Annonce
Erhverv

Coronakrisen gav håndværkerne travlt: Mangel på ledige hænder får firmaer til at sige nej til opgaver

Carsten Steffensen, erhvervschef i Hedensted kommune, hører fra flere håndværksfirmaer, at det kniber med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, og de af den grund må sige sige nej til ordrer. Foto: Michael Svenningsen
Mangel på kvalificeret arbejdskraft får håndværkere til at sige nej til opgaver, som strømmede ind under corona. Erhvervschef opfordrer til, at der er endnu mere fokus på erhvervs- og håndværksuddannelser i skoletiden.

Hornsyld: Skal der nye stikkontakter op derhjemme eller måske nyt gulv i stuen, så er der en vis risiko for længere ventetid på at få opgaverne udført end før corona. For antallet af reparations-og renoveringsopgaver steg markant hos både private og i erhvervslivet.

- Vi har haft rigtig travlt og ikke mærket noget til corona. Sådan har det været siden nedlukningen. Der er blandt andet mange private, der har fået nyt gulv eller anden belægning, siger Lars Christiansen, der står i spidsen for LC Gulve i Hornsyld, som beskæftiger cirka en håndfuld ansatte.

Både opgaver for private og erhverv har holdt det mere end 30 år gamle firma travlt beskæftiget i lokalområdet og indimellem også i Aarhus og Vejle. Året har været markant bedre end ellers, tilføjer Lars Christiansen.

Annonce

Over gennemsnittet

Hos Hornsyld-Barrit El har indehaver Peter Mortensen heller ikke mærket til coronakrisen i negativ forstand. Snarere tværtimod. For firmaet, hvis historie går tilbage til 1912, har haft opgaver nok til de i alt syv svende og lærlinge. Men lige nu er det mest småopgaver og reparationer, der er flest af for øjeblikket. Den største coronatravlhed er ved at flade ud. Det bekræftes også af XL Byg Brejnholt-Hornsyld Aps.

Martin Stiil Frederiksen, afdelingsdirektør for XL Byg Brejnholt-Hornsyld, fortæller, at der er længere mellem store opgaver som for eksempel udskiftning af tag. Foto: Michael Svenningsen

- Der er længere mellem, at folk skal have udskiftet et helt tag. Den slags opgaver så vi flere af i 2020, som var et meget atypisk år og over gennemsnittet. Derimod tegner murer-og entreprenørfirmaer sig for omkring 70 procent af omsætningen i vores trælast, siger Martin Stiil Frederiksen, afdelingsdirektør for XL Byg Brejnholt-Hornsyld.

Der er længere mellem, at folk skal have udskiftet et helt tag. Den slags opgaver så vi flere af i 2020, som var et meget atypisk år og over gennemsnittet. Derimod tegner murer-og entreprenørfirmaer sig for omkring 70 procent af omsætningen i vores trælast.

Martin Stiil Frederiksen, afdelingsdirektør for XL Byg Brejnholt-Hornsyld

- Vi kan godt mærke, at folk nu har mulighed for at komme ud og rejse og gå på restaurant igen. At de ikke er så meget hjemme længere. Så vi forventer en vis stagnation i vores aktiviteter næste år. Men på grund af prisstigninger på blandt andet træ og jern, forventer vi ikke, at det kommer til at påvirke årsresultatet negativt i forhold til et gennemsnitligt år, fortsætter han.

Annonce

Nej til opgaver

Trods stagnation og mindre opgaver, som ifølge Hornsyld-Barrit Els ejer oftest varsles med kort varsel, så der er stadig nok arbejde at lave for firmaets ansatte.

- Vi har faktisk måttet takke nej til nogle større opgaver, fordi vi ikke kan skaffe folk nok. Det er blevet sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft, så vi prioriterer opgaver for vores gode gamle kunder først, fortæller han.

Vi har faktisk måttet takke nej til nogle større opgaver, fordi vi ikke kan skaffe folk nok. Det er blevet sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft, så vi prioriterer opgaver for vores gode gamle kunder først.

Peter Mortensen, indehaver af Hornsyld-Barrit El

Hornsyld-Barrit El er ikke alene om at stå med den oplevelse. Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv, offentliggjort i juni i år, var antallet af ledige stillinger i den private sektor i første kvartal af 2021 var på det højeste siden 2010. Ifølge analysen har hvert tredje medlem af Dansk Erhverv, som har forsøgt at rekruttere, måttet opgive at få kvalificeret arbejdskraft og forventer det samme 12 måneder frem.

Mangel på arbejdskraft

- Ikke kun håndværkerfagene, men serviceindustri såsom handel og turisme plus sundhedssektoren mangler arbejdskraft

- En analyse fra Dansk Erhverv i juni viser, at antallet af ledige stillinger i den private sektor hos Dansk Erhvervs medlemmer i første kvartal af 2021 var på sit højeste siden 2010

- 66 procent af medlemmerne havde inden for det seneste år opgivet at rekruttere kvalificerede medarbejdere

- 73 procent af virskomhederne finder det svært at finde faglært eller uddannet arbejdskraft eller ditto med specialistviden

- Virksomhederne forventer ikke, at det bliver nemmere at finde kvaliciferet arbejdskraft de næste 12 måneder, 38 procent forventer for eksempel, at det bliver svært at få faglært arbejdskraft

Det billede kan Carsten Steffensen, erhvervschef i Hedensted Kommune, nikke genkendende til. For selvom kommunen har succes med at få unge til at tage en erhvervsuddannelse og med 31 procent ligger over erhvervsuddannelsesreformens målsætning om, at minimum 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 skulle tage en erhvervsuddannelse, så er der lang vej igen.

- Det er generelt, at det er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det er ikke kun håndværkere, men også restaurations- og hotelbranchen. Det kan blive svært at få opgaverne løst, siger han og peger samtidig på, hvor der kan sættes ind.

- Der skal sættes mere fokus på, at en erhvervsuddannelse godt kan føre til et spændende arbejdsliv. Den indsats skal starte allerede i skoletiden.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Hedensted

Hedensted får træls topplacering for hjemmehjælp: Ældre Sagen kalder til borgermøde på trods af usikre tal

Horsens

Slingrende kørsel vakte opmærksomhed - nu er 68-årig sigtet for spritkørsel

Flere må vente på ambulancen: Der mangler reddere

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Huspriserne er steget 15 procent siden seneste kommunalvalg: Boligejere bør følge valgkampen tæt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Horsens

Kvinder i slagsmål og 19-årig, der tog halsgreb på politibetjent - der var gang i Horsens i weekenden

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Flere tog aflyses: Fejl på sporskifte forstyrrer togtrafikken

Annonce