Annonce
Debat

Byudviklingsdebat: På trods af alle muligheder for skønnere byggeri forspilder vi chancen gang på gang

Mark Ebert Løvendahl. Privatfoto

Læserbrev: Min salige farmor havde samme svar til ethvert større spørgsmål i tilværelsen. Hendes ærkenordjyske kommentar var: "Næ, det æ æn' så nem endda". Og det kan jo være rigtigt i mangt og meget.

Er man til gengæld folkevalgt politiker, klares udfordringernes næppe ved denne betragtning af virkeligheden.

Når debatten føres og argumenterne høres - hvis de altså gør det - må der træffes beslutninger. Netop derfor forekommer Paw Amdisens læserbreve mig at være noget intetsigende.

SF's byrådsmedlem har det som min farmor. Konklusionerne er stort set ikke andre end: "Det er ikke så enkelt endda".

Horsensianere som Thorkild Overgaard, Claus Peter Saunte, Bent Riis, Poul Wagner Sørensen og Torben Busk har alle gentagne gange bidraget med nuancerede og kvalificerede debatindlæg. Hver især har de argumenteret velunderbygget for deres modstand mod det åndsfattige nybyggeri.

Gennem de seneste år har Horsens haft en ustoppelig byggetrang kombineret med en mærkværdig angst for åbne arealer, luft og sollys.

Et uanfægteligt dogme for byens politikere er at hæve indbyggertallet, og i den bestræbelse tager man meget lidt hensyn til lys, skønhed og menneskeligt velvære. Satser man kun på det ene, mister man det andet.

Uden at stille arkitektoniske krav til bygherrerne bliver resultaterne derefter.


Det billige skyder som ukrudt op gennem byens asfalt, og kommende generationer vil bebrejde nutidens politikere for deres arkitektoniske mishandling af byen.

Mark Ebert Løvendahl


Det billige skyder som ukrudt op gennem byens asfalt, og kommende generationer vil bebrejde nutidens politikere for deres arkitektoniske mishandling af byen.

Aldrig har vi været rigere. Aldrig har teknologien været så let tilgængelig. På trods af alle muligheder for skønnere byggeri forspilder vi chancen gang på gang.

Vi skal stille krav, som man eksempelvis har gjort det i Aabenraa. Her har man med Oesten Arkitekter bag roret bygget Opnørgården i 2012. Dette anerkendte byggeri har tilført byens havnefront et visuelt behageligt udtryk. Det kan altså godt lade sig gøre.

I Sundparken i Horsens har man nu erkendt, at der blev bygget for tæt og grimt og har derfor forsøgt at rettet op på elendigheden ved at rejse saddeltage på husene.

På denne udmærkede måde løfter man den æstetiske værdi i hele området i overensstemmelse med udviklingsplanen for stedet. Heri nævnes blandt andet, at "nedrivninger og ombygninger vil gennemføres med henblik på at løfte områdets forbindelse til de naturlige kvaliteter", og at man vil etablere stier for at løfte velværen i området.

Havde planerne for Horsens' havnefront bare haft samme intentioner, var resultatet blevet et ganske andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Her er der ingen jubel over fremskudt genåbning: - Det var på høje tid

Annonce