Annonce
Danmark

Corona-professoren er fuld af håb: 500.000 danskere er nu bedre beskyttet mod corona

400.000 har dannet antistoffer mod covid, og 100.000 af de mest udsatte borgere er vaccineret, så der er "håb forude" ifølge professor Lars Østergaard. Foto: Jens Thaysen
Antallet af vaccinerede stiger dag for dag, og helt nye tal viser, at otte procent af befolkningen naturligt har dannet antistoffer, fordi de har været smittet med corona.
Annonce

SKEJBY. Nedlukningen holder os forsat i et jerngreb, men der er håb forude. Kontakttallet er lavt, og helt nye tal viser, at en halv million danskere allerede er mere eller mindre beskyttet mod at få er alvorligt forløb, hvis de smittes med corona.

- Der er lige kommet tal i dag, der viser at otte procent af bloddonorerne har dannet antistoffer mod coronavirus, fortæller Lars Østergaard, professor ved Institut for Klinisk Medicin og ledende overlæge for Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Det betyder at otte procent af donorerne har haft sygdommen. Det tal kan man direkte anvende på resten af danskerne, da bloddonorkorpset udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen.

- Det er cirka 400.000 personer, fortæller Lars Østergaard.

Men er de sikre på ikke at blive syge, hvis de igen smittes med corona?

- Man er bestemt bedre beskyttet hvis man har haft infektionen, end hvis man ikke har haft den. I hvert fald mod et alvorligt forløb. Man ved ikke hvor god beskyttelsen er, det er noget af det vi er ved at undersøge, siger han.

Annonce

Smittet for anden gang

Lars Østergaard har haft patienter, der var smittet for anden gang.

- Men de var ikke alvorligt syge af Covid. Jeg skal ikke kunne sige, de ikke findes, men det er ikke ret mange, jag har i hvert fald ikke set nogen, der har haft et alvorligt forløb, efter at havde været smitte for anden gang, siger han.


Lige så snart man er færdige med, i første omgang målgruppe tre, men også gruppe fem, der er dem med de kroniske sygdomme, så er vi rigtig godt på vej.

Lars Østergaard


Cirka 100.000 er blevet vaccineret, og det tal stiger dag for dag. Lægger man tallene sammen, nærmer det sig at 10 procent at den danske befolkning er beskyttet mod Covid-19 i en eller anden grad.

Hvornår kan vi så begynde at lukke samfundet op igen?

- Det er en politisk beslutning, men på et tidspunkt er der vaccineret så mange af dem, der risikerer et alvorligt forløb, at det tæller på den side af vægtskålen, siger han.

I Aarhus skal det også vejes med, at der her i områder er relativt begrænset smitte.

- Vi har en positivprocent, der er meget lav. Den er ikke nul, virus er her, så den kan hurtigt blomstre op igen, hvis man fjerner alle restrektioner. Men jeg tror, at jo flere der bliver vaccineret, samtidigt med at vi holder kontakttallet lavt, desto hurtigere kan vi lukke op igen, siger Lars Østergaard.

Annonce

Forår på vej

En anden og ikke uvæsentlig del af ligningen er, ifølge professoren, at de fleste danskere der er blevet vaccineret, og vaccineres nu, er dem der er mest sårbare, og derfor i risiko for et alvorligt forløb, hvis de smittes med corona.

Vaccinationsrækkefølgen inddelt i grupper

1. Personer som bor i plejebolig mv.

2. Personer på 65 år og derover, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.

3. Personer på 85 år og derover.

4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.

5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved Covid-19.

6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved Covid-19 eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.

7. Personer på 80-84 år.

8. Personer på 75-79 år.

9. Personer på 65-74 år.

10. Personer på under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved Covid-19.

11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.

12. Øvrige befolkning, fx segmenteret efter alder.

Det betyder, at den ubeskyttede del af befolkningen, langsomt men sikkert kommet til at består at personer, der højst sandsynligt ikke bliver alvorligt syge, hvis de bliver smittet.

- Lige så snart man er færdige med, i første omgang målgruppe tre (personer over 85 år, red), men også gruppe fem, der er dem med de kroniske sygdomme, så er vi rigtig godt på vej, siger han.

Hvis planen holder, sker det i løbet af de næste to måneder.

- Det giver håb. Læg dertil, at vi i foråret og sommeren 2020 så, hvordan virus så at sige blev "brændt" væk af sol og varme.

- Vi går helt klart den rigtige årstid i møde, siger Lars Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Betjente slukkede brand i emhætte

Østjylland

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce