gengæld har Johan Tesdorpf besluttet, at den gamle røde smedje, der ligger lige ved siden af det dødsdømte hus, under ingen omstændigheder skal fjernes, selv om det også er i forfald. Det har faktisk aldrig været på tale.

Den røde smedje bliver der ikke pillet ved - ud over at bygningen vil blive renoveret. Foto: Søren E. Alwan
Huset ved Rathlousdal var i mange år bolig for godsets smed. Foto: Søren E. Alwan
Huset på Kongshusvej har i mange år huset to lejligheder. Nu skal det rives ned. Foto: Søren E. Alwan
Den gamle smedje ved Rathlousdal. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];