Annonce
Hedensted

Byråd vil drøfte veteranpolitik - igen

Måske bliver 2018 året, hvor Hedensted Kommune første gang markerer den oficielle flagdag for veteraner 5. september, som det her bliver gjort i Varde. I hvert fald er et udkast til en kommunal veteranpolitik nu undervejs. Arkivfoto

Det er kun et år siden, at politikerne i Hedensted sidst afviste at lave en særlig veteranpolitik. Nu bliver spørgsmålet om, hvorvidt det politisk skal prioriteres at anerkende krigsveteraner formelt og målrettet hjælpe traumatiserede veteraner, taget op igen.

Hedensted: Horsens har det, Vejle har det og Skanderborg har det, men Hedensted Kommune har i lighed med tre ud af fire af landets kommuner ikke en nedskrevet strategi for, hvordan man bedst hjælper og anerkender krigsveteraner.

I hvert fald indtil videre. På foranledning af et spørgsmål stillet af Lars Jensen fra Det Konservative Folkeparti vil byrådspolitikerne nu drøfte muligheden for, at kommunen skal have en nedskrevet veteranpolitik.

Et udkast til en sådan vil i løbet af foråret blive behandlet i udvalget for Fritid og Fællesskab. Det fortæller udvalgsformand Liselotte Hillestrøm (S).

- Sidste forår diskuterede byrådet på et dialogmøde om, vi skulle have en veteranpolitik. Dengang var holdningen, at vi selvfølgelig gerne vil anerkende vores veteraner, men vi konkluderede også, at vi i vores almindelige sagsbehandling tager ansvar for alle vores borgere uanset deres særlige behov, fortæller Liselotte Hillestrøm.

Veteraner

Der er 216 registrerede veteraner fra Forsvaret bosat i Hedensted Kommune. Dertil kommer et uvist antal ikke-registrerede samt civilt udsendte nødhjælpsarbejder o.l. Til sammenligning bor der 417 veteraner i Horsens Kommune, 680 i Vejle Kommune og 231 i Ikast-Brande.I følge interesseorganisationen, Veteranalliancen, er Hedensted Kommune én af ni kommuner i landet, der ikke markerer flagdagen 5. september for Danmarks udsendte.

23 ud af landets 98 kommuner har i følge en opgørelse lavet af Veteranalliancen i juni 2017 lavet en veteranpolitik med konkrete, lokale tiltag for veteraner og pårørende, som slås med sundhedsmæssige og sociale problemer.

I 2011 oprettede Forsvaret et landsdækkende Veterancenter i Ringsted. Her er der bl.a. en døgntelefon, der modtager opkald fra veteraner med brug for hjælp, samt et videns og forskningscenter.

Veterancenteret har netop igangsat en to-årigt kampagne "Fælles om veteraner" for at styrke samarbejdet med kommunerne om indsatsen overfor veteraner,

Kilde: Veteranalliancen.dk og veteran.forsvaret.dk

Anerkendelse vigtig

Et øget kommunalt fokus på veteraner, at flere kommuner er begyndt at udarbejde veteranpolitikker samt spørgsmålet fra Lars Jensen, har dog nu fået politikerne til at genoverveje sagen.

- For mig personligt har det stor betydning, at ønsket om en veteranpolitik stammer fra en veteran. (Claus Sørensen red.) Vi skal ikke lave en politik, bare fordi, der er nogle politikere, der synes det, eller fordi andre kommuner gør det. Men hvis det giver mening for dem, det berører, så vil jeg gerne, lyder ræsonnementet fra Liselotte Hillestrøm.

Hvad en veteranpolitik så kommer til at indeholde, er endnu for tidligt at sige. Liselotte Hillestrøm mener eksempelvis, at en markering af den officielle flagdag 5. september vigtig. At udpege en kommunal veterankoordinator, er udvalgsformanden derimod ikke sikker på er nødvendigt.

- Det handler også lidt om proportionerne. Jeg ved ikke, hvor stort et behov der er for en veterankoordinator med det relativt lave antal veteraner, vi alligevel har. Men det er selvfølgelig noget, vi skal undersøge, siger Liselotte Hillestrøm.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce