Annonce
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Den seneste uge har budt på stigende smittetal for coronavirus i Aarhus og Skanderborg kommuner. Indtil videre er corona-situationen ret rolig i resten af Østjylland, men borgmestrene i Syddjurs og Favrskov følger situationen i nabokommunerne og den resterende del af landet med den allerstørste alvor. Foto: Mette Mørk
Antallet af smittede stiger markant i Skanderborg og Aarhus Kommuner. Alene i Skanderborg er der i løbet af de seneste syv dage fundet 22 nye coronasmittede borgere, og kommunen overvejer initiativer for at bekæmpe udviklingen. I tråd med statsministerens appel vil de østjyske kommuner lade ansatte arbejde hjemme.
Annonce

ØSTJYLLAND: Fra bimlende alarmklokker til en stille men dog ildevarslende summen.

Sådan er corona-situationen i Aarhus og kommunerne rundt om byen, hvor smittetallene i øjeblikket udvikler sig meget forskelligt.

I Aarhus og Skanderborg kommuner er der markante stigninger i smittetallene. I Skanderborg har myndighederne i løbet af de seneste syv dage registreret 22 nye coronasmittede borgere, og det bringer kommunen langt over den kritiske grænse på 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Aktuelt har Skanderborg  35 smittede per 100.000 borgere. Smitten har blandt andet ramt en elev samt to lærere på Herskind Skole, og derfor er skolens elever i femte til niende klasse sendt hjem i selvisolation og til test.

Den kommunale topledelse følger udviklingen helt tæt.

- Bekymringen er naturligvis, at antallet af borgere smittet med corona fortsætter med at stige. Så vil vi i begyndelsen af næste uge overveje muligheder for eksempelvis via øget informationsarbejde eller andre tiltag at bidrage til at bremse udviklingen. Det kommer selvfølgelig til at ske i samarbejde med sundhedsmyndighederne, siger borgmester Frands Fischer (S) fra Skanderborg Kommune.

Annonce

En nødvendig stramning

I august lykkedes det Aarhus at bremse et udbrud af coronavirus i byen.

Men den seneste uges udvikling tyder på, at virus igen har fat i Danmarks næststørste by. I løbet af syv dage er 112 Aarhus-borgere fundet syge med coronavirus, og udviklingen toppede fredag med 23 nye corona-tilfælde i løbet af et døgn.

Corona-stigningen i Aarhus betyder, at der over de syv dage er 32 coronasmittede per 100.000 borgere.

Coronavirus i Østjylland

  • Statens Serum Institut fortæller dagligt om antallet af nye tilfælde af coronasmitte i Danmark. Det seneste tal blev offentliggjort lørdag kl. 14.00, og det viste 589 nye danske tilfælde af coronavirus.
  • Tallene fra søndag 13. september til og med lørdag 19. september fortæller, at myndighederne i Østjylland over de syv døgn har fundet 151 nye tilfælde af coronasmitte blandt indbyggerne.
  • I Aarhus har myndighederne opdaget 112 nye tilfælde af coronasmitte. Det svarer til, at 32 ud af 100.000 borgere er fundet smittede.
  • I Skanderborg er der konstateret 22 nye tilfælde af coronasmitte. Det svarer til, at 35 ud af 100.000 borgere er fundet smittede.
  • I Favrskov har myndighederne lokaliseret seks nye tilfælde af coronasmitte. Det svarer til, at 13 ud af 100.000 borgere er fundet smittede.
  • I Odder er der registreret tre nye tilfælde af coronasmitte. Det svarer til, at 13 ud af 100.000 borgere er fundet smittede.
  • I Norddjurs har myndighederne konstateret fire nye tilfælde af coronasmitte. Det svarer til, at 11 ud af 100.000 borgere er fundet smittede.
  • I Syddjurs er der fundet fire nye tilfælde af coronasmitte. Det svarer til, at ni ud af 100.000 borgere er fundet smittede.

I Odder, Norddjurs og Syddjurs kommuner er situationen anderledes. De tre kommuner oplever kun enkelte nye tilfælde af coronasmitte blandt borgerne, men alligevel ser Syddjurs-borgmester Ole Bollesen (S) med stor alvor på den aktuelle status i Østjylland.

Ole Bollesen er tilfreds med, at regeringen fredag indførte skærpede restriktioner vedrørende eksempelvis åbningstider for restauranter, brug af mundbind og størrelsen af forsamlinger.

- Det er nødvendigt. Lige nu står Syddjurs i en situation uden særlig smitteudvikling, men vi kan lynhurtigt blive ramt. Risikoen er absolut til stede. Vi er er pendlerkommune, hvor mange bevæger sig ud i Østjylland. Og Syddjurs Kommune har en meget stor gruppe ansatte med bopæl i Aarhus, understreger Ole Bollesen.

Annonce

Ansatte arbejder hjemme

Fredag opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) både private og offentligt ansatte til at arbejde hjemme i de næste to uger.

Den anbefaling arbejdes der i weekenden med i de østjyske kommuner, hvor eksempelvis Aarhus Kommunes kriseledelse har bedt ca. 2000 administrative medarbejdere om at arbejde hjemme til og med søndag 4. oktober.


Den store kunst er, at vi hele tiden skal finde det rette niveau mellem et fungerende samfund og forebyggelsen af coronasmitte. Og det er vel at mærke et niveau, som hele tiden ændrer sig i takt med smittetrykket.

Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg


I Favrskov Kommune skal alle medarbejdere mandag morgen møde fysisk på arbejdsstedet.

Men samtidig træder kommunens kriseledelse sammen for at udstikke retningslinjer, der sandsynligvis kommer til at følge statsministerens appel.

Annonce

De store konsekvenser

I løbet af de seneste syv dage er det fundet seks tilfælde af coronasmitte blandt borgere i Farvskov.

Favrskov-borgmester Nils Borring (S) kalder de nye og skrappere corona-restriktioner for rettidig omhu. Men han er klar over, at de rammer blandt andet dele af erhvervslivet. Foto: Bjarke MacCarthy

- De aktuelle stramninger af restriktionerne har naturligvis konsekvenser for eksempelvis hoteller og restauranter. Men restriktionerne udtrykker en rettidig omhu, som vi er nødt til at udvise i denne situation, vurderer borgmester Nils Borring (S) fra Favrskov Kommune.

Skanderborg-borgmester Frands Fischer peger også på, at stramninger af restriktionerne gør ondt på alt fra erhvervsliv til unge med rejselyst og behov for samvær efter skoletid.

- Den store kunst er, at vi hele tiden skal finde det rette niveau mellem et fungerende samfund og forebyggelsen af coronasmitte. Og det er vel at mærke et niveau, som hele tiden ændrer sig i takt med smittetrykket, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce