Annonce
Horsens

Centerdirektør vil efter genåbning lokke kunderne tilbage til butikscentret med seniorshopping og god mad

- Første gang vi lukkede ned, stod vi alle som et rådyr fanget i billygternes skær, fortæller centerdirektør i Bytorv Horsens, Anette Vestergaard, om den første tid efter landets butikscentre blev lukket ned. På det tidspunkt havde hun kun siddet få måneder i jobbet. Arkivfoto: Morten Pape
Landets butikscentre har en fremtid. Det er centerdirektør i Bytorv Horsens Anette Vestergaard overbevist om. Men det bliver en ny hverdag, som venter, når landet åbner op igen.

Horsens: En gul selvlysende vest har store dele af 2020 været en fast følgesvend for 51-årige Anette Vestergaard. Siden hun 1. januar sidste år havde første arbejdsdag som centerdirektør i butikscentret Bytorv Horsens, har der ikke kun været brug for hende på kontoret, men også på gulvet, hvor hun som opsynsguide har været med til at sikre, at covid-19-retningslinjerne blev overholdt.

Det har med andre ord været et noget anderledes år end ventet for den 51-årige centerdirektør, der kun nåede få måneder i jobbet, før corona lukkede arbejdspladsen ned.

- I løbet af februar mærkede vi, at det der corona nok ikke var noget, der kun foregik udenfor Horsens. Og lige pludselig gik det stærkt, husker Anette Vestergaard, der var på vej på skiferie i Østrig med sin mand, da de første tegn på en kommende nedlukning viste sig.

For da Østrig lukkede ned for gæster udefra, omdirigere parret deres tur til Trysil i Norge, hvor de nåede at indlogere sig på hotel og tjekke skipisterne ud.

- Men mine ture i liften gik med at tale med urolige lejere og journalister, og jeg havde bare virkelig lyst til at være i mit center i stedet for på ski, fortæller Anette Vestergaard, der ikke engang behøvede at træffe beslutningen selv, da den norske statsminister Erna Solberg dagen efter ankomst lukkede alle norske skisportssteder ned.

- Så vi nåede lige én dag på ski, og så tog jeg ellers på arbejde igen næste morgen klokken otte, efter at have kørt hele natten, fortæller centerdirektøren.

Få dage senere blev centret lukket ned.

Annonce

Et lys i mørket

I dag er Anette Vestergaard taknemmelig for, at hun trods alt nåede at have et par måneder til at etablere en god dialog med lejerne i centeret, før de måtte lukke ned.

- Det var helt surrealistisk, for vi havde jo ikke forestillet os, at man kunne finde på at lukke butikscentrene ned. Og da vores center ligger midt i gågaden, som en del af byen, kunne vi ud ad vinduet se alle de andre butikker, der havde åbent. Og selvom det selvfølgelig var godt for dem, var det samtidig hårdt for vores lejere, siger Anette Vestergaard, som derfor brugte meget tid på at tale med lejere i vildrede over situationen.

- Så en god dialog med lejerne har været alfa og omega, understreger hun.

Det samme har i øvrigt gjort sig gældende under den nuværende nedlukning, der startede i december – lige inden julesalget for alvor nåede at komme i gang.


Hvis man skal hamle op med nethandlen, så er man nødt til at skabe oplevelser for kunderne, der indebærer mere end bare shopping. For shopping kan man jo klare fra sin sofa i dag.

Anette Vestergaard, centerdirektør i Bytorv Horsens


- Så butikkerne bugner af varer lige nu, for den omsætning vi tabte i foråret, skulle jo have været indhentet i juledagene, fortæller Anette Vestergaard, der af samme grund sammen med ejerkredsen bag Bytorv Horsens, Scandinavian Shopping Center Partners (SSCP), har valgt at give lejerne henstand på deres udgifter under nedlukningen.

- Det har da bestemt også omkostninger for os. For vi har jo også regninger, der skal betales, og vi skal balancere vores likviditet. Men i øjeblikket ser vi lys for enden af tunnellen, både i forhold til, at vi forhåbentligt snart kan åbne op igen, og i forhold til, at vaccinerne er på vej, forklarer hun.

Da Anette Vestergaard, der foruden en baggrund i tekstilbranchen gennem syv år har siddet som centerdirektør med ansvar for City Vest i Aarhus og Kolding Storcenter, i første omgang takkede ja til jobbet som centerdirektør for Bytorv Horsens, var det blandt andet, fordi hun så et stort potentiale i at udvikle centeret, der gennem en længere periode har kæmpet med manglende kunder på særligt førstesalen.

- Jeg er gået forbi centeret mange gange, hvor jeg har undret mig over, hvorfor man ikke har gjort mere ud af at skabe liv i centret. Men det er altid nemt at være klog på sidelinjen. Så da jeg fik tilbuddet om at træde ind som direktør i SSCP’s første center, så jeg alletiders mulighed for at bringe centeret et nyt sted hen, fortæller Anette Vestergaard, der de sidste 15 år har boet med sin mand og tre børn få minutters kørsel fra Horsens midtby.

Og netop udviklingen af det lokale bycenter fra et sted, hvor man udelukkende handler, og til et sted, hvor man også kan blive rig på oplevelser, er hun fortsat overbevist om, er det rigtige sats; ikke mindst set i lyset af, at nethandlen under corona-krisen har taget til i styrke.

- Hvis man skal hamle op med nethandlen, så er man nødt til at skabe oplevelser for kunderne, der indebærer mere end bare shopping. For shopping kan man jo klare fra sin sofa i dag, siger Anette Vestergaard og fortsætter:

- Den udvikling har været undervejs i en del år. Men den er blevet endnu mere aktuel nu, takket være de to nedlukninger, som har gjort endnu flere danskere fortrolige med nethandel.

Af samme grund har ledelsen bag Bytorv Horsens da også udnyttet tiden under nedlukningerne til at få styr på flere af de ombygninger og renoveringer, der hele tiden har været en del af planen for at få flere kunder til at besøge Bytorv Horsens på den anden side af corona. Blandt andet har centret fået et nyt stort loungeområde, flere restauranter og caféer samt en ny facade, der er ved at blive lavet i øjeblikket.

- Så det bliver et helt nyt center, når vi åbner igen. Og det er vi rigtigt glade for, siger Anette Vestergaard, der er overbevist om, at kunderne nok skal vende tilbage til centret, når landet åbner op igen.

Annonce

Kreativ af modgang

- Sidste gang vi åbnede efter nedlukningen, og helt frem til den næste nedlukning, klarede vi os rigtig godt. Kunderne støttede op om de lokale butikker, og det er jeg helt sikker på bliver tilfældet igen, når vi får lov at åbne centret, siger Anette Vestergaard, der oplever, at nedlukningerne på mange måder har skærpet bevidstheden hos byens borgere, når det gælder deres ansvar for at holde det lokale byliv i gang.

- Under første nedlukning kunne folk jo ved selvsyn konstatere, hvor kedelig en by er uden detailhandel, siger centerdirektøren.

- Så jeg er ikke nervøs for, at kunderne ikke kommer tilbage. Det er jeg helt sikker på, at de gør, tilføjer hun.

Selvom Anette Vestergaard helst havde været nedlukningerne og de dertil følgende økonomiske tab foruden, er hun derfor håbefuld i forhold til fremtiden.

Siden marts 2020 har Bytorv Horsens blandt andet lagt trægulve og sat træpaneler op ved alle indgange, fået ny belysning og etableret en ny gangbro over torvet. Alt sammen for at skabe merværdi for kunderne og give dem en oplevelse, der giver dem lyst til at blive længere, forklarer Anette Vestergaard. Arkivfoto: Morten Pape

- Hvis vi ser bort fra corona-effekten og de måneder, vi har været nedlukket, har vi haft et godt år i Bytorv Horsens, fortæller hun.

En udvikling, der blandt andet skyldes, at nedlukningen har sat skub i flere nye initiativer, der ligesom ombygningen kan være med til at fremtidssikre forretningen. For:

- Man bliver kreativ af modgang, som Anette Vestergaard udtrykker det.

Blandt andet har Bytorv Horsens lanceret konceptet ”seniorshopping” henvendt til de ældre og særligt sårbare kunder, der ønsker at shoppe uden at skulle bekymre sig om at være for tæt på andre handlende.

En idé som Anette Vestergaard fik, da hun på en ridetur i skoven mødte et ældre ægtepar, der fortalte hende, at de ikke havde været inde i midtbyen i tre måneder af frygt for corona.

- Mange ældre og ensomme tør ikke gå ud. Så vi inviterede dem alle forbi en formiddag i tidsrummet fra klokken 8 til 10, hvor de fik gratis parkering og kaffe, mens en masse folk i gule veste sikrede, at alt forløb, som det skulle, fortæller Anette Vestergaard, der havde sat et maksimum på 150 besøgende på dagen til trods for, at centeret under normale omstændigheder kan rumme 700 gæster.

- Det blev en kæmpe succes, og det er helt sikkert noget, vi vil gøre igen. For der vil utvivlsomt være nogle grupper, som i lange perioder vil finde det utrygt at kigge forbi os i juledagene eller til Black Friday, hvor der er ekstra tryk på handlen, siger Anette Vestergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Billetkrav, indhegning og mange tusind færre gæster i år

Coronavirus

Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen: Får 650.000 ekstra Pfizer-vacciner i andet kvartal

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Erhverv For abonnenter

God for 1,9 milliarder: Så meget tjente Michael Mortensen i 2020

Annonce