Annonce
Debat

Corona trukket veksler på et presset sundhedssystem - giv det nu et løft

Annonce

Økonomi: Sundhedspolitik har de sidste 2-3 måneder stort set været det samme som coronapolitik. Og helt naturligt har der ikke været plads til meget andet end dette, for coronaepidemien har om noget vist os, at et robust samfund kræver et robust sundhedsvæsen. Men det koster, hvis vi skal kunne det hele. Det skal der tages hensyn til ved de igangværende økonomiforhandlinger.

Epidemien har også vist, at vi i årevis har haft et sundhedsvæsen, der er underfinansieret og i sin effektivitet er presset til grænsen. Et sundhedsvæsen, hvor der økonomisk og personalemæssigt ikke er nogen buffer. Det gælder både på sygehusene og i det kommunale sundhedsvæsen.

Derfor giver det god mening, at både Danske Regioner og KL ved økonomiforhandlingerne peger på, at der er behov for et løft af sundhedsvæsenets samlede økonomi. Og at regeringen skal holdes fast på deres løfte om, at staten finansierer udgifterne som følge af coronaepidemien. De ekstra store coronaudgifter skal ikke trækkes ud af de almindelige sundhedsbudgetter.

Vi er derfor enige med Danske Regioner i, at der er brug for yderligere to milliarder kroner til sundhedsvæsenet. Det er penge, der alene vil dække den store stigning i antallet af ældre, antallet af kronisk syge og de store ekstraudgifter, der er til medicin, nye behandlinger og udstyr.

Som repræsentanter for 110.000 sygeplejersker, læger, social- og sundhedsassistenter, portører, bioanalytikere, lægesekretærer med flere ved vi, at de ansatte i sundhedsvæsenet i årevis har haft meget travlt. En fortsat underfinansiering af sundhedsvæsenet vil ikke kun betyde, at personalet skal lave mere på kortere tid. Det vil også betyde, at det sundhedsvæsen, vi som borgere og samfund er så afhænge af, vil blive udhulet.

Coronaepidemien har trukket mange veksler på de ansattes fleksibilitet og omstillingsparathed. Men epidemien har også gjort, at mange behandlinger er blevet udskudt med gener for patienterne. De mange udsættelser betyder, at sundhedsvæsenet i dag står med en stor pukkel af ubehandlede patienter, der skal behandles samtidig med, at sundhedsvæsenets almindelige drift skal op og køre fuldt ud igen. Det lader sig ganske enkelt ikke gøre uden flere ressourcer.

De seneste par måneder har vist, at sundhedsvæsenet og de sundhedsfaglige medarbejdere er fundamentet for et bæredygtigt og sammenhængende samfund. Og det har store konsekvenser for alle, når der ikke investeres rettidigt i den rette bemanding og nødvendige udstyr.

Vi opfordrer derfor til, at parterne bag den kommende økonomiaftale vil tage højde for både den opbyggede pukkel, det forøgede demografiske behov, nye behandlinger og medicin og sikre, at sundhedsvæsenet ikke går svækket ud af coronaepidemien.

Helga Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Restauratør med opråb: Hjælpepakke går ikke til restauranter, men til revisorerne

Annonce