Annonce
Livsstil

Dåb er ikke kun for spædbørn

Foto: Ard Jongsma
Mange familier har udskudt en barnedåb under coronakrisen. Nu er der hjælp at hente, hvis barnet er vokset fra familiens dåbskjole.

Dåbskjolen har mange og lange traditioner med sig. Den sidste lille pige, jeg døbte, havde en kjole på, som var 136 år gammel, og det er smukt og rørende at tænke på de mange generationer, der er gået forud og, ligesom hende, er kommet til dåb i den kjole.

For mange er dåbskjolen billedet på dåb: en klar og stærk markør. Men for andre måske også en begrænsning. For det er ikke alle, der har sådan én i familien. Det er ikke alle, der kan se sig selv i den ramme, den klassiske kjole afspejler, og ikke alle bliver døbt som spæde, mens kjolen passer.

Det sidste er blevet særligt aktuelt her efter halvandet år i coronaens skygge, der blandt så mange andre problematikker også har udfordret dåben. En del familier har udskudt dåben for deres nyfødte, og andre har aflyst og navngivet barnet, nu hvor det ikke kunne blive, som de havde håbet. Og sammen med de seneste meldinger om faldende dåbstal har det givet anledning til både eftertanke og nytænkning.

Annonce

Et nyt bud på dåbskjole

I Fyens Stift har vi indsamlet erfaringer og idéer fra præsterne - dels for at forstå de forskellige udfordringer i sognene, dels for at give gode idéer videre. Det gav anledning til en større samtale om dåben i dag. Og som altid kan det være givende at sætte sig i den andens sted:

Hvad kan afholde én fra at døbe sit barn, hvilke udfordringer har man, hvis man får sit barn døbt, når det er 2, 6 eller 14 år, og hvordan kan kirken i højere grad invitere dem indenfor, der slår sig lidt på traditionerne?

Det fandt vi naturligvis ikke færdige svar på, men det gav os en idé: Vi ville forsøge at give et nyt bud på en dåbskjole. Ikke som en erstatning, men som et supplement til den traditionelle, nedarvede dåbskjole. Tanken var, at det skulle være noget, man selv kunne være medskaber i, noget med mulighed for at inddrage farver, noget, børnene kunne bevæge sig i, og noget til både drenge og piger fra et halvt til seks år.

Vi tog derfor kontakt til strikdesigner Lærke Bagger og spurgte hende, om hun kunne tænke sig at give et bud på, hvordan hjemmestrikket dåbstøj kunne se ud anno 2021.

Annonce

Gratis strikkeopskrift

Resultatet blev en strikkeopskrift, der nu ligger gratis tilgængelig på stiftets hjemmeside. Den indeholder en dåbskjole og en dåbssweater samt skitser til inspiration. Vi bringer her opskriften på dåbskjolen.

Det er kun selve formen, der er beskrevet. Hvordan man ønsker at præge den med farver, striber osv. er op til én selv.

Jeg har en veninde, der for nylig strikkede en sweater til sin mand af restegarn, som hun havde arvet fra hans far, da han døde omkring jul. Den har masser af forskellige farver, der væver sig ind mellem hinanden - lyse og mørke farver, tynde og tykke garner - som et liv på godt og ondt og som et minde, han nu kan bære med sig videre.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Hedensted

Politiet måtte tilkaldes til to kamphaner på bodega

Erhverv

Fra bekymrende forår til travl sommer: Turister har bidt på nyt maritimt ferietilbud i Juelsminde

Forsvaret: Det vil tage mere end 50 år at rydde op efter vores forureninger

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Hedensted

Hedensted får træls topplacering for hjemmehjælp: Ældre Sagen kalder til borgermøde på trods af usikre tal

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Slingrende kørsel vakte opmærksomhed - nu er 68-årig sigtet for spritkørsel

Annonce