Annonce
Horsens

Camilla sørger for gratis mad til 100 familier: Alle unge fortjener en god konfirmationsfest

Det var en løs snak med en kokkekollega, som fik Camilla Jehner Baake til at gå i gang med et stort stykke frivilligt arbejde. Hun står bag et initiativ, der tilbyder gratis konfirmations- eller nonfirmationsmad til økonomisk trængte familier. Foto: Marianne Husted
Camilla Jehner Baake fra Horsens er indstillet til Fællesskabsprisen. Hun står bag foreningen "Børn & Unge Mærkesager", der tilbyder mad til udsatte familier, når de holder konfirmation eller nonfirmation.

Serridslev: Alle fortjener en god konfirmations- eller nonfirmationsfest, tænkte Camilla Jehner Baake for godt seks år siden. Hun og en kokke-kollega havde talt om, at konfirmationer var ved at udvikle sig til noget af et udstyrsstykke og et niveau, hvor mange familier ikke har råd til at være med.

Det blev starten på "Børn & unge Mærkesager", som Camilla Jehner Baake siden har været drivkraften bag. Den 38-årige kvinde, der for to år siden flyttede med kæreste og to børn fra Aarhus til Serridslev, havde ikke tidligere engageret sig i socialt og frivilligt arbejde. Det eneste var en frivillig tjans på Roskilde Festival, da hun var syv en halv måned henne i graviditeten med sin nu otteårige datter.

- Men her var noget, jeg kunne gøre, siger hun, der arbejdede som kok, indtil eksem i fingrene for fire år siden fik hende til at vælge en ny erhvervsretning.

At skulle håndtere 500 kilo steg, forvandle et halvt ton kartofler til mos og fremstille tunmousse i store mængder er ikke uoverstigeligt for hende, når hun bare har godt med hjælpere og et storkøkken at regere i.

Hyldest til de usynlige helte

  • Fællesskabsprisen er en hyldest til de usynlige helte, som gør en indsats både i det små og i det store.
  • Frem til 15. august 2019 kan alle indstille frivillige, projekter, grupper og enkeltpersoner via faellesskabsprisen.dk/indstil/
  • Der uddeles 10 priser.
  • De ni udvælges af en jury. Den tiende er en publikumspris, da alle kan stemme på den, de synes, skal vinde.
  • Statsminister Mette Frederiksen overrækker Fællesskabsprisen 29. august på Oslobåden.
  • Bag prisen står 3F, Dekra, Bedr Psykiatri, DFDS, ISS, Københavns Lufthavne, Københavns Professionshøjskole, Rema 1000 og Socialdemokratiets formand.

Indstillet til pris

Camilla Jehner Baake er en af dem, som er blevet indstillet til Fællesskabsprisen, som en række organisationer og virksomheder med nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) i front står bag. Formålet er at anerkende og hædre nogle af de mange fællesskaber, som findes i Danmark.

Det begyndte som et privat initiativ i 2013, da hun og nogle venner lavede en tre-retters menu til 16 familier. Siden er det blevet til en forening med Camilla Jehner Baake som formand. Omfanget er også et andet. I foråret kunne de tilbyde en tre-retters konfirmations- eller nonfirmations-menu til 100 udsatte familier.

For hende handler det ikke om det religiøse, men om at de unge i en ofte sårbar alder skal have en god dag.

- De skal fejres som den, de er, af mennesker, som elsker dem, siger hun, der tænkte, at når danskere mødes, er det ofte over et godt måltid mad.

Annonce

Tunmousse, nakkefilet og cheesecake

Foreningen leverer kvit og frit den færdige mad til familier i Jylland, på Fyn og Sjælland. Det hele bliver fremstillet på en weekend, pakket ned og kølet af, og så bliver det leveret i køle- og frostbokse. Menuen består af forretten tunmousse, hovedretten nakkefilet, kartoffelmos, sauce og marinerede bønner. Til dessert er der cheesecake. Hver familie får udleveret 20 kuverter.

Camilla Jehner Baake har gerne 25-30 i køkkenet den weekend, hvor det står på. Og de har det så sjovt, at de gerne kommer igen.

Børn & Unges Mærkesager

  • Børn & Unges Mærkesager er en frivillig forening, hvor økonomisk trængte familier kan søge om mad til non/konfirmation.
  • De udvalgte familier kan søge om en tre-retters menu til 20 personer.
  • Foreningen er landsdækkende.
  • Mere på bum-org.dk
Annonce

Søger fonde

Foreningen søger i løbet af året fonde om tilskud. Budgettet lyder på godt 100.000 kroner. Camilla Jehner Baake er meget taknemmelig for en treårig aftale med Spar Nord om et tilskud på 50.000 kroner om året. Foreningen har også gode aftaler med leverandører, ligesom de lejer et storkøkken i Aarhus til absolut favorabel pris.

Camilla Jehner Baake har en mangeårig erfaring som kok. Hun har blandt andet arbejdet hos RizRaz i København, Den Gamle By i Aarhus, været lærer på teknisk skole og drevet eget cateringfirma.

Nu har hun netop afsluttet en professionsbachelor fra VIA i Aarhus, hvor hun har uddannet sig i kristendom, kultur og kommunikation. Det kan give ansættelse som f.eks. kirke- og kulturmedarbejder, job i organisationer og inden for kommunikation.

Hun er lige nu arbejdssøgende, men har stadig sit studiejob hos Bindeleddet, der matcher unge hjemløse med erhvervsvirksomheder. Og hun er åben for de muligheder, der byder sig, men vil rigtig gerne, at den fine og nyerhvervede eksamen fører til et job med "at hjælpe mennesker med noget".

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Horsens

Yvonne fik hjernerystelse, brækkede næsen og slog tænderne løse på parkeringspladsen foran Lidl: Ejer anerkender problem - kanterne er simpelthen for små

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Så kan grænsehandlen eksplodere: Tyskland drøfter nu nedsat moms på dagligvarer

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce