Annonce
Horsens

Corona giver målsætning svære vilkår: Sundparken bevæger sig længere væk fra ghettoliste-exit

Efter en lang periode med øget beskæftigelse, har Horsens' udsatte boligområder, herunder Sundparken, opleveret stigende ledighed under coronakrisen. Arkivfoto: Morten Pape
Siden coronakrisens start er ledigheden steget i Sundparken og Sønderbro. Det besværliggør kommunens indsats for at bringe områderne af udskældte lister, siger formand.
Annonce

Horsens: I 2022 skal der ikke længere være en ghetto i Horsens.

Sådan lyder en kommunal målsætning, der er kommet under pres, efter coronakrisen har givet arbejdsmarkedet en skuldertackling.

For ligesom ledighedskurven har taget en u-vending i Horsens Kommune generelt, er udviklingen også vendt i kommunens udsatte boligområder efter en lang periode med øget beskæftigelse.

Fra 3. marts 2020 til 5. maj 2020 er antallet af beboere på offentlig forsørgelse, eksklusiv førtidspension og fleksjob, i Sundparken og Sønderbro steget med henholdsvis ni og 30 personer. Det viser tal fra Jobcenter Horsens.

Mens Sundparken er på regeringens hårde ghettoliste, er Sønderbro, der her skal forstås som de almene boligområder i Axelborg, Mimersgade og Frejasgade, på regeringens liste over udsatte boligområder på grund af demografien blandt områdernes beboere.

Den øgede ledighed i de to boligområder ærgrer Michael Nedersøe (DF), formand for kommunens udvalg for udsatte boligområder og parallelsamfund.

- Vi har sat mange ting i gang i de udsatte boligområder, blandt andet en fremskudt jobindsats, så det besværliggør vores arbejde, at der kommer en coronakrise. Men det skulle da være mærkeligt, hvis Sundparken og Sønderbro gik fri af krisen, siger han.

Den fremskudte jobindsats går ud på, at medarbejdere fra Jobcenter Horsens er til stede i de udsatte boligområder, hvor de kan møde beboerne på hjemmebane.

Ingen ny ghetto i Horsens

Mens udsigten til at få Sundparken af regeringens ghettoliste ser sværere ud på grund af coronakrisen, er der til gengæld ikke udsigt til, at Sønderbro bliver et ghettoområde.

For selvom krisen kan få den konsekvens, at Sønderbro opfylder tilpas mange kriterier til at udgøre et ghettoområde - på grund af stigende ledighed og faldende indkomstniveau - er det en forudsætning for at blive betegnet som en ghetto, at minimum halvdelen af områdets beboere udgøres af indvandrere og efterkommere fra ikke vestlige lande.

Ifølge tal fra 2019 fra Horsens Kommune ligger andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke vestlige lande i Sønderbro på 41,25 procent.

Det tal synes ikke at blive påvirket af coronakrisen.

Annonce

Kommer til at tage længere tid

Det så ellers længe ud til, at Sundparken var på vej til at opfylde kommunens mål om at komme af ghettolisten i 2022.

I april 2018 skulle boligområdet have 110 beboere i beskæftigelse for at komme af listen, men 20 måneder senere, i december 2019, var det antal bragt ned på 35.

Under coronakrisen er udviklingen vendt, og det er endnu for tidligt at sige noget om det endelige omfang af coronakrisens konsekvens. Ikke desto mindre er Michael Nedersøe fortsat fortrøstningsfuld i forhold til Horsens Kommunes målsætning.

- Vi fastholder ambitionen, men det ser vanskeligere ud at opnå den. Jeg er sikker på, vi nok skal komme i hus, men det kommer nok til at tage længere tid end beregnet. Der er jo ingen, der ved, om coronakrisen slutter om en måned eller om et halvt år, siger han.

I øjeblikket er kommunens fremskudte jobindsats i boligområderne suspenderet, oplyser formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce