Annonce
Odder

Byrødder villige til at stryge skolers underskud

Forældreopbakningen til den skolestrukturændring, der blev politisk besluttet i 2017 var til at overse. Til det sidste demonstrerede de mod en struktur, der skulle give besparelser. Og de reelle besparelser er da også svære at få øje på, når man kigger på de underskud skolerne har overført fra 2018 til 2019.Arkivfoto: Morten Pape
Kresten Bjerre (R) vil se beviser for besparelserne fra skolesammenlægningerne
Annonce

Odder: Udviklingen går den gale vej. Så langt ville Lone Jakobi (S), der er formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget godt imødekomme sine byrådskolleger, da man mandag aftes diskuterede det sammenlagte underskud på godt 18 mio. kroner, som kommunens tre folkeskoler samt børne- og familiecentret har overført fra 2018 til 2019.

- Vi udhuler vores skolesystem, når de skal finde så mange penge, sagde Niels Rosenberg (K).

- Vi har tidligere talt om at fjerne det underskud og starte på en frisk på Parkvejens Skole. Det synes jeg da vi skal overveje igen, supplerede John Rosenhøj (DF).

Parkvejens Skole overfører et underskud på 4,5 mio. kroner, mens landsbyordningerne og Skovbakken overfører hver omkring 2,5 mio. kr. Aller værst er det dog på børne- og familiecentret, der overfører et underskud på mere ned ni mio. kroner.

- Det er simpelthen for langt op ad bakke. Det kan de jo ikke indhente, og vi kan ikke bare blive ved med at lægge ovenpå, mente Marianne Hundebøll (SF).

- Det ser jo helt udsigtsløst ud. Skulle vi ikke i forbindelse med budgetlægningen gældssanere, så de kan få en ny start, lød opfordringen fra Leif Gjørtz Christensen (EL).

Har man opnået den besparelse man ville, da skolestrukturen blev lavet? Det kan man da komme til at tvivle på, når man ser de her tal.

Kresten Bjerre (R)

Annonce

Passer pengene

Der tegnede sig et billede af et emne til byrådest budgetseminar i maj måned.

Her vil det også vise sig, om Kresten Bjerre (R) får ret i sine bange anelser, når det kommer til, om der rent faktisk er sparet de penge, der blev stillet i udsigt, da man lagde skoler sammen i 2017.

- Jeg vi gerne se udgifterne konto for konto. Har man opnået den påregnede besparelse på 4,5 mio. kroner? Det kan man da godt komme til at tvivle på, sagde Kresten Bjerre.

Niels Rosenberg vil i samme forbindelse måske også kunne få svar på, hvor de mange ekstra millioner, som byrådet har bevilget til området i 2017, er blevet af.

Borgmester Uffe Jensen (V) lovede, at økonomiafdelingen allerede er blevet sat på opgaven med at fremvise resultaterne af tidligere besparelser. Den udregning vil ligge klar til maj, men det vil Kresten Bjerre ikke vente på.

Også udvalgsmedlemmerne Martin Mikkelsen (K) og Lone Riis (V) krævede tættere økonomiopfølgninger som et selvstændigt punkt på hvert udvalgsmøde.

- Jeg tror, skolerne generelt måske skal have flere penge tilført, sagde Kresten Bjerre.

Områdets formand Lone Jakobi understregede, at man politisk og i forvaltningen netop sidder og arbejder på ændringer af hele den måde, børne- og familiecentret arbejder på, som skal gøre det billigere.

- Men om det rækker, det ved jeg ikke, indrømmede udvalgsformanden.

Annonce

Hvorfor begrænsninger

Heldigvis er der også institutioner og kommunale virksomheder, der har overskud på bundlinjen, som de har overført og samlet set sikret et driftsoverskud i 2018.

- Men vi kan da godt spørge os selv, hvorfor vi har grænser for hvor store over- og underskud, man må overføre, når alle tilsyneladende får lov at overføre alt, sagde Marianne Hundebøll, som ligesom resten af byrådet stemte ja til overførslen af såvel underskud som overskud fra de forskellige institutioner i kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce