Annonce
Ikast-Brande

Cykelsti nummer ét på ønskelisten for udviklingsråd

Formand for Uhre Udviklingsråd og Årets Uhre-borger anno 2019, Dorthe Zacho, er klar til at aflevere titlen videre til sin efterfølger i forbindelse med fællesspisningen på fredag, hvor udviklingsrådet samtidig fejrer 50-års fødselsdag med et halvt års corona-forsinkelse. Arkivfoto: Mikael Lund
Uhre Udviklingsråd fylder 50 år, og formanden Dorthe Zacho håber at ønsket om en cykelsti mellem Uhre og Brande går i opfyldelse.

Uhre: - En cykelsti! Svaret er klart og utvetydigt, da formanden for Uhre Udviklingsråd, Dorthe Zacho, får stillet spørgsmålet ”Hvad ønsker I jer så i jubilæumsgave?”

- En cykelsti mellem Uhre og Brande er vores ultimative 50-års fødselsdagsønske – den står allerøverst på vores ønskeseddel, lyder det fra formanden, der i juni 2019 som den syvende i rækken blev udnævnt til Årets Uhre-borger.

Sidste år blev der ikke udnævnt en efterfølger, men nu gør formanden klar til at give titlen videre. Det sker i forbindelse med fredagens fællesspisning i salen på Uhre Friskole. Her står menuen på helstegt pattegris, og arrangementet kommer samtidig til at fungere som markering af udviklingsrådets 50-års jubilæum.

Annonce

Uhre Udviklingsråd er stiftet i marts 1971, men ligesom det ikke har været praktisk muligt at afholde byfest og marked de seneste to år, åbnede de daværende corona-restriktioner heller ikke mulighed for en jubilæumsfejring for et halvt år siden.

Det gør de nu, og håbet er, at man kommer op omkring 100 deltagere i fællesspisningen, oplyser Dorthe Zacho – dermed vil man være på niveau med tidligere lignende arrangementer.

- Det er muligheden for at samles, der er det festlige, siger hun.

Sparer sammen

En lille uges tid senere – torsdag 23. september – får Uhre Udviklingsråd besøg af den fra tv kendte kok, Claus Holm, men derudover er der ikke lagt op til flere egentlige jubilæumsarrangementer. I stedet sparer man lidt sammen til næste års byfest, oplyser formanden, men det er dog ikke helt slut med arrangementer i jubilæumsåret: 2021 er som bekendt valgår, så et valgmøde i Uhre bliver det formentlig til, ligesom det i år er planen at genoptage traditionen med at fejre 1. søndag i advent i Den gamle Købmandsgaard.

- Vi er så småt på vej tilbage til normalen, konstaterer formanden.

Annonce

Dækker bredt

Det betyder efter alt at dømme også, at den årlige generalforsamling i modsætning til de seneste par år kan afholdes planmæssigt til næste forår. Til den tid er Dorthe Zacho en af dem, der er på valg, og hun er ikke afvisende overfor endnu en periode i bestyrelsen – ”men det er jo ikke kun op til mig”, påpeger hun.

- Som udgangspunkt tror jeg, jeg genopstiller. Jeg kan godt li’ det – det er vældig hyggeligt, siger hun om arbejdet i bestyrelsen, som hun betegner som meget velfungerende – ikke mindst fordi de forskellige bestyrelsesmedlemmer kan nogle forskellige ting.

– Vi dækker ret bredt, konstaterer formanden.

– Det er fedt at være med til at være dem, der gør opmærksom på, hvad vi gerne vil, fastslår hun og konstaterer samtidig, at det i forlængelse af kommunesammenlægningen ikke ligefrem er blevet nemmere at være landsby:

- Vi skal råbe lidt højere for at blive hørt, oplever hun. Her er Landdistriktrådet, hvor repræsentanter fra kommunens mindste byer mødes for at diskutere fælles udfordringer, et vigtigt organ. Til gengæld forsøger udviklingsrådet at forholde sig upolitisk:

– Det handler om byen; vi skal ha’ ting til at ske herude, fastslår formanden.

Annonce

Ingen arrangementer i halvandet år

Ligeså lidt som resten af bestyrelsen har hun siddet på hænderne de seneste halvandet år.

- Det er ikke fordi vi ikke har lavet noget – vi har bare ingen arrangementer haft, forklarer Dorthe Zacho, der har været en del af udviklingsrådets bestyrelse i 12 år, de seneste 3½ som formand. De praktiske opgaver har stadig skullet løses, herunder rengøringen af toiletterne i Naturparken, der – ligesom resten af den danske natur – har haft ekstraordinært mange besøgende under skiftende corona-nedlukninger. Desuden har bestyrelsen, som udover formanden i jubilæumsåret består af næstformand Arne Eriksen, Cuno Holmgaard, Helle Knudsen, Jesper Christensen, Winni Kjær og Birgitte Ross Sørensen, brugt tid på fondsansøgninger – og på at gøde jorden for den cykelsti til og fra Brande, som i årevis har været en af udviklingsrådets absolut højeste prioriteter.

Annonce

For smal

I april var cykelstien mellem Uhre og Brande en af de syv cykelstier, Ikast-Brande Kommunes Teknik- og miljøudvalg valgte at prioritere i forhold til den statslige pulje på 150 mio. kr., der er afsat til at etablere flere cykelstier over hele landet med en kommunal medfinansiering på 50 %.

Cykelstien mellem Uhre og Brande er budgetteret til at koste 6 mio. kr.

- Det er det, vi mangler for at knytte byerne sammen. Det er ikke særlig rart at færdes der, konstaterer Dorthe Zacho med tanke på især den megen tunge trafik i form af lastbiler og landbrugsmaskiner, der ikke ligefrem bliver mindre.

– Vejen er faktisk for smal, påpeger formanden, der heller ikke ser en såkaldt 2-minus-1-vej, der tidligere har været bragt i spil som et muligt alternativ, som en reel løsning:

- Oversigtsforholdene gør, at det ikke er forsvarligt, påpeger hun.

Annonce

Efterspørgsel efter byggegrunde

Trafiksikkerhed i og omkring Uhre har i det hele taget været et af de emner, udviklingsrådet har beskæftiget sig mest med de senere år, mens man har overladt udstykninger af nye byggegrunde og boligbyggeri til private aktører.

– Vi har ikke midlerne til at købe, forklarer Dorthe Zacho, som til gengæld synes det er fedt, at der både bliver renoveret og bygget nyt, og at der er efterspørgsel efter byggegrunde i Uhre – det giver tilflyttere til byen.

Hun glæder sig også over, at en virksomhed som Natural er inde i en positiv udvikling, så det ikke er alle, der behøver køre ud af byen for at komme på arbejde – og der er efterhånden også en del indpendlere i Uhre, konstaterer hun med tilfredshed.

Annonce

Omfartsvej

Hun er også ved at have vænnet sig til tanken om, at tiden som den senest udnævnte Årets Uhre-borger så småt rinder ud – og det har hun det helt fint med. Hvem der får hæderen afsløres først på fredag, og:

- Vi skal nok finde nogen, der absolut har fortjent den, understreger Dorthe Zacho.

Når – ikke hvis - udviklingsrådets store jubilæumsønske om en cykelsti engang er gået i opfyldelse, rykker ønsket om en ”omfartsvej”, der kan lede den tunge trafik til Natural fra Sdr. Ommevej ad Karstoftvej og dermed udenom byen, op på førstepladsen på ønskesedlen, men indtil videre er der ingen diskussion om, at det er cykelstien, der har første prioritet, understreger formanden for Uhre Udviklingsråd, der håber på, at det bliver i jubilæumsåret, ønsket endelig går i opfyldelse.

Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce