Annonce
Østjylland

Coronakrisen inspirerede til ny bog

Lars Ulrik Thomsen har skrevet endnu en bog. Privatfoto
Lars Ulrik Thomsen vender tilbage til DKP-kongressen i 1976.
Annonce

"Folkets vilje - landets lov" med undertitlen "En analyse af det antimonopolitiske demokrati" er den - foreløbig - seneste udgivelse fra Lars Ulrik Thomsen med opvækst og ungdom i Randers.

Den myreflittige forfatter anfører selv, at hans nye bog er endnu et eksempel på, hvordan vi må nytænke vores måde at leve på som en følge af coronakrisen og en lang række andre kriser - klimakrisen, økonomisk krise, flygtningekriser og så videre.

Ved andre lejligheder har Lars Ulrik Thomsen beskæftiget sig med Danmarks Kommunistiske Partis 25. kongres i 1976, da DKP stod stærkere end på noget andet tidspunkt siden valget lige efter befrielsen.

Ved folketingsvalget i 1975 blev DKP det næststørste parti i Hovedstadsområdet og havde desuden tidligere vundet 50 mandater ved kommune- og amtrådsvalget. Efter en længere pause var DKP kommet ind i Folketinget igen ved jordskredsvalget i 1973.

I bogen bygger Lars Ulrik Thomsen på det partiprogram, som DKP udfærdigede i 1976, i øvrigt med illustrationer af den nu afdøde Dea Trier Mørch, som også har skabt den illustration, som udgør den nye bogs forside.

Lars Ulrik Thomsen gør gældende, at DKP-programmet fra 1976 viste vej ud af den daværende krise, og han skriver i en information om bogen, at han anser det for helt grundlæggende, at alle kriser må bringes til ophør, så tilværelsen for mennesker kan planlægges til gavn for frihed og stabilitet.

Annonce

Historisk kyndig

Som ved tidligere bogudgivelser demonstrerer Lars Ulrik Thomsen et betydeligt kendskab til historien, her oftest belyst gennem omtale af forhenværende kommunistiske koryfæer, danske som udenlandske. Der er således ikke tvivl om, at Knud Jespersen og Ib Nørlund har en stor stjerne hos ham.

Lars Ulrik Thomsen citerer dele af Knud Jespersens formandsberetning og nævner blandt andet, hvordan der dengang hvert år blev samlet store beløb ind til den senere lukkede partiavis Land og Folk - i 1975 således over to millioner kroner.

Lars Ulrik Thomsen skriver, at DKP dengang stod for en præstation, som intet andet parti kunne opvise og fortsætter:

- Enhedslisten har slet ikke formået at opnå den samme indflydelse i fagbevægelsen eller andre bevægelser, og dermed har listen heller ingen reel politisk indflydelse. Det kommer tydeligt til udtryk i de politiske forhandlinger, både under Helle Thorning-Schmidt regeringen og under Mette Frederiksens. Det er ren symbolpolitik, som listen udfører - uden forbindelse til arbejderklassen.

Annonce

Socialismen som løsning

Sin politiske overbevisning tro skriver Lars Ulrik Thomsen, at den nuværende dybe krise i kapitalismen gør det nødvendigt at overveje overgangen til et højere samfundstrin - socialismen:

- Hvis vi blot vender tilbage til den kapitalistiske norm, vil resultatet blive endnu flere kriser og endnu mere elendighed. Men overgangen til socialisme kræver en grundig debat om b¨åde veje og målsætning. Denne debat førte DKP allerede i 1970erne og formulerede principperne i kommunisternes program fra 1976, hedder det.

Lars Ulrik Thomsen noterer videre, at det undrer ham, at ikke flere kan se, at kapitalismen har udspillet sin rolle, og at alle kriserne er knyttet til den måde, vi producerer på og på vores samfærdsel på kloden.

- Derfor oplever vi nu kapitalismens skæbnetime, hvor udviklingen må foretage et spring fremad, hvis vi vil gøre os håb om overlevelse, skriver Lars ulrik Thomsen.

Bogen udkommer på forlaget Populi den 15. juli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce