Annonce
Horsens

Dagbog fra frontlinjen: Det er svært at se hinanden i øjnene om natten i denne tid

Efter to nattevagter som koordinator på Akutafdelingen kaldte nattesøvnen for sygeplejerske Jonas Dannebo Nøddesgaard. Heldigvis har han ingen problemer med at vende rundt på sin døgnrytme. Foto: selfie
Weekenden bød på to nattevagter på Akutafdelingen på Regionshospitalet Horsens for sygeplejerske Jonas Dannesbo Nøddesgaard, som koordinerede nattens arbejde.

Horsens: Weekenden bød på to nattevagter, som begynder klokken 19 om aftenen og slutter klokken 7 næste morgen. På begge vagter var jeg akutkoordinator og har overblikket over, hvilke patienter sygeplejerskerne har. Der er også plads til, at jeg selv har nogle få patienter.

Jeg er glad for nattevagterne, hvor man som regel ikke har lige så travlt som i dagvagterne. Det betyder, at vi kommer til at lære hinanden bedre at kende og får set sine kolleger i øjnene på en anden måde. Bare ikke lige nu, hvor vi ikke ser hinanden så meget, fordi Akutafdelingen er delt ind i fire zoner på grund af coronavirus. En ren zone og tre isolationszoner med lukkede døre mellem den rene afdeling og isolationszonerne.

Jeg gik i den rene zone, så det var lidt svært at være koordinator, når vi ikke mødes så meget og kan se hinanden i øjnene. Derfor foregik rigtig meget kontakt på telefonen, og opgaven var hele tiden at vide, hvor hinanden er.

Når sygeplejerskerne er inde på en isolationsstue, skal de helst ikke bruge deres egen telefon, for så bliver den uren og skal desinficeres, men der står en telefon på stuen, som de kan bruge. Det er bare mere bøvlet at være koordinator i denne tid. Samtidig bliver jeg ringet op, når der er en ambulance på vej, men jeg er god til at holde hovedet koldt.

Annonce

Sygeplejersken på stuen åbnede døren, jeg rakte en pose frem, og så blev prøven dumpet ned i plastikposen, så jeg ikke kom i kontakt med prøven.

Jonas Dannesbo Nøddesgaard, sygeplejerske

Dumpede prøve ned i pose

Vi var otte på vagt, det er én mere, end vi plejer at være – eller faktisk to, fordi den ene plejer at være i skadestuen, det skal vi ikke nu, hvor skadestuen er flyttet for sig selv. Så vi havde mindre travlt, end vi plejer. Det er stadig følelsen af stilhed før stormen.

Normalt er der en af os, der tager mad med til alle, men nu var der en vagtstue i den rene zone og i isolationszonen, så vi var heller ikke sammen, da vi spiste mad, som en af kollegerne havde taget med.

En ny opgave var også, at jeg modtog prøver fra isolationsstuen, som jeg skulle aflevere i laboratoriet. Sygeplejersken på stuen åbnede døren, jeg rakte en pose frem, og så blev prøven dumpet ned i plastikposen, så jeg ikke kom i kontakt med prøven.

Alle patienter tjekkes

Alle bliver tjekket af en læge, før de kommer ind i afdelingen. Ved den mindste mistanke om smitte med coronavirus, kommer de i isolation. Det sker, hvis temperaturen er over 37,5, eller de har almindelige influenzasymptomer eller åndenød. Lang de færreste, vi poder, er positive. Testes patienten negativ, gælder det om at få dem ud af isolationszonen, så pladsen bliver klar til en ny.

Sygeplejersker kan nogle gange tage en powernap om natten, det blev der nu ikke noget af, selv om nætterne forløb roligt undtaget et par hektiske timer, hvor der kom patienter ind, som var dårlige. Så pumper adrenalinen rundt i kroppen, der skal træffes beslutninger, og teamsamarbejdet skal fungere. Det er det uforudsigelige ved jobbet, der gør det spændende.

Man ved aldrig, hvad der sker på en vagt, men det var nogle rigtig gode nattevagter.

Dagbog fra frontlinjen

I denne corona-tid følger vi med jævne mellemrum i dagbogsform Jonas Dannesbo Nøddesgaards hverdag som sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Akutafdelingen på Regionshospitalet Horsens. Han er desuden suppleant for Jeanet Sønderskov Larsen, der er fællestillidsrepræsentant for alle sygeplejersker på hospitalet.

Han er 28 år, bor i Horsens med sin kæreste og to delebørn på tre og fem år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce