Annonce
Horsens

Centerrådsformand: Det er kæmpe prisstigninger for ældre

1. marts blev det dyrere at spise på de åbne caféer på kommunens plejecentre, og det vækker utilfredshed hos centerrådene på kundernes vegne. Arkivfoto

Formænd for centerrådene i Åpark Centret og Ceres Centret fortæller om bekymrede ældre i kølvandet på dyrere mad og kortere åbningstid på plejecentrenes åbne caféer.

Annonce

Horsens: Før 1. marts kostede en kande kaffe 30 kroner. Nu koster det 37 kroner, når centerrådet bestiller en kande i cafeen på Ceres Centret.

Det er blot ét eksempel på de prisstigninger, der er indført i de åbne cafeer på kommunens plejecentre.

- Mange bliver da kede af, at det bliver for dyrt, siger Kirsten Høj, som er formand for centerrådet på Ceres Centret.

Hun har hørt flere snakke om, at de fremover vil købe færdigretter i supermarkeder i stedet for at gå ind på cafeen på centret for at spise deres varme mad.

- Mange er kede af indskrænkningen i åbningstiden. Det gør en forskel for dem, der plejer at få morgenkaffen i cafeen. Nu åbner den først kl. 10.

Hun fortæller, at en flødekage stiger fra 13 til 19 kroner, et halvt stykke rugbrød fra 9 til 13 kroner og en frokost fra 30 til 40 kroner.

I kroner og ører er der tale om mindre beløb, men procentvis er der tale om kæmpe stigninger.

Hvor mange vil lige give 57 kroner for en gang kartofler og kød? Det er der mange, der ikke vil, og så frygter jeg, at de lader være med at spise.

Birthe Laursen, centerrådsformand
Annonce

Spørgsmål ved økologisk mad

De indskrænkede åbningstider og højere priser falder heller ikke i god jord hos Birthe Laursen, der er formand for centerrådet på Åpark Centret, som er den centercafé, der har størst søgning.

- Jeg synes, vi svigter vores ældre mennesker, der kommer og spiser. Det er kæmpe prisstigninger for de ældre. Hvor mange vil lige give 57 kroner for en gang kartofler og kød? Det er der mange, der ikke vil, og så frygter jeg, at de lader være med at spise, siger Birthe Laursen.

Hun oplever, at brugerne af cafeen har rigtig mange spørgsmål til ændringerne, som trådte i kraft 1. marts.

- Hvorfor skal folk på deres gamle dage til at spise økologisk, når de altid har været vant til at spise almindelig mad? Vi kan jo ikke svare, men vi giver brugerne ret, siger Birthe Laursen.

Hun kalder det voldsomt, at der er skåret 14 timer i cafeens bemanding.

- Jeg ved godt, at folk gerne må sidde i cafeen alligevel, men det er bare ikke hyggeligt, når der ikke er noget personale.

For Birthe Laursen er der ingen tvivl:

- Det er det forkerte sted at spare, for man lader de ældre i stikken. De ældre, der har bygget den velfærd op, som vi har i dag.

Annonce

Økonomien skal løbe rundt

Årsagen til, at priserne på mad og drikke er steget samtidig med, at åbningstiderne på plejecentrenes åbne cafeer er indskrænket markant, skal findes i økonomien.

Cafeerne har i flere år givet et underskud på to millioner kroner om året. Derfor er princippet om, at kunderne i cafeerne skal betale det, serveringerne reelt koster, nu blevet indført. Det gælder også på kommunens institutioner. Metoden til at få økonomien i balance er at sætte priserne op og skære i udgifterne. Det sidste betyder langt færre bemandede timer i cafeerne.

I løbet af en uge har cafeerne på plejecentrene omkring 300 kundebesøg. De fleste benytter cafeerne i Åpark Centret og Ceres Centret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS rystede topholdet

Annonce