Annonce
Horsens

Café-ejer: Her skal vi have Horsens' første Michelin-restaurant

Martin Egholm er bekymret for udviklingen i den centrale bymidte, hvor små cafeer og specialbutikker kæmper med omsætningen, og hvor landsdækkende kæder derfor i stigende grad tager over. Foto: Morten Pape
28-årige Martin Egholm hylder samtalen med udgangspunkt i sin café La Vie i Thonbogade. Han ser gerne en folkelig debat om, hvem vi er i Horsens, og hvad der gør os til noget særligt.

Horsens: Martin Egholm snakker meget og passioneret, så croissanterne, der er bestilt af et par ved et af bordene, får lidt for meget farve.

Han undskylder med et afvæbnende smil over for gæsterne, men i virkeligheden er det nok bare sådan, det er på La Vie.

Det er vigtigere, at samtalen flyder frit og uforstyrret, end at bagværket får den helt rigtige kulør.

Cafeen i Thonbogade, som 28-årige Martin Egholm har drevet i knap to år, er blot på små 35 kvm, men visionerne er store.

Martin Egholm ser sin café som et sted med højt til loftet, hvor gæsterne, hvis de vel at mærke har lyst til det, gerne samtaler henover bordene. Om det, der optager dem.

- Det går helt godt. Jeg kan mærke, at mange borgere ligesom jeg selv mærker, at vi har brug for at tale med hinanden, konstaterer han.

Publikum er helt "almindelige" cafe-gæster, og så er der dem, man vel godt kan kalde byens intellektuelle, arkitekter, kunstnere med mere, der over en kop kaffe eller et glas rødvin vender Horsens og verden med dæmpet moderne jazz i ørerne. De, der tænker lidt anderledes end de fleste, har fundet et fast mødested, et fristed, på La Vie.

Martin Egholm deltager meget gerne selv i diskussionerne, og cafeen er så lille, at han kan være med fra sin plads bag disken.

Annonce
Det går helt godt. Jeg kan mærke, at mange borgere ligesom jeg selv mærker, at vi har brug for at tale med hinanden.

Martin Egholm, indehaver, La Vie

Kultur skaber liv

Den selvudnævnte æstetiker, der har en særlig passion for kaffe og jazz, hylder bymiljøer, der emmer af kultur og skaber liv for mennesker. Dem er der for få af i Horsens, og den nuværende udvikling går i den forkerte retning, mener han.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi i højere grad dyrker diversiteten, det nære, det autentiske. Vi er i fuld gang med at transformere byen, så hvorfor ikke tage udgangspunkt i det, spørger han.

Martin Egholm er oprigtigt bekymret for udviklingen i den centrale bymidte, hvor de små cafeer og specialbutikker, der skiller sig ud fra mængden, kæmper med omsætningen, og hvor landsdækkende kæder derfor i stigende grad tager over. Hvor Søndergade tømmes for liv, når butikkerne lukker kl. 17.30.

- Jeg har egentlig ikke lyst til at være sådan en, der bare brokker mig over udviklingen, men jeg kunne godt tænke mig, at vi turde spørge os selv, hvem vi gerne vil være i Horsens. Hvad er det, der gør Horsens til noget særligt? En af mine drømme er, at Horsens får sin første Michelin-restaurant på toppen af Hornsyld Købmandsgaard på havnen. Det ville da være fedt, konstaterer han med et smil.

- Måske passer mine tanker ikke til Horsens. Måske synes flertallet bare, at alt går i den rigtige retning, men jeg oplever faktisk, at der blandt gæsterne på La Vie er mange, der ligesom jeg mener, at der også kunne være en anden vej, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Coronavirus i Danmark: Hav respekt for dem, der bliver bange

Torsdag kørte jeg på arbejde til nyheden om, at den første dansker er ramt af Covid-19, også kaldet corona-virus. En TV2-redaktør havde været på skiferie i Norditalien med sin familie og bragt smitten med sig hjem. Det er der ikke noget overraskende i. Det kan højst være overraskende, at der gik så lang tid. Som danskere rejser vi som aldrig før, og på et eller tidspunkt måtte det ske. Det interessante er nu, hvordan vi håndterer ikke bare smitten, men også frygten for smitten. Erfaringerne fra 2009, da svineinfluenza hærgede verden, viser, at danskerne tager den slags epidemier forholdsvis roligt. Behovet for præcis information og viden er tårnhøjt, påpeger en ekspert fra Sundhedsstyrelsen i Jyllands-Posten, men vi er som danskere gode til at tage den nødvendige viden til os og agere nogenlunde, som myndigheder og eksperter beder os om. Medierne bliver i den slags situationer typisk beskyldt for at piske en stemning op, men prøv selv at tjekke, hvor mange artikler du kan finde med gode råd til: sådan skal du forholde dig, se her, hvad corona-virus er, hvem er særlig udsat osv. osv. Alt sammen fakta, der gør os tryggere og mere vidende. Det fremgår, at er man under 50 og helt rask, kan man tage det fuldstændig roligt. Hvilket får nogle til at tale situationen ned til ingenting eller gøre sig morsom over frygten hos andre. Her skal man bare huske, at ikke alle er under 50 eller helt raske. Mennesker, der enten selv er eller er i familie med nogle, der er svækkede, skal have lov at være bekymrede. Er din krop slidt af kræftbehandling, har din kone en lungesygdom, er din far svækket af alder og indlagt - så er du mere urolig end flertallet. Det er mennesker, som også har grund til at være nervøse, når en influenza-epidemi hærger - men er vi gode nok til at respektere deres frygt? Dronningen sagde det så rigtigt i sin nytårstale i 1984: "Så kommer vi med vores danske humor og små, dumsmarte bemærkninger". Det handlede ikke om corona-virus, men karakteristikken af danskernes reaktion passer meget godt. Så nej, vi skal ikke gå i panik, vi skal søge så meget faktuel viden som nødvendigt, og så skal vi have respekt for dem, der er bekymrede.

Erhverv

Nissens-produktion lagt ned af corona-virus: Vi er taknemmelige for ingen ansatte er smittet

Annonce