Annonce
Fodbold

Claus Bech vil skabe sig en trænerkarriere i dansk fodbold

Claus Bech Jørgensen er fuldtids træner for U15-holdet i AaB på en to-årig kontrakt og satser på en karriere i dansk fodbold. Foto: Søren Alwan.
AC Horsens' tidligere topscorer stortrives i Aalborg som træner i AaB og vil blive i Danmark.
Annonce

Aalborg: AC Horsens' tidligere topscorer Claus Bech Jørgensen vendte sidste sommer hjem til Danmark efter 20 år i England. Han fik chancen for at blive fuldtids fodboldtræner i Aalborg. Han overtog klubbens U15-hold på en to-årig kontrakt.

- Jeg er fantastisk glad for at være træner i Aalborg. Jeg har nogle drenge, der brænder for at skabe sig en karriere som fodboldspillere, og jeg vil gerne blive i AaB og forlænge min kontrakt, siger Claus Bech Jørgensen.

- Det har til fulde opfyldt mine ambitioner. Seks af mine drenge har været på udvalgt hold, tilføjer han.

Claus Bech Jørgensen er kommet til Danmark uden sin kone Lorna og de tre børn på 15, 13 og 11 år. Han har ikke megen tid til at tage på familiebesøg i England, fordi der er fodbold i AaB hele tiden, men børnene kommer til Aalborg på korte besøg, og lige nu er han hjemme hos familien i England på grund af coronaen.

Det var et stort spring for Claus Bech Jørgensen at udskifte sit gulvlæggerfirma i England med et fuldtids fodboldjob i Aalborg, men det er helt i tråd med den måde, han har skabt sin fodboldkarriere på.

Claus Bech Jørgensen

43 år

Gift med Lorna, tre børn på 15, 13 og 11 år.

Fodboldkarriere:

1994-97: Holstebros førstehold

1997-98: AGF's DS-hold

1998-99: Topscorer i AC Horsens, hentet til klubben af cheftræner Troels Bech

1999-2001: Bournemouth, 87 kampe, 14 mål

2001-2003: Bradford City, 50 kampe, 12 mål

2003-2006: Coventry, 52 kampe, selv mål

2004-2006: 10 landskampe for Færøerne, et mål (hans mor er færing, selv taler Claus Bech ikke færøsk).

2006-2009: Blackpool, 100 kampe, seks mål

2009: Port Vale, fire kampe

2009: Fleetwood Town, fire kampe

Ialt 342 førsteholdskampe, 57 mål.

Ungdomstræner:

Coventry, Port Vale, Fleetwood Town, Tamworth FC, AaB.

Annonce

Stor forskel

Claus Bech Jørgensen har A-licens - den næsthøjeste uddannelse, man kan få som fodboldtræner. Den har han taget i England. Han har endnu ikke været på trænerkursus i Danmark, men licensen gælder i UEFA-landene og dermed også i dansk fodbold.

- Jeg har været ungdomstræner i England i flere år, og jeg har hæftet mig meget ved den store forskel på England og Danmark. Den største forskel er, at i England arbejder man kun med at udvikle spiller individuelt, mens man i Danmark arbejder på at udvikle spillerne som et hold, siger Claus Bech Jørgensen.

- Det handler om at skabe gode individualister, og i England får de unge spillere ofte chancen på klubbens førstehold i en meget ung alder. Det skyldes, at vi arbejder meget individuelt med dem.

- En anden stor forskel er, at danske fodboldtrænere er åbne og taler enormt meget sammen. Vi holder rigtig mange møder i AaB. Det gør man ikke i England. Her er trænerne overladt til sig selv, og man giver ikke noget fra sig. Jeg kan godt lide den åbne stil i Danmark. Det passer mig fint at være åben og snakke om tingene, siger han.

Annonce

Engelsk stil

Claus Bech Jørgensen arbejder med sin individuelle stil i Aalborg.

- Vi går ikke op i resultater, og der er ingen stillinger i U15-rækken. Vi skal gøre unge spillere klar til topfodbold. Det er vores primære opgave, understreger han.

Claus Bech Jørgensen har været ungdomstræner i Coventry, Port Vale, Fleetwood Town og Tamworth i England. En spiller har slået sig igennem til Prestons førstehold, en anden af hans elever blev solgt til Manchester United som ungdomsspiller.

- Jeg mener ikke, en træner kan tage æren for, at en spiller slår sig igennem. Det er spillerens fortjeneste, siger Claus Bech.

- Jeg glæder mig over det engagement, jeg møder hos U15-spillere. Spillerne gør alt for at skabe sig en karriere. De tager ejerskab for deres egen karriere.

- Klubben vil gerne skabe topspillere fra vort lokalområde, og vi har store muligheder, fordi vi har hele Nordjylland at hente spillere fra, siger han.

Da Kent Nielsen førte AaB til det danske mesterskab, skete det med spillere fra Aalborg, Skagen og resten af det nordjyske område, så den tidligere Horsens-cheftræner har bevist, at det er muligt.

Claus Bech Jørgensen var med til at spille Blackpool op i Premier League efter finalekampen på Wembley. Foto: Scanpix.
Annonce

Fremtiden

Claus Bech Jørgensen er fast besluttet på at blive i Danmark, hvor han stadig har sine forældre i Humlum.

- På længere sigt er det mit ønske at blive seniortræner for et førstehold. Det vil betyde en stor omvæltning for mig, for så udskifter jeg udvikling med kravet om resultater, men det er et naturligt skridt for mig, siger Claus Bech Jørgensen.

Det glæder ham, at hans gamle klub Coventry er på vej tilbage til engelsk topfodbold uden de store penge, men netop på spillere fra ungdomsafdelingen.

Claus Bech Jørgensen har et tæt samarbejde med AaB's nye "head of football" Søren Krogh (tidligere Nordsjælland og Holstebro) og talentchef Anders Damgaard. Han har også en assistenttræner og arbejder med 22 spillere i sin U15-trup.

Dermed står Claus Bech Jørgensen i samme situation, som han gjorde, da han var topscorer i AC Horsens.

Annonce

Springet til England

Som 23-årig var det hans store drøm at komme til engelsk fodbold og opleve miljøet.

Claus Bech Jørgensen sendte et brev til samtlige prof-klubber i England. Kun én klub svarede han: Bournemouth.

Han skulle stort set betalt alt af egen lomme, men slog sig igennem og nåede 87 kampe og 14 mål for Bournemouth de næste to år.

Han kom videre til Bradford, Coventry og Blackpool og var med til at vinde oprykningskampen på Wembley med Blackpool, hvor han nåede 100 kampe.

Han nåede aldrig at spille i Premier League og heller ikke i Superligaen, men han har haft en bemærkelsesværdig evne til at kæmpe sig til alt det, som andre får foræret. Sådan er det også nu. Han står med alle muligheder i AaB, og med sine 43 år er hans største udfordring at forene familien og fodbolden med fokus på U15-drengene i Aalborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Verdensmester skifter til HH Elite

Annonce