Annonce
Erhverv

Corona-usikkerhed øger efterspørgsel på investeringsejendomme

Corona-krisen får investorer til at flytte pengene fra aktier over mod ejendomme. Her er det en udlejningsejendom i Viborg, som Nordicals netop har solgt. Foto: Nordicals
Investeringsejendomme kan være et godt sted at gemme pengene, men man skal vide, hvad man går ind til.
Annonce

SKIVE/RANDERS: Åh, jeg vidste, at det var en fejl.

Men jeg kunne altså ikke dy mig for at logge ind og se, hvordan det er gået med min pensionsopsparing, siden WHO erklærede global pandemi. Ak og ve! Krisen har været hård ved aktiemarkederne.

Måske skulle jeg alligevel have lyttet til grisehandler Larsens kone, Kathrine, i ”Matador”: Sæt pengene i jord, dét ved man da, hvad er! Eller ejendomme måske?

På nettet kan man for eksempel finde en billig udlejningsbolig i landsbyen Balling, nær Skive. Kun 598.000 kroner og et potentielt afkast på 9,17 procent.

Ejendommen er til salg via den lokale afdeling af Nordicals med kontorer i Skive, Viborg og Randers. Og erhvervsmægler Morten Lundhøj bekræfter, at jeg ikke er den eneste, som sukker efter alternativer til aktier lige nu.

- Efterspørgslen på investeringsejendomme er større end udbuddet, og specielt nu ser vi nye, måske lidt mere velhavende, investorer, som hellere vil investere i ejendomme end at betale for at lade pengene stå i banken eller investere i obligationer med negativt afkast, siger Morten Lundhøj.

5 råd til boliginvestorer

  1. Rådfør dig med banken, revisoren og eventuelt en advokat, inden du kaster dig ud i større investeringer.
  2. Sæt dig i lejelovgivningen og meld dig ind i foreningen Danske Udlejere (www.danskeudlejere.dk), som har kurser i både jura og praktisk administration.
  3. Undersøg markedet i det område, hvor du gerne vil købe en ejendom, og tal med en mægler for at finde nogle emner.
  4. Erhvervsejendomme bliver handlet på andre vilkår end privatboliger, så tag din egen byggesagkyndig med for at se på huset.
  5. Vær god ved dine kunder: Glade lejere giver et godt ry, og så bliver det nemmere at genudleje, hvis en lejer flytter. Og hold bygningen vedlige. Så er den rar at bo i, og du bevarer ejendomsværdien.
Annonce

Ikke uden risiko

Men inden jeg ender som ”Konen med æggene”, så råder Morten Lundhøj til, at man tænker sig om, hvis man er ny på ejendomsmarkedet. Og for god ordens skyld, så taler vi ikke om huset i Balling, men helt generelt om investeringsejendomme:

- Som i alle andre forhold, så er der en tæt sammenhæng mellem risiko og afkast. Du får ganske rigtigt mere ejendom for pengene uden for de større byer, men der kan også være en større genudlejningsrisiko – altså en risiko for, at en lejlighed kommer til at stå tom i en periode, hvis en lejer flytter, forklarer erhvervsmægleren.

Han råder til, at man sætter sig ind lejelovgivningen, hvis man overvejer at købe en investeringsejendom. Og så bør man undersøge markedet, så godt som muligt.

- Mange køber ejendomme i vækstbyer, men de er dyre, så det kan næsten kun give overskud, hvis man kan hente stordriftsfordele. Til gengæld kan man måske få en konjunkturgevinst, fordi ejendommen stiger i værdi over tid. Men der kan nu også være gode muligheder for at udleje boliger i mindre byer, og man kan gøre meget for at undersøge det lokale marked for lejeboliger ved at kigge på nettet, siger Morten Lundhøj.

Annonce

Købt som beset

Det gælder også om at alliere sig med en byggesagkyndig, inden man skriver under på slutsedlen. En investeringsejendom bliver nemlig ”købt som beset”.

- En erhvervsejendom bliver solgt i en handel mellem professionelle parter, så der udarbejdes ikke de samme tilstandsrapporter, som man kender fra private hussalg. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan bygningen er vedligeholdt, siger Morten Lundhøj.

Og så skal man være forberedt på, at man som udlejer har nogle kunder – lejerne – som forventer service.

- Det kommer lidt bag på nogle, at der kan være en del administration og kommunikation med lejerne. Så man skal være indstillet på at varetage en vicevært-funktion eller også hyre nogen til det. Nogle har én ejendom med flere lejligheder, og så går det ofte lidt nemmere, mens andre har købt flere parcelhuse, som ligger langt fra hinanden. Og så kan der godt blive en del arbejde i det, fortæller Morten Lundhøj.

Morten Lundhøj har flere købere end sælgere af investeringsejendomme lige nu. Foto: Nordicals Randers-Viborg-Skive
Annonce

Søger mod boliger

Investeringsejendomme kan være rene erhvervslejemål, for eksempel en fabrik eller dagligvarebutik, som bor til leje med lang uopsigelighed; det kan være en blanding, for eksempel en butik med lejligheder ovenpå, eller det kan være ren boligudlejning.

- I de her tider, hvor mange virksomheder er usikre på fremtiden, så fornemmer jeg, at investorerne søger over mod investering i ejendomme til boligudlejning. Vi ser jo også, at pensionskasserne har investeret i lejeboliger, så det er et marked i vækst. Og vi mangler udlejningsejendomme lige nu, så sig endelig til, hvis du har én, så skal vi nok få den solgt, siger Morten Lundhøj.

Der er i skrivende stund 242 investeringsejendomme til boligudlejning til salg på www.nordicals.dk. Priserne varierer fra 225.000 kroner for et lille hus i landlige omgivelser på Fyn til et stort projekt i Aalborg til 125 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pandemier. Det er vores egen skyld

Annonce