Annonce
Østjylland

Timers ventetid: Tålmodige unge tog corona-test

Især unge mennesker stod i kø til corona-test I Gellerup. Resten af ugen kan man blive testet i tidsrummet 9-16 uden tidsbestilling, men man skal forvente en længere kø. Foto: Flemming Krogh
Et mobilt testcenter dannede kø på op til 400 meter - især unge mennesker mødte frem.
Annonce

AARHUS: Tallene taler deres tydelige sprog: Corona-smitten rammer især generationen af unge mennesker i denne tid. Derfor appellerer byens borgmester og andre myndigheder især til den unge generation, når smittetallet skal ned.

Men oplevede man køen til det mobile testcenter i Gellerup, hvor en kø på 3-400 meter bugtede sig fra test-teltet ved Globus 1, og tæt på krydset ved Edwin Rahrs Vej, kunne man konstatere, at det nærmest udelukkende var unge mennesker, som valgte at blive testet.

Mange - især unge - valgte at tage en corona-test I Gellerup. Foto: Flemming Krogh

Århusianeren Mathias Bro havde stået i kø med sin kæreste siden klokken otte om morgenen. Efter omkring tre timers venten, kunne han gå hjemad - efter at have fået en test.


Både min far og min onkel blev ramt af corona i foråret. Min far var syg i 28 dage og min onkel i 24 dage, hvor de begge var voldsomt syge. Nu er de heldigvis helt ovenpå igen.

Mathias Bro, studerende


Det var første gang, han blev testet for corona.

- Vi var sammen med en ven i weekenden, som senere fik ondt i halsen, og viste tegn på at være smittet med corona. Derfor har vi valgt at blive testet, lød det fra den 28-årige studerende, som ikke selv havde symptomer på sygdommen.

Samme melding kom fra kæresten.

- Selvom vi føler os raske, kan vi ikke være sikre på, at vi ikke smitter andre med corona. Derfor vil vi gerne testes nu, sagde Andrea Woll på 26 år.

Annonce

Må droppe aftenvagt

Den unge kvinde, der studerer til dagligt, har et studiejob. Ifølge hendes vagtplan skulle hun arbejde torsdag aften, men den vagt er aflyst efter aftale med hendes arbejdsgiver. Hun må vente med at tage på arbejde indtil en negativ test ligger klar, hvilket kan tage op til tre døgn.

At parret har respekt for corona er ikke tilfældigt.

- Både min far og min onkel blev ramt af corona i foråret. Min far var syg i 28 dage og min onkel i 24 dage, hvor de begge var voldsomt syge. Nu er de heldigvis helt ovenpå igen, forklarede Mathias Bro.

Anne Sofie Runeborg (th.) tog til Aarhus for at blive testet sammen med Sara Christensen (i midten) og Naja Christensen. Foto: Flemming Krogh

Onsdag arbejdede tre kvinder i teltet iført hvide dragter koncentreret med at teste næste person i rækken. Abdallah, en ung mand på 21 år er blev testet, sammen med sin bror og sin mor. Manden, som ikke vil optræde med efternavn eller foto, tog testen 'for at være på den sikre side'.

Annonce

Påbud om test

- Jeg vil undgå at smitte mine arbejdskolleger eller min familie, lød argumentationen.

Tre unge bofæller havde også været gennem den lange kø og taget test. De var tilsyneladende friske og uden symptomer, men havde alligevel valgt at tage en test.

- Vores laboratorie-instruktør, som vi har været sammen med på universitetet, blev testet positiv. Derfor fik vi påbud om at få taget en test, forklarede Aske Jepsen, 19 år, som netop er begyndt på Kemi på universitetet sammen med bofællen Johannes Andersen, 20 år, der også havde fået en frisk test.

Bofællerne Dennis Hasanovie (tv.), Johannes Andersen (i midten) og Aske Jepsen blev testet i Gellerup. Foto: Flemming Krogh

Da tredje manden i bofællesskabet, Dennis Hasanovie, 19 år, af naturlige årsager dagligt er tæt på de to andre, har han valgt at blive testet. Ligesom de to andre må Dennis Hasanovie, som er begyndt på tandlægestudiet, studere hjemmefra indtil en test med et negativt resultat foreligger.

- Det er træls, at vi ikke kan komme op på studiet. Laboratorieøvelser kan ikke laves gennem fjernundervisning, så vi risikerer at komme bagud, tilføjede Johannes Andersen.

Men selvom testen giver udfordringer, bakker de tre kammerater op om myndighedernes udmeldinger om, at især de unge skal stramme op og passe på corona-smitten.

Længere oppe ad Gudrunsvej sad tre tålmodige veninder og nød solskinnet på fortorvet. De havde taget turen fra Randers til Aarhus for at blive testet.

- En af mine klassekammeraters kæreste, som jeg var sammen med hele torsdag i sidste uge, er blevet testet positiv for corona. Derfor har jeg valgt at blive testet, sagde Anne Sofie Runeborg, 24 år.

De tre kvinder bor tæt på hinanden, og er sammen hver dag.

- Derfor er der en risiko for, at jeg er smittet, lød forklaringen fra Sara Christensen, som ventede på at blive testet ligesom sin lillesøster, Naja Christensen.

Annonce

Kæreste med ondt i halsen

Lillesøsterens kæreste havde i øvrigt også fået symptomer på sygdommen.

- Min kæreste er lidt sløj og har ondt i halsen. Men han er ikke med i dag. Igennem sin læge har han fået en tid i Viborg, fortalte Naja Christensen, som skal testet for 2. gang.

Første gang var i starten af august, hvor et smitteudbrud på Paderup Gymnasium i Randers betød, at hun valgte at tage en test.

- Jeg går ikke selv på Paderup Gymnasium, men har venner derfra. Derfor valgte jeg at tage en test dengang, forklarede Naja Christensen, som havde udsigt til en times tid i køen endnu - inden turen gik tilbage til Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gammel og mangelfuld gadebelysning i Horsens: - Man burde udskifte det hele i et hug

Horsens

Kraftige anklager om svigt af børn og familier: Ankestyrelsen overvejer tilsynssag mod Horsens Kommune

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce