Annonce
Ikast-Brande

Da Brande overraskede hele fodbold-Danmark

Holdbillede fra af Brandes hold i 3. division foran klubhuset. Det gamle klubhus på Thyregodvej havde kun koldt vand i hanerne, så da Brande nåede op i 3. division, blev udeholdene indlogeret på Brande Hotel, hvor de kunne klæde om og få et varmt bad. Da der blev bygget nyt klubhus på det nuværende Brande Stadion i 1952 (der hvor Idrætsbørnehaven Tumlehøj ligger i dag), blev klubhuset overtaget af spejderne, som benyttede det de efterfølgende 10 år (foto: Lokalhistorisk Arkiv). Scan: Edgar Jacobsen
I 1952 rykkede Brande op i 3. division. Her forblev holdet frem til 1959
Annonce

Brande: Landsbyholdet Brande IF vandt i 1952 den jyske mesterrække og skulle spille om oprykning til 3. division mod de øvrige vindere fra de seks unioner.

De øvrige vindere var Viborg, Roskilde, Marienlyst, Vanløse, B1910 Rønne og Maribo.

Brande gik ubesejret igennem de seks kampe med 3 sejre og 3 uafgjorte kampe. Den sidste kamp var på udebane mod Maribo, og med en sejr på 2-1 sikrede Brande sig oprykningen sammen med Vanløse.

Det overraskede hele fodbold-Danmark, at en lille klub fra Midtjylland kunne spille sig helt frem mellem de bedste hold i landet. Efter sejren over Maribo og oprykningen blev spillerne modtaget sent om aftenen af omkring 1000 ellevilde tilhængere på torvet i Brande.

Annonce

Telefon-transmission

Brande afviklede sine hjemmekampe på en bane, der lå på Thyregodvej.

Det kneb med at få plads til de mange tilskuere fra det meste af Jylland - omkring 4-5000 pr. kamp, derfor allierede klubben sig med de lokale vognmænd, som stillede deres lastbiler til rådighed; de blev derefter placeret rundt om banen som tribuner til de mange tilskuere.

Ved de tre udekampe mod Roskilde, Marienlyst og Maribo blev der arrangeret et telefonnet, så redaktør Tage Sabro kunne referere pr. telefon til de mange lyttere på Madsens Hotel, hvor der var stuvende fyldt.

Annonce

Udehold på hotel

Klubhuset på Thyregodvej, hvor Dalgasskolen nu har sportsplads, var et mindre træhus med kun 2 rum og en kold vandhane i midten.

Det mente man ikke, man kunne byde de fremmede hold, som derfor blev indlogeret på Brande Hotel.

De mange dagblade var vildt imponeret af den lille klub fra Brande, som nu begyndte at blande sig med de bedste hold i dansk fodbold.

Flere af de københavnske dagblade, især Carl Ettrup fra Idrætsbladet, skrev flere artikler om ”brunkulsholdet fra Brande” på trods af, der ikke var en eneste spiller, der havde med brunkul at gøre.

Annonce

Toppede rækken

Brandes populære træner, K.E. Velling fra Herning, trænede Brande i fem år indtil 1955, da han blev afløst af Ingvard Christensen fra Vejle. Efterhånden blev klubbens klubhus for lille, og i 1952 blev der bygget et nyt klubhus med to etager, der blev indviet sammen med det nye anlæg på Ågade.

Brande overraskede igen alle i dansk fodbold, da holdet efter fem kampe indtog førstepladsen i rækken efter en hjemmesejr på 3-0 over en af storklubberne fra København, Hvidovre.

Alle de tre mål blev sat ind af en af Brandes farligste angribere, Niels Poulsen.

Hvidovres anfører, Stinus Kirkeby, fortalte efter kampen, at Niels Poulsen var en af de farligste angribere, han havde spillet imod.

Annonce

”De fantastiske fire”

Den danske sportspresse var imponeret af Brande-holdet i almindelighed og af "De fantastiske fire" i særdeleshed. Firkløveret bestod af Henning Pedersen, Niels Poulsen, Robert Dahl og Poul Munkholm. Flere at storklubberne havde snøren ude for at få fat i de fire, men det var åbenbart deres egen klub, der passede dem bedst.

Efter oprykningen blev holdet inviteret til at spille opvisningskampe rundt om i Jylland; et år nåede man helt op på 40 invitationer.

Henning Pedersen, Niels Poulsen, Robert Dahl og Poul Munkholm blev alle udtaget til JBU’s udvalgte hold, og den unge Hother Hansen kom på provinsens ungdomshold.

Efter syv sæsoner i 3. division rykkede holdet ned i 4. division i 1959.

I spidsen for klubben stod Hans Mølgård, der som klubbens formand var omdrejningspunktet og i en årrække også var med i JBU’s (nu DBU Jylland) bestyrelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce