Annonce
Hedensted

Byrådspolitiker vil have mere kontrol med almene boligselskabers byggeprojekter

Renovering af boligblokkene på Strandvejen i Juelsminde er et af de projekter, som Lars Poulsen mener er for dyrt. Foto: Michael Svenningsen

Lars Poulsen (V) mener, at der er en tendens til, at almene boligselskaber ikke overholder budgettet og vil have mere kontrol. - Det har vi i forvejen, siger direktør i andelsboligselskab.

Hedensted: Da politikerne på byrådsmødet onsdag skulle godkende en øget kommunal lånegaranti pål 23,2 millioner kroner til renoveringsprojektet på Strandvejen 10 og 12 i Juelsminde, var Lars Poulsen (V) ikke helt tilfreds.

Da projektet første gang blev fremlagt i 2013, lød lånegarantien på 11 mio. kr. Lars Poulsen mener, at der generelt de seneste år har været en tendens til, at de almene boligselskaber i kommunen i overskrider budgettet.

- Når de kommer med deres første projekt og får godkendt et budget, holder det aldrig. Så kommer de altid og skal have ekstra lånegarantier og ekstra indskud til Landsbyggefonden. Det er lidt blevet sådan, at det skal være prestigebyggeri, og så er min mening, at man bygger for dyrt, og at der er for lidt styring på det, siger Lars Poulsen, som bl.a. nævner projekterne på Strandvejen, Kurparken og Dyrskuepladsen i Juelsminde.

Annonce

Lånegaranti mange steder

Han fortæller, at han er klar over, at kommunen ved lånegarantier ikke skal af med penge, men han synes stadigvæk, at det er et problem, fordi kommunen har lånegarantier mange forskellige steder.

- Det har vi f.eks. både ved vores vandværker og spildevandsselskaber, fordi de derved kan optage billigere lån, når de har kommunal lånegaranti. Og det er også rigtig fint at hjælpe dem på den måde, men vi har jo lånegarantier på op mod en halv milliard kroner, siger Lars Poulsen og understreger, at han selvfølgelig ikke regner med, at alle går fallit på én gang.

- Almene boligselskaber kan i teorien gå fallit, og så ved jeg godt, at det er en teoretisk tankegang, men det kan jo ske, at et selskab går fallit, især hvis det bygger dyrere og dyrere, siger Lars Poulsen, der forslår mere kontrol.

Kommunen kontrollerer

Men den kontrol, Lars Poulsen efterlyser, findes allerede, påpeger Henrik Alleslev, der er direktør i Juelsmindehalvøens Almene Boligselskab og medlem af byrådet for Socialdemokraterne.

- Vi har et tæt samarbejde med kommunens administration, som ofte kommer med tilbagemeldinger om, at vi skal justere vores projekter, forklarer Henrik Alleslev.

Normalt er et almennyttigt byggeri en tre-trinsraktet. Byrådet godkender det første budget, som man går videre med til eksempelvis Landsbyggefonden. Administrationen godkender det andet budget, når byggeriet skal i gang, mens byrådet så nikker igen, når projektet er færdigt.

I følge Henrik Alleslev er det meget sjældent, at byrådet ser budget nummer to, fordi det ofte stemmer overens med det første. Når byggeriet står færdigt, vil der af og til være kommet lidt ekstra på undervejs, men kommunen har hele tiden holdt øje.

I tilfældet med Strandvejen skyldes den store forskel, at det første budget blev lavet på et meget tidligt tidspunkt, at der kom et krav om elevatorer, og at priserne siden er steget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce