Annonce
Østjylland

Coronahjælp til studerende i Randers: Tak for pengene, men hvad må vi bruge dem til?

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) var i september 2020 på besøg på Erhvervsakademi Dania i Randers for at tale med de studerende. Foto: Annelene Petersen
Erhvervsakademi Dania med hovedsæde i Randers er en af de uddannelsesinstitutioner, der får glæde af en pose penge fra regering og folketing til at ruste de studerende, som står foran den afgørende eksamen.

Randers: Mange studerende har ikke fået undervisning i flere praktiske elementer af deres uddannelse på grund af corona-nedlukningen. Problemet er især presserende for studerende, der i år er ved at afslutte deres uddannelse.

Derfor afsætter regeringen og Folketinget nu 100 millioner kroner til ekstra tiltag og undervisning på praksisrettede uddannelser.

En af modtagerne er Erhvervsakademi Dania, der har sin hovedafdeling i Randers. Akademiet får 1,9 millioner kroner, som skal bruges til at reparere på den læring, der kan være gået tabt i løbet af det seneste år på grund af manglende praksis hos de studerende.

Annonce

Fagligt reparationskit

Rektor Anders Graae Rasmussen glæder sig over tilskuddet, men er samtidig i tvivl om,  hvordan de studerende kan få nytte af beløbet, fordi der ligger nogle overordnede retningslinjer for, hvad pengene må bruges til.

Anders Graae Rasmussen vil gerne reparere på elevernes færdigheder med lidt ekstra undervisning. Foto: Erhvervsakademi Dania

- Man gerne vil give penge til studerende, som mangler værkstedsundervisning, men det paradoksale er, at lige præcis den gruppe studerende hos os er den eneste, som haft adgang til vores akademi, fordi der er en dispensationsbestemmelse i den såkaldte lukkelovsbekendtgørelse, hvor man kan tillade, at studerende, der skal på enten klinik eller værksted, kan møde ind, siger Anders Graae Rasmussen.

- Det er faktisk alle de andre, der har været hjemsendt og siddet bag computeren, som virkelig har behov for et fagligt reparationskit.

Annonce

Ordentligt klædt på

Han vil nu kontakte ministeriet for at få nærmere klarhed over, hvordan de studerende bedst muligt kan få glæde af pengene i slutspurten af deres studieløb.


Det kræver rigtigt meget selvdisciplin at sidde hjemme bag skærmen og følge med i undervisningen. Der kan være nogle, der sidder tilbage med en fornemmelse af, at de ikke er blevet taget helt så godt hånd om i undervisningen, som de kunne have været.

Anders Graae Rasmussen, rektor, Dania


- Hvis de siger, at de har tillid til, at vi er bedst til at disponere pengene, så vil jeg være vældig tilfreds, siger Anders Graae Rasmussen.

Han mener, at det kan være et problem for nogle studerende at være ordentligt fagligt klædt på til eksamen.

Annonce

Slukket kamera

- Det kræver rigtigt meget selvdisciplin at sidde hjemme bag skærmen og følge med i undervisningen. Der kan være nogle, der sidder tilbage med en fornemmelse af, at de ikke er blevet taget helt så godt hånd om i undervisningen, som de kunne have været. Hvis de har tændt deres kamera, kan man se, hvordan de modtager undervisningen. Men hvis det af en eller grund er slukket, så ved vi ikke, hvor de er fagligt, siger Anders Graae Rasmussen.

Erhvervsakademi Dania

Erhvervsakademi Dania tilbyder 25 videregående uddannelser og 16 akademi- og diplomuddannelser samt mere end 300 akademi- og diplomfag.

Dania ligger i Grenaa, Hedensted, Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive og Viborg.

Hovedsædet ligger sammen med campus i Randers.

- Det vil vi gerne reparere på med lidt ekstra undervisning. Og det kan vi gøre konkret nu, fordi vi står med pengene til det.

Annonce

Møder i bobler

I øjeblikket findes fysiske møder mellem akademiet og de studerende kun, hvis der er tale om kritiske forhold som for eksempel et vanskeligt sygdomsforløb. I det tilfælde kan rektor og uddannelsesdirektøren give dispensation.

- Men vi kan selvfølgelig på ingen måde blande os i, at medarbejdere og studerende selv vælger at mødes i bobler. Vi må bare ikke opfordre til det. Man kunne håbe på, at vi som ledelse fik ret til at opfordre folk til at mødes i bobler. Jeg ville glæde mig over, hvis personale og studerende kunne ses, bare de sørger for, at de er godt testede, siger Anders Graae Rasmussen, der glæder sig til et forhåbentligt snarligt gensyn med de studerende.

Annonce

Ondt af dem

- Jeg har virkelig ondt af dem. Jeg kunne godt unde dem, at de snart fik lov at komme tilbage.

Det er omkring 41.000 studerende, der er i gang med sidste del af deres uddannelse, der kommer til at få gavn af den politiske aftale. Erhvervsakademi Dania har i sine otte jyske afdelinger i alt 700-800 dimittender i år.

Heraf er de 300-350 tilknyttet akademiet i Randers.

Annonce

Begejstret Malte

Malte Larsen, som er randrusiansk folketingsmedlem for Socialdemokratiet, er begejstret for aftalen. Han er særligt glad for, at der har været bred opbakning blandt Folketingets partier.


Det er vigtigt, at de unge, der har været ekstra udsat, får en god overgang til arbejdsmarkedet. Og selv om det er på en træls baggrund, er det dejligt, at vi nu giver en økonomisk håndsrækning til vores uddannelser.

Malte Larsen, folketingsmedlem (S)


- Jeg er stolt over, at vi har landet en bred aftale og altså står sammen om en indsats over for det efterslæb, der er et resultat af coronapandemien. Det er vigtigt, at vi i fællesskab løser de problemer, der følger med, siger Malte Larsen.

Han er glad for, at de studerende i Randers får glæde af det store millionbeløb.

- Det er vigtigt, at de unge, der har været ekstra udsat, får en god overgang til arbejdsmarkedet. Og selv om det er på en træls baggrund, er det dejligt, at vi nu giver en økonomisk håndsrækning til vores uddannelser, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Enner Mark Fængsel skal have ny leder

Annonce