Annonce
Horsens

Corona har boostet brugen af app til genoptræning

Da træningssalene lukkede, fik flere borgere hjælp til genoptræning i kommunalt regi  ved hjælp af en app.
Annonce

Horsens: Den virtuelle del af den kommunale genoptræning har taget et ordentligt hop under coronanedlukningen, som også ramte en stor del af den kommunale genoptræning. Før coronaen bruge 60 borgere træningsapp'en Exorlive Go, i maj blev den brugt af 82. Og app'en blev brugt meget mere flittigt - antallet af gennemførte træninger gik i samme periode fra 146 til 462.

- Vi var allerede i gang med at teste app'en, da coronaen kom. Det gav brugen af app'en et skub, fordi det blev nødvendigt at finde andre løsninger til genoptræning, fortæller Sine Nyeland Sandholt, funktionsleder for træning og rehabilitering, Vital Horsens, i Horsens Kommune.

Annonce

Erstatter ikke fysisk møde

En af brugerne er Katrine Halling Schrøder, som efter en operation gik i gang med genoptræning via app'en. Hun kalder den smart og motiverende.

- Jeg har altid øvelserne ved hånden og kan se på videoerne, hvordan de laves, fortæller hun i en pressemeddelelse fra Horsens Kommune.

Efter et stykke tid kunne hun begynde at træne på et hold.

- Jeg var rigtig glad for at træne på et hold og ikke mindst for at møde fysioterapeuten, som kan se og mærke, hvordan jeg laver øvelserne og komme med forslag til justeringer, fortæller Katrine Halling Schrøder og tilføjer, at app'en fortsat er et godt supplement, men ikke kan erstatte det fysiske møde.

Annonce

En god støtte i træningen

Sine Nyeland Sandholt er helt enig.

- Det er også derfor, vi kalder det digitalt støttet træning.

Fysioterapeuten laver et personlig program til den enkelte med videoer af hver enkelt øvelse og kan på afstand følge med i, om borgeren får lavet øvelserne, fordi man markerer, når de er gennemført. Det giver fysioterapeuten et billede af, om det er tid at skifte til lidt sværere øvelser. Man kan også skrive sammen via app'en.

Coronatiden viste, at der var brug for en video-funktion, så fysioterapeuten og brugeren kan være i direkte kontakt. Fysioterapeuten kan se, hvordan brugeren laver øvelsen og instruere i øvelsen.

- Det er ved at blive indarbejdet i app'en nu, fortæller Sine Nyeland Sandholt, som i den mellemliggende periode har brugt andre videoapps til den kontakt.

Annonce

Evaluerer til efteråret

Tilbagemeldingerne fra brugerne har været positive.

- Midtvejsevalueringen peger på, at app'en kan bruges af alle aldre, det handler meget om motivationen, og så tyder det på, at den er bedst i forbindelse med ambulant genoptræning og hjemmetræning, men mindre relevant på akutpladser og døgnrehabilitering, siger Sine Nyeland Sandholt, der kalder brugen af teknologi i forhold til genoptræning i sin spæde start.


Midtvejsevalueringen peger på, at app'en kan bruges af alle aldre, det handler meget om motivationen.

Sine Nyeland Sandholt


Men med udsigten til en stigende pres på behovet for genoptræning, fordi vi lever længere, er det et kærkomment redskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Horsens-pige udtaget til landsholdet

Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Horsens

HFS er færdig med at eksperimentere

Annonce