Annonce
Ikast-Brande

Coronakrise kradser: Siemens Gamesa bløder milliarder

Landvindmølle-forretningen er blevet alvorligt påvirket af den usikkerhed, der fulgte med corona-pandamien. Det kan ses i Siemens Gamesa seneste kvartalsregnskab. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Covid-19 samt udfordringerne i forretningen for landvindmøller får skylden for, at Siemens Gamesas regnskabsresultat i tredje kvartal af regnskabsåret 2020 er næsten en halv mia. euro (3,6 mia. kr.) dårligere end sidste år.
Annonce

Brande: Foruden Covid-19's indvirkning på virksomhedens aktiviteter peges der i kvartalsrapporten på afmatningen på det indiske og mexicanske marked for landvindmøller samt forsinkede projekter i Nordeuropa som hoveårsagerne til, at Siemens Gamesa i kvartalet har opnået en nettounderskud på 466 mio. euro mod et beskedent overskud på 21 mio. euro i samme periode sidste år.

Underskuddet kommer på baggrund af en omsætning på 2,4 mia. euro (ca. 18 mia. kroner). Resultatet før skat og finansielle omkostninger (EBIT) fraregnet omkostninger til integration og omstrukturering faldt i perioden fra et overskud på 159 mio. euro til et underskud på 161 mio. euro.

Annonce

Svær periode

Dermed er den samlede omsætning i regnskabsårets første ni måneder (oktober – juni) faldet med 9 % til 6,6 mia. euro (49,3 mia. kroner). Det samlede underskud i perioden beløber sig til 805 mio. euro (6 mia. kr.).

Udviklingen fik midt i juni vindmøllegiganten til at udskifte den hidtidige topchef, Magnus Tacke, med Andreas Nauen som ny administrerende direktør. I sin første kvartalsrapport udtaler han blandt andet:

- Vi navigerer i en kompliceret periode, både som branche og som virksomhed, og de tal, vi har præsenteret afspejler dette. Ikke desto mindre er vi allerede ved at træffe de nødvendige foranstaltninger, så landvindmølle-forretningen igen kan blive rentabel. De langsigtede udsigter for vores forretning er lovende, og vores virksomhed har den teknologi og de mennesker, der er nødvendige for at spille en vigtig rolle i udviklingen af de rene energiformer, der skal være med til at bekæmpe virkningerne af klimaændringerne.

Annonce

Ny kurs

For at genvinde rentabiliteten har Siemens Gamesa allerede sat omfattende foranstaltninger i gang, blandt andet en kursændring i Indien for at tilpasse virksomheden til den faktiske efterspørgsel på markedet.

Desuden sættes tempoet i implementeringen af LEAP-programmet, der søger at sikre rentabiliteten for Siemens Gamesas tre forretningsenheder, yderligere op.

Annonce

Solidt grundlag for fremtiden

På trods af de økonomiske udfordringer afspejler kvartalsrapporten med en rekordstor ordrebeholdning på 31,5 mia. euro (ca. 235 mia. kr.) også et stærkt grundlag for fremtiden. At ordreindgangen i kvartalet var 14 % højere end sidste år skyldes først og fremmest havvindmølle- og service-forretningen, som til sammen står for 78 % af ordrebeholdningen.


Vi navigerer i en kompliceret periode, både som branche og som virksomhed, og de tal, vi har præsenteret afspejler dette.

Andreas Nauen, administrerende direktør


Især udviklingen indenfor servicekontrakter betegnet Siemens Gamesa som ”særligt bemærkelsesværdige”.

Annonce

Flere ordrer

Ordreindgangen i kvartalet var 20 % højere end i samme kvartal sidste år, og samlet set beløbet værdien af servicekontrakterne sig til 15,1 mia. euro, altså næsten halvdelen af Siemens Gamesas samlede ordrebeholdning.

Landvindmølle-forretningen blev til gengæld alvorligt påvirket af den usikkerhed, der fulgte i kølvandet på corona-pandemien.

For regnskabsåret som helhed forventer Siemens Gamesa nu en omsætning på mellem 9,5 – 10 mia. euro, ca. 1 mia. euro mindre end forventet ved regnskabsårets start. Regnskabsresultatet forventes at blive forringet i størrelsesordenen 200 – 250 mio. euro. sammenholdt med det tidligere udmeldte.

Tilbage i april valgte Siemens Gamesa at suspendere virksomhedens forventninger til regnskabet som følge af den usikkerhed, der opstod i kølvandet på udbredelsen af Covid-19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce