Annonce
Hedensted

Dårligt murværk har bremset renovering: Beboere må genhuses i længere tid

Strandvejen 10 kommer ikke til at stå klar til oktober som planlagt. Både tidsplan og omkostninger har ændret sig på grund af uforudsete problemer med de bærende mure. Foto: Emil Fibiger
Tidsplanen for renoveringen af 24 lejligheder i Juelsminde skrider. Ejendommens gamle mure er for svage. Arbejdet har stået stille i to måneder.
Annonce

Juelsminde: Beboerne på Strandvejen 10 i Juelsminde må vente længere tid end forventet med at flytte hjem til deres lejligheder igen.

Renoveringen af de 24 lejligheder på adressen har stået stille i to måneder, fordi de bærende mure ikke er stærke nok til, at projektet kan gennemføres som planlagt.

- Det er dårligt murværk. Det er både mørtlen og murstenene. Huset har ikke den nødvendige bæreevne og stabilitet, siger direktør i Juelsmindehalvøens Almene Boligselskab af 1946, Henrik Alleslev.

Boligselskabet har brugt de seneste uger på at afklare, hvordan moderniseringen kan laves på en måde, så den lever op til alle krav og ikke giver lejerne en højere husleje end aftalt.

Planen er at stabilisere bygningen bl.a. ved at indarbejde stål i murværket. Indgrebet skal være så lille som muligt og et, der holder projektet inden for den ramme, som Landsbyggefonden har givet tilskud til. Her skelnes mellem renovering og nybyggeri.

- Mange siger, hvorfor vælter I ikke bare det hele og bygger noget nyt. Økonomisk set gav det måske god mening, men vi er bare inde i en lovgivning, som gør, at det ikke kan lade sig gøre, siger Henrik Alleslev.

Der er ikke andet at sige, end at det er træls. Det er mega træls, og vi skal bare have løst problemet hurtigst muligt og bedst muligt.

Henrik Alleslev, direktør, Juelsmindehalvøens Almene Boligselskab

Annonce

Frustrerede beboere

Problemet med murene gør projektet dyrere og kræver et større tilskud fra Landsbyggefonden. Henrik Alleslev lægger ikke skjul på, det er en træls situationen at stå i - også for lejerne. De er alle blevet genhuset.

- Beboerne er selvfølgelig frustrerede, og det kan jeg godt forstå. De havde regnet med at vende tilbage 1. oktober, men det kommer ikke til at ske, siger han.

Annonce

En uønsket overraskelse

Murværkets dårlige kvalitet kom som en overraskelse efter renoveringen af naboejendommen Strandvejen 12, som stod klar omkring årsskiftet.

- Vi startede med den ældste boligblok, der er bygget efter krigen og taget i brug 1947. Det gjorde vi, fordi vi så ville vide, hvad der var af overraskelser, når vi gik i gang med etape to. Det holdt ikke stik. Faktisk er blokken fra 1964 dårligst bygget, siger Henrik Alleslev.

Undersøgte I ikke blokkens murværk, inden I gik i gang?

- Der blev taget nogle prøver, men det var åbenbart de forkerte steder, svarer Henrik Alleslev.

Projektet

  • Boligblokkene Strandvejen 10 og 12 renoveres og ombygges for 70 mio. kr.
  • Strandvejen 12, der stod først for tur, er der sket indflytning i igen. Der er bl.a. kommet nye indgange, elevatorer og altaner ud mod vandet.
  • De tidligere 42 lejligheder reduceres til 36 som følge af renoveringen. Til gengæld tilføjes 12 nye familielejligheder i blokkenes loftetage, så det samlede antal lejligheder stiger til 48.
  • Beboerne skal betale mere i leje i de nye lejligheder. Da beslutningen om renoveringen blev taget op i 2013, stemte 16 ud af 34 lejemål imod. Tre lejemål blev opsagt op til renoveringen.
Annonce

Afventer et ja

Han afventer lige nu Landsbyggefondens ja til en foreslået model og håber at få det snarest, så arbejdet kan genoptages.

- De økonomiske og tekniske beregninger har vi nu, så forhåbentlig kan vi sætte i gang, så snart vi får Landsbyggefondens go, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce