Annonce
Østjylland

Corona-smitten med ny voldsom stigning i Aarhus: Højeste antal smittede på et døgn

Antallet af coronasmittede århusianere stiger dramatisk. Til gengæld er der kun begrænsede stigninger i omfanget af smitte i oplandskommunerne. Foto: Flemming Krogh
Tal fra Statens Serum Institut for spredningen af coronavirus i Aarhus er alarmerende. På ugens sidste hverdage tegnede byen sig for halvdelen af det seneste døgns danske tilfælde af Covid-19. Ekspert peger på, at det kan hænge sammen med den øgede test-indsats. I oplandet til Aarhus er situationen helt anderledes.
Annonce

AARHUS: Der er sket en markant stigning i antallet af Aarhus-borgere konstateret smittet med coronavirus.

Ifølge fredagens tal fra Statens Serum Institut var der indenfor det seneste døgn fundet 68 nye tilfælde af coronasmitte blandt borgerne i Aarhus Kommune.

Dermed tegner Aarhus sig for halvdelen af døgnets nye tilfælde af Covid-19 i Danmark.

Hele ugen er der hvert døgn fundet omkring 40 nye tilfælde af coronasmitte hos indbyggere i Aarhus. Det har sat Aarhus Kommune og sundhedsmyndighederne i alarmberedskab.

De 68 corona-tilfælde fra torsdag til fredag er det højeste antal, som myndighederne under hele corona-bølgen har fundet i Aarhus.

- Der er en mærkbar stigning i antallet af smittede Aarhus. Det må også forventes, at antallet af personer, som findes positive stiger, når der bliver undersøgt flere, som jo netop er en af de indsatser, som er sat i værk, understreger ledende overlæge Lars Østergaard fra Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Annonce

176 smittede på en uge

Siden fredag 31. juli er der konstateret coronasmitte hos i alt 176 Aarhus-borgere.

Det betyder, at de fundne corona-tilfælde i det seneste fredagsdøgn udgør knap 40 procent af det samlede antal smittede over en uge i Aarhus.

Aarhus Kommune er sammen med et slagteri i Ringsted ramt af landets værste udbrud af coronasmitte.


Stigningen i antal smittede er et klart signal om, at vi skal efterleve de opfordringer og regler, der nu er kommet, så vi får en 2. bølge, der kun bliver et lille skvulp - og ikke en stormflod.

Lars Østergaard, ledende overlæge


Situationen i Aarhus betyder, at der fra begyndelsen af næste uge indføres krav om mundbind i offentlig transport. Sundheds- og Ældreministeriet er nu ved at udarbejde en bekendtgørelse med i alt ti tiltag, som skal bremse smitten i Aarhus.

Der er også anbefalinger til uddannelser, der snart tager mod nye studerende. Det anbefales eksempelvis, at det fysiske fremmøde i gymnasier og andre ungdomsuddannelser udskydes i 14 dage.

Overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital kalder stigningen i antallet af århusianere konstateret syge med coronavirus for mærkbar. På et døgn er der fundet 68 nye tilfælde. Foto: Axel Schütt

- Stigningen i antal smittede er et klart signal om, at vi skal efterleve de opfordringer og regler, der nu er kommet, så vi får en 2. bølge, der kun bliver et lille skvulp - og ikke en stormflod. På den måde passer vi bedst på vore ældre og sårbare - og undgår at flere ting lukker ned, vurderer Lars Østergaard.

De nye corona-krav i Aarhus

Den seneste tids stigende coronasmitte i Aarhus får sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at indføre en række restriktioner for bl.a. den offentlige transport i byen.

Fredag orienterede han Folketingets partier om tiltagene. Der er ti i alt:

1. Krav om brug af mundbind i forbindelse med al kollektiv transport (tog, bus mv.).

2. Opfordring til at undgå offentlig transport, hvis andre transportmidler er mulige.

3. Opfordring til hjemmearbejde i videst muligt omfang.

4. Anbefaling om at begrænse trængslen i detailhandlen og skærpe andre smitteforebyggende tiltag i forbindelse med indkøb.

5. Opfordring til øget opmærksomhed på afstandsanbefalinger i det offentlige rum, i restaurations- og forlystelsesbranchen og i kulturlivet.

6. Opfordring til at følge Sundhedsstyrelsen gode råd for afholdelse af private fester.

7. Anbefaling om fysisk fremmøde i gymnasier og andre ungdomsuddannelser udskydes i 14 dage.

8. Anbefaling til, at ruskurser og andre arrangementer, som ligger forud for egentlig studiestart på videregående uddannelser aflyses eller udskydes.

9. Opfordring til, at flest mulige aktiviteter foregår udendørs.

10. Massiv informationsindsats målrettet borgerne i Aarhus.

Annonce

Ro på i oplandet

Mange mennesker fra kommunerne omkring Aarhus tager til byen for at arbejde, bruge kulturlivet eller handle.

Men indtil videre ser det ikke ud til, at de i mærkbart omfang har taget coronasmitte med hjem. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

I omegnskommunerne oplever Skanderborg den største stigning i omfanget af konstaterede tilfælde af coronasmitte. Siden fredag 31. juli er antallet af corona-tilfælde vokset med syv, så der under hele corona-pandemien har været 69 konstaterede tilfælde af Covid-19 i kommunen.

Siden fredag 31. juli er der i Ebeltoft og resten af Syddjurs Kommune ikke konstateret et eneste tilfælde af coronasmitte hos en borger. Foto: Jens Thaysen

I samme periode er der i Favrskov fundet yderligere to tilfælde af coronasmitte blandt borgerne, mens myndighederne på de syv dage har registreret yderligere et enkelt Covid-tilfælde i Norddjurs.

Siden fredag 31. juli er der  ikke konstateret nye tilfælde af coronasmitte i Syddjurs Kommune.

I Odder Kommune er tallene for coronasmitte så små, at de ikke opgøres præcist af Statens Serum Institut.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens er fortsat uden Lumb

Horsens

Huscompagniet vil børsnoteres: Efter årrække med solid vækst er vi klar til næste skridt på rejsen

Østjylland

Virolog om smitte blandt sejlere: - Derfor skal vi have forsamlingsforbud ned under 50

Annonce