Annonce
Erhverv

Corona presser de små virksomheder: Mette tager den kreative hat på

Coronakrisen er den første store sten i skoen for Mette Bue Lorentzen, siden hun etablerede Byblomst ApS for to år siden. Nu vil hun forsøge at komme gennem krisen via optimisme og kreativitet. Arkivfoto: Morten Pape
Byblomst ApS er presset af coronavirussen, der gør det svært for firmaet at lave opsøgende salgsarbejde. Nu vil direktør tænke i kreative baner.
Annonce

Horsens: I disse dage burde Mette Bue Lorentzen sidde til møder med kommuner landet over for at snakke blomsterbede og biodiversitet. Men som en anden slettelak har coronavirussen efterladt hendes kalender tom for fysiske møder.

Mette Bue Lorentzen står i spidsen for virksomheden Byblomst ApS, der etablerer staudebede i det offentlige rum. Firmaet har adresse på Fængslet i Horsens og beskæftiger tre ansatte, og indtil coronakrisen indtraf, kørte den to år gamle virksomhed i god gænge.

- Vi er inde i en god udvikling, hvor folk selv henvender sig til os, siger Mette Bue Lorentzen.

Men så kom krisen, og nu er hverdagen med ét en anden.

- Mange af de kunder, vi har, er kommuner, og de er påvirket og må tage mange forholdsregler. De må ikke mødes med os, og meget af det arbejde, vi laver i øjeblikket, er opsøgende salgsarbejde. Så situationen påvirker selvfølgelig os, for det er blevet sværere at komme ud og lave salgsmøder, siger hun.

Jeg ryster lidt i bukserne, for det kommer hurtigt til at fylde i en lille virksomhed, når man ikke har en stor opsparing at leve af.

Mette Bue Lorentzen

Annonce

Har tiltro til myndighederne

Byblomst opstod i januar i 2018 med det formål at skabe mere biodiversitet og mangfoldighed i det offentlige rum.

Firmaet ville konkret lave kedelige græsplæner om til farverige staudebede, og det lykkedes hurtigt at komme i kontakt med kommuner og kommunale institutioner, som så potentiale i ideen.

Foreløbig er det kun gået én vej, så coronakrisen er den første store sten i skoen.

- Jeg ryster lidt i bukserne, for det kommer hurtigt til at fylde i en lille virksomhed, når man ikke har en stor opsparing at leve af, siger Mette Bue Lorentzen.

Hun venter ligesom mange andre mindre erhvervsdrivende i øjeblikket på, at myndighederne præsenterer en færdig hjælpepakke til små virksomheder.

Regeringen præsenterede onsdag sit forslag på en sådan. Her er der lagt op til, at små virksomheder, som står til at miste 40 procent af omsætningen på grund af coronasituationen, kan få et statsligt tilskud på mellem 25 og 80 procent af de faste udgifter. Samtidig stiller regeringen virksomheder med maksimalt 10 ansatte, som oplever et omsætningstab på over 30 procent, en kompensation på 75 pct. i udsigt - dog maksimalt 23.000 kroner om måneden.

Derudover har myndighederne allerede udskudt betalingfristerne for moms, AM-bidrag og A-skat.

Selvom der endnu ikke foreligger en konkret hjælpepakke er Mette Bue Lorentzen fortrøstningsfuld.

- Jeg har tiltro til, at de (politikerne, red.) sidder og arbejder på en løsning, som også kommer de mindre virksomheder til gavn, siger hun, der har et forslag til, hvad en sådan løsning kunne indeholde.

- Hvis vi slipper for at betale moms, AM-bidrag og A-skat ville det hjælpe, siger hun.

Hjælpepakken til små virksomheder er i skrivende stund under politisk forhandling.

Annonce

Online møder og walk-and-talks

Selvom det er nemt at falde i bekymringens afgrund, har Mette Bue Lorentzen besluttet, at hun vil forsøge at bevare optimismen.

- Enten kan vi sættes os i et hjørne og synes, at det hele er galt. Eller også kan vi være optimistiske og kreative, og det er den hat, vi vil tage på, siger Mette Bue Lorentzen, der har en masse ideer til, hvordan hun vil udfordre vanetænkningen, når det kommer til salgsmøder.

- I stedet for at holde fysiske møder har vi tænkt os at invitere til online møder, walk-and-talks med behøring afstand og lave liveoptagelser fra gartneriet, så kunderne kan se, at vi stadig er i gang med produktionen, siger Mette Bue Lorentzen.

Og så vil hun slå et slag for, at de små virksomheder drøfter situationen med hinanden. For selvom Mette Bue Lorentzen i øjeblikket arbejder hjemmefra, ligesom firmaets to øvrige ansatte, finder hun det vigtigt at række ud mod sit netværk.

- Bekymringen for fremtiden gælder alle firmaerne på Fængslet. Det er vigtigt, at vi holder sammen. Og det er vigtigt, at vi som små virksomheder laver online fællesskaber. Det er vigtigt at huske, at man ikke er alene, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce