Annonce
Hedensted

Centerbyerne fik 77 mio. kr. til fri leg: Tre år senere brænder pengene fortsat hul i lommerne

Trods rigeligt med midler står Hedensted og Juelsminde efter tre år fortsat uden hver deres storstilede projekter med wow-faktor. Kun Tørring er kommet videre fra tegnebrættet - og de kan meget vel ende med at sætte sig på en endnu større del af de resterende 46 mio. kr

Hedensted/Tørring/Juelsminde: Tre centerbyer, tre år, tre ekstraordinære projekter - og godt 77 mio. kr. til at komme i mål med dem.

Sådan lød de overordnede rammer for et tag-selv bord af de større, som kommunens tre største byer kunne tage for sig af.

Men tilsyneladende har buffeten været for meget af det gode, for siden beløbet blev afsat i budgetforliget fra 2016, er der fortsat rigeligt med penge at gøre godt med.

Godt 30 mio. kr. har Hedensted, Juelsminde og Tørring tilsammen fortærret, hvoraf sidstnævnte har haft den største appetit med et forbrug på 17,1 mio. kr.

Tilbage er på den gode side af 46 mio. kr.

- Vi er alle så pokkers ærgerlige over det, for hele den grundlæggende kongstanken var, at vi ville booste alle vores centerbyer - give dem et løft og en wow-effekt gennem det ene projekt, som virkelig kunne give byerne hver deres pondus. De er lokomotiverne for det omkringliggende opland, men desværre er det kun Tørring, der for alvor har fået sat toget på skinnerne, siger borgmester Kasper Glyngø (S).

Af samme grund har byrødderne også efterfølgende været lidt eftergivende og eksempelvis givet Løsning lov til at snuppe små 500.000 kr. fra puljen.

På et tidspunkt kommer vi også i mål med store projekter i Hedensted og Juelsminde - men vi havde da alle håbet, at de allerede var lige så langt som i Tørring.

Kasper Glyngø (S), borgmester

Bristede forudsætninger

Når situationen ser ud, som den gør, skyldes det ifølge borgmesteren først og fremmest, at de daværende planer for Hedensted og Juelsminde ikke viste sig realisérbare.

I førstnævnte tilfælde var det en gennemgribende omlægning af Trykkerigrunden og en udvidelse af gangtunellen under jernbanen, der af forskellige årsager fik kniven. Men også en masterplan i Juelsminde - der havde syv geografiske nedslagspunkter med eksempelvis et strandnært kulturhus og vandaktiviteter som overskrifterne - er i det store hele arkiveret lodret. Særligt fordi arbejdet med at sikre sig mod oversvømmelse har vist sig mere presserende.

Tilbage står Tørring som det lysende eksempel på, hvad der kunne have været. Rundkørslen ind til byen er smukkeseret, sidste etape af forskønnelse af de centrale veje Bredgade og Aagade er netop skudt i gang - og i forlængelse af af ejendomsopkøb med midler fra centerbypuljen er både et kommunalt administrationshus og 42 centrale lejligheder under opførsel.

- Stor ros til Tørring for at stå sammen i enighed og i den grad kaste sig over arbejdet med at udvikle byen. Det var sådan en proces, vi kunne have ønsket os alle steder. Men det betyder ikke, at det er borgernes skyld i Hedensted og Juelsminde. Der har desværre bare været nogle benspænd, så vi har brugt lang tid på at forsøge finde en vej frem, inden vi kunne konstatere, at det ikke kunne lade sig gøre, siger Kasper Glyngø.

Særligt Tørring har fået meget ud af udviklingspuljen for centerbyerne. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Først til mølle

Da de mange millioner blev frigivet i 2017, skete det helt bevidst ikke med en nagelfast eller millimeterpræcis fordeling. Og det har heller ikke ændret sig gennem årene.

Dermed er Tørring som kommunens hidtidige storforbruger heller ikke afskåret fra at tage del af de resterende penge. I stedet frigives de fortsat efter hvilke projekter, der kommer videre fra tegnebrættet.

Underforstået; hvis ikke de øvrige byer snart får bidt til bolle, er Tørring i sin gode ret til at snuppe endnu en stor luns fra den ellers fælles kasse. Eksempelvis til en forestående omdannelse af Torvet, der estimeres at koste ca. 10 mio. kr.

- Det handler lidt om at være først til mølle, men prioriteringen af vores centerbyer er en ongoing proces, skal ingen skal være nervøse for, at vi ikke løbende kan finde penge til deres udvikling. I højere grad handler det om, at det er det helt rigtige projekt, siger Kasper Glyngø.

De resterende 46 mio. kr. er i det kommunale budget videreført frem til og med 2022, men derudover er der ikke afsat yderligere midler til centerbyernes udvikling.

I faktaboksen kan du læse, præcis hvad byerne har fået for pengene.

Spørg Folkebladet - Vores centerbyer

For tre år siden blev der afsat 77 mio. kr. til udviklingen af de tre centerbyer Hedensted, Tørring og Juelsminde. Det har kastet flere store projekter af sig, men der er fortsat masser af penge i udviklingspuljen.

Derfor sætter Folkebladet den kommende tid fokus på fremtidens centerbyer og alle de spørgsmål, der følger.

Hvornår bliver Torvet i Tørring eksempelvis lagt om, hvordan kan man få skabt et samlingssted for ungdommen i Hedensted, og hvad skal Pandekagestedet i Juelsminde bruges til?

Går du også med et spørgsmål eller en undren til din bys fremtid - stort som lille - kan du skrive til os - så er det måske netop det, vi forsøger at finde svaret på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce