Annonce
Debat

Byrådsmedlem fra Hedensted i minkdebat: Overvej at yde alle avlere fuld erstatning for deres driftstab

Merete Skovgaard-Jensen. Arkivfoto
Annonce

Læserbrev: Det er umuligt ikke at blive berørt af den situation, vores minkavlere og deres familier i øjeblikket er i på grund af covid-19.

Regeringen har meldt ud, at hvis en minkfarm smittes af corona-virus, skal den og alle andre farme i en radius af 7,8 km igennem en nedslagning, hvor alle dyr aflives.

Ligeledes skal de smittefrie farme have 100 pct. erstatning, mens avlere med smitte kun får 20 pct. i erstatning for driftstabet.

Der er dybe menneskelige konsekvenser forbundet med denne nationale beslutning, idet minkavlerne og deres familier står over for at miste deres livsværk og eksistensgrundlag.

Samfundsmæssigt har dette også betydelige konsekvenser. Det er anslået, at 5000 danske arbejdspladser er eller bliver direkte berørte af den nuværende håndtering af covid-19 i minkerhvervet.

Erhvervet bliver reduceret betydeligt i den kommende sæson. Hertil kommer leverandører og servicevirksomheder til branchen, som i værste fald risikerer helt at bukke under.

Set med lokale briller har udviklingen anseelige konsekvenser: Med sine ca. 30 minkavlere har Hedensted Kommune en af landets største koncentrationer af minkfarme, og farmene har igennem mange år bidraget til vækst, udvikling og arbejdspladser i området.

Mennesker skal altid sættes over dyr, og menneskers sundhed har allerhøjeste prioritet. Den nuværende nedslagningsstrategi bygger dog på et fagligt tyndt grundlag, ligesom myndighederne øjensynlig ikke har tilstrækkelig kapacitet til den betydelige nedslagning.

Desuden er det svært at få øje på retfærdigheden i kompensationsstrategien. Fødevareminister Mogens Jensen begrunder forskellen i kompensation mellem inficerede og smittefrie besætninger med, at der skal være et incitament til at holde besætningen fri for smitte.

Det er imidlertid altid landmandens dybeste passion at holde sine dyr fri for smitte!

Der er lovhjemmel til at yde alle avlere fuld erstatning for deres driftstab. Det vil jeg opfordre til, at man overvejer.

Så er de ens stillede, uanset om de rammes af covid-19 eller ej, og når de igen skal opbygge deres erhverv.


Jeg er klar over, at der er meget forskellige syn på minkbranchen. Men faktum er, at produktionen her i landet foregår under ordnede forhold og på højt niveau.

Merete Skovgaard-Jensen


Jeg er klar over, at der er meget forskellige syn på minkbranchen. Men faktum er, at produktionen her i landet foregår under ordnede forhold og på højt niveau, og minkbranchen har foretaget betydelige, kvalitative løft i forhold til dyrevelfærd, bæredygtighed og så videre.

Desuden har branchen over årene bidraget til betydelige eksportindtægter.

Derfor vil jeg opfordre til besindighed og ansvarlighed, når der træffes nationale beslutninger for minkproduktionen i en svær tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce