Annonce
Ikast-Brande

Dåbskludene er blevet populære i Klovborg

I næsten to år har fra venstre Maria Nikolajsen, Hanne Stier og Else Kristensen fra Klovborg strikket dåbsklude til kirken. De konstaterer, at traditionen er kommet for at blive. Foto: Peter Hald
Ny tradition med hjemmestrikkede dåbsklude breder sig. Kreative kvinder fra Klovborg har fået travlt med at strikke dåbsklude.
Annonce

Klovborg: En ny tradition har vundet indpas i folkekirken: Hjemmestrikkede dåbsklude, der både tjener en praktisk funktion, men som også er en fin gave fra kirken med stor symbolværdi.

De strikkede klude erstatter de sædvanlige papirservietter, og efter dåben kan forældrene tage dem med hjem som et kært minde.

I Klovborg har en flok strikkekyndige kvinder taget traditionen til sig, og de strikker dåbsklude på livet løs både derhjemme, og når de samles i "krea-klubben" på friskolen.

Den faste kerne blandt dåbsklude-strikkerne består af Maria Nikolajsen, Hanne Stier og Else Kristensen. Tre erfarne kvinder, der har mange års træning i at bruge strikkepinde.

- Vi har øvet os, konstaterer Maria Nikolajsen beskedent.

- Traditionen med dåbsklude blev startet af en præst på Djursland, og vi har været i gang  cirka to år, fortæller Hanne Stier, der er kirkesanger i Klovborg Kirke.

Selv blev hun første gang præsenteret for dåbsklude, da hun gik til sang i Horsens Klosterkirke. Og det var inspirerende, da dåb er en begivenhed, der samler mange:

- Nu om dage er der måske ikke så mange, der er kirkevante, men alligevel vælger næsten alle at få deres børn døbt, siger Hanne Stier.

Annonce

Et minde om en stor dag

Maria Nikolajsen og Else Kristensen er også trofaste kirkegængere, og de synes alle, at dåbskludene giver god mening.

- Dåbsklude er et minde om en stor dag. En dåb er jo noget helt specielt, siger Else Kristensen.

De kyndige strikkedamer gør meget ud af håndværket og bruger forskellige kristne symboler på kludene. Garnet er altid holdt i råhvide toner, og kludene har samme format, men symbolerne kan variere. Der kan være kors, fisk og hjerter, og en populær kombination er et kors, et anker og et hjerte, der symboliserer tro, håb og kærlighed.


Dåbsklude er et minde om en stor dag. En dåb er jo noget helt specielt.

Else Kristensen


Fra menighedsrådet var det Mette Nørtoft Hedeager, der hjalp til med at få dåbskludene introduceret, og hun kan konstatere, at skikken hurtigt blev populær.

Et udvalg af forskellige dåbsklude. De har samme størrelse, men symbolerne på kludene kan variere. Foto: Emma Ravbjerg

- Jeg er stoppet i menighedsrådet, men det var vigtigt for mig, at den gode tradition med dåbskludene kunne fortsætte. Det har jo været et ønske fra menigheden, så jeg har givet stafetten videre til Kirsten Hansen som kontaktperson i menighedsrådet, fortæller Mette Nørtoft Hedeager.

Hun lægger vægt på symbolværdien:

- Man kan jo sige, at en dåbsklud er en maske i Guds skaberværk, siger hun med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
HH Elite

Danskerne overraskede alt og alle

Horsens

Julia frygter, at der sker ulykke ved trafikeret kryds - kommunen er på vej med løsning

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce