Annonce
Horsens

Da skolerne lukkede, åbnede farmors naturskole

- Vi skal se, om der er noget indeni, siger farmor Trille Ditlevsen og knækker røret, mens Emma og Kristian kigger med. Foto: Mette Graugaard
Da børn og forældre fik fælles arbejdsplads derhjemme lige før jul, opstod farmors naturskole, som blev et dagligt frisk pust væk fra computeren.
Annonce

Bjerre: Farmor når kun lige at parkere bilen på parkeringspladsen ved Elverdam i Bjerre Skov, før ni-årige Kristian hopper ud af bilen. Han er klar til dagens oplevelser i farmors naturskole. Storesøster Emma på 11 år, kommer ud til lillebror sammen med farmor Trille Ditlevsen.

Hun viser børnebørnene kortet over Bjerre Skov og Elverdam, som er målet for dagens tur. Hurtigt får børnene øje på en kæmpe træstamme, der ligger på en høj, hvor der er skåret sæder ud i stammen. Den skal undersøges, og de begiver sig op af bakken. Børnene sætter sig i sæderne og balancerer hen over den udskårne træstamme.

- Se det store træ, det er blevet til en legeplads, lød det fra farmor om træet, der var blevet omdannet til en bænk. Foto: Mette Graugaard

Her har de ikke været før, men ture i farmors naturskole er de vant til. De kom på programmet, da skolerne blev lukket ned før jul.

- Børnene sad hjemme ved computeren og fik undervisning, så de trængte til at komme ud at røre sig, siger Trille Ditlevsen, som nyder turene med den lille flok.

Annonce

Lærer også noget

Turene med farmor blev et dejligt afbræk fra en anderledes hverdag, hvor også storebror Simon og forældrene har fået hjemmearbejdsplads. Trille Ditlevsen, som bor i Hatting, henter børnene i Stensballe, og så er de sammen et par timer, hvorefter de bliver afleveret hjemme hos forældrene.


Børnene sad hjemme ved computeren og fik undervisning, så de trængte til at komme ud at røre sig.

Trille Ditlevsen


De har været en tur i Vitus Berings Park, hvor de hørte om den store søfarer med lokale rødder. De har besøgt lergraven ved Bygholm og set, hvor murstenene til fængslet stammer fra. De har ledt efter fuglekongen i Rold Skov, har kælket på golfbanen, været oppe i fugletårnet ved Nørrestand og meget, meget mere.

Byturene har været kronet af en omgang snemandssuppe hos Frellsen i Søndergade.

- Det er varm kakao med skumfiduser, fortæller Emma og bliver helt salig ved tanken om den lækre, varme drik.

Annonce

Hygge og snak

I dag gælder det om at bruge øjne og krop. Børnene ruller store snebolde af den tunge tøsne. Kristian er den modigste. Han vover sig lidt ud på isen på søen, indtil storesøster og farmor får ham ind på bredden igen. Han er draget af vandet, men lærer også, at en vandpyt i søkanten ikke nødvendigvis er den rene leg. Sammen med farmor stikker de en pind i hullet. Den når dybt ned. Bagefter sætter farmor pinden op ad ham.

- Se lige, hvor langt vandet ville nå op på, hvis du faldt ned i vandet.

De pædagogiske evner er ikke lagt på hylden efter mange års lærerliv.

Trille Ditlevsen stikker pinden ned i hullet, så Kristian bagefter kan se, hvor dybt vandet er i forhold til ham selv. Foto: Mette Graugaard

De snakker om den fine lille gærdesmutte, om frøstande, skoleopgaver og glæden ved at være tilbage i den rigtige skole sammen med kammeraterne.

Selv om det er vinterferie, nyder de en tur i naturskolen. Siden skolen lukkede før jul, har de været på tur hver dag, når hjemmeskolen var slut. Nu er de tilbage i skolen, men planen er at holde fast i naturskolen en gang eller to om ugen, så længe sport og andre aktiviteter er på standby.

Børnenes karakter til naturskolen er høj.

- Det er faktisk sjovt at gå med dig, farmor, lyder det fra Emma, og Kristian supplerer med et forslag:

- Måske skulle vi også prøve at gøre det omvendt en dag, så du kommer hjem til os og bager, lyder invitationen til farmor.

Corona ideer

Coronavirus og nedlukning af samfundet har givet mange tid og mulighed for at opdyrke en ny hobby, genfinde en gammel interesse eller noget helt tredje.

Vi fortæller om nogle af de gode corona-projekter med håb om at inspirere andre.

Har du gang i et projekt – stort eller småt – hører vi meget gerne fra dig på nissk@hsfo.dk.

- Her sidder jeg godt, siger Emma, der kan se tågen over søen. Det bliver til en snak om tågen, der dannes, når den varmere luft møder kulden fra jorden. Den smukke skovsø blev anlagt i starten af 40'erne ved hjælp af arbejdskraft fra den statslige ungdomslejr på Møgelkær. Foto: Mette Graugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce