Annonce
Danmark

Coronavirus - sådan skal du forholde dig

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Torsdag fik Danmark det første konstaterede tilfælde af coronavirus - i lægetermer: 2019-nCoV. Her kan du læse en række af Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring sygdommen.

Rundt om i verden blev der konstateret stadig flere tilfælde af coronavirus. Torsdag morgen fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at det første tilfælde var konstateret i Danmark. En medarbejder fra TV2 var blevet smittet i den nordlige del af Italien, som er det europæiske land med langt flest konstaterede coronatilfælde.

Efter at coronavirussen har flyttet sig fra det fjerne Kina til populære europæiske rejsemål som det nordlige Italien, er mange danskere i tvivl om, hvordan man skal forholde sig omkring sygdommen. Vi bringer her et uddrag af den gældende vejledning og nyeste oplysninger fra Sundhedsstyrelsen:

1) Hvor alvorlig er sygdommen

På nuværende tidspunkt, beskriver FN's sundhedsorganisation WHO, at sygdommen i 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse på sygehus, mens 15 procent bliver så syge, at de må indlægges på sygehus. Yderligere fem procent bliver så alvorligt syge, at indlæggelse på intensiv afdeling bliver nødvendigt. Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede.

2) Hvordan smitter sygdommen

Udbruddet spreder sig ved person-til-person smitte. Der er set smitte til sundhedspersoner og smitte mellem familiemedlemmer og til andre kontakter. Smitte sker hovedsageligt ved direkte dråbespredning fra nys eller host eller ved indirekte kontakt - sekret fra hænder.

3) Mistanke om smitte - hvad gør du

Man skal kun undersøges, hvis man har tegn på sygdom i luftvejene, med for eksempel hoste, åndenød og feber, og enten har været i områder med smitte, eller hvis man har symptomer og har haft kontakt med en person, der er mistænkt for eller har fået påvist sygdommen. Personer uden tegn på sygdom i luftvejene, med for eksempelvis hoste, åndenød og feber, skal ikke undersøges for smitte.

4) Hvis du bliver skidt - og har været i områder med coronavirus

De fleste rejsende, der har opholdt sig i områder med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte. Hvis du bliver syg, kan det skyldes meget andet end corona.

Hvis du har været i områder med smitte, skal du være opmærksom på om du udvikler tegn på sygdom i luftvejene med feber, hoste eller åndenød inden for 14 dage efter hjemkomst.

Sker dette så bliv hjemme og ring til din læge, vagtlæge (70 11 07 07 i Syddanmark) eller akuttelefonen hos sundhedsstyrelsen (72 22 74 59).

Husk at oplyse, at du har været i område med smitte. Inden du tager til læge eller sygehus er det vigtigt at du ringer i forvejen, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler i forhold til smittebeskyttelse.

5) Omgang med personer, der har været i egne med corona

Nej, man skal ikke tage særlige forholdsregler over for personer, der har rejst i områder med smitte.

Der er heller ikke særlige forholdsregler for borgere, der har kontakt med tilrejsende fra områder med smitte. De fleste rejsende, der har opholdt sig i de områder, hvor der er konstateret smitte med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte og dermed for at smitte andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Annonce