Annonce
Horsens

Byråd tager forskud på ghetto-lov: Borgere på kontanthjælp skal forbydes at flytte ind i Sundparken

Et forbud for borgere på kontanthjælp og to andre ydelser mod at flytte ind i Sundparken, ventes at træde i kraft efter sommerferien. Arkivfoto

Byrådet forbereder sig allerede nu på en ny lov om bosætning i ghetto-områder. - Vi kan ikke gøre andet, siger borgmester Peter Sørensen (S), mens Enhedslisten kalder det en skændsel.

Annonce

Horsens: Efter sommerferien vil borgere på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse med stor sandsynlighed få forbud mod at flytte ind i boligforeningen Odinsgaards boliger i Sundparken.

Alle byrådets partier undtagen Enhedslisten stemte mandag aften for at bede Odinsgaard om at iværksætte et forbud mod, at borgere i de tre kategorier flytter ind i en af boligforeningens 577 boliger i området.

Helt konkret skal borgere i de tre kategorier flyttes nederst på ventelisten til en bolig til fordel for ansøgere, der er i beskæftigelse.

Odinsgaards direktør, Michael Meldgaard, siger til Folkebladet, at han forventer, at hans bestyrelse vil nikke ja til anmodningen på bestyrelsesmødet 6. juni, og at et forbud kan sættes i værk umiddelbart efter sommerferien.

Anmodningen fra byrådet kommer, efter at regeringen tidligere på måneden indgik en aftale, der skal modvirke parallelsamfund. Et af forslagene er at nægte arbejdsløse adgang til boliger i en række udvalgte boligområder, hvor mange i forvejen er udenfor arbejdsmarkedet.

Målet er at få en mere blandet beboersammensætning i områderne, heriblandt Sundparken, der i fire år i træk har optrådt på regeringens såkaldte ghetto-liste.

Man kan kalde det for kommunalpolitisk nødværge. Vi er nødt til at handle på det, og derfor synes jeg, at det er et klogt forslag.

Paw Amdisen (SF), byrådsmedlem
Annonce

Nødt til at handle nu

Borgmester Peter Sørensen (S) konstaterede på byrådsmødet, at politikerne ikke rigtigt havde andet valg end at sige ja.

Begrundelsen var, at lovgivningen er på vej, uanset om man kan lide det eller ej, og går kommunen i gang allerede nu, vil det være lettere at finde alternative boliger til de borgere, der ikke må bo i Sundparken.

SF's Paw Amdisen var inde på det samme spor.

- Man kan kalde det for kommunalpolitisk nødværge. Vi er nødt til at handle på det, og derfor synes jeg, at det er et klogt forslag. Det kan være med til at gøre problemstillingen en smule mindre, sagde han.

Kun Enhedslisten stemte imod at sende anmodningen til Odinsgaard. Lisbeth Torfing (EL) kaldte ideen om at nægte en gruppe borgere adgang til en bolig i et bestemt område for en "skændsel".

- Den vil betyde, at de fattigste i samfundet vil få endnu sværere ved at finde en bolig, de kan betale. Jeg ved godt, at det ikke er her i byrådet, det er vedtaget, men jeg går ikke med til det frivilligt, sagde hun.

Annonce

Odinsgaard: - En kompleks sag

Odinsgaards direktør, Michael Meldgaard, har selv været med til at forhandle aftalen på plads.

- Det er en kompleks sag, men det ser ud til, at loven kommer, og det er nok en god ide at prøve det af på forhånd og finde ud af, hvordan det kan fungere, siger direktøren, der dog understreger, at han generelt ikke er tilhænger af at regulere folks adgang til boliger.

- Som udgangspunkt er jeg modstander af, at man deler folk op i et A-B- og et C-hold. Alle har jo ret til at sted at bo, og jeg kan da godt være lidt bekymret for, hvilke konsekvenser den nye lov vil få for nogle af samfundets svageste borgere, siger han.

Odinsgaard vil ikke kontrollere, om konkrete personer er arbejdsløse, når de får tildelt en bolig, understreger Michael Meldgaard.

- Det har vi ikke mulighed for, men vi vil bede borgeren udfylde en tro- og love-erklæring på, at de er i arbejde, siger han.

Det kan betyde tomme boliger i perioder, at Odinsgaard ikke må give adgang til arbejdsløse, men den risiko for såkaldt tomgangsleje tager kommunen.

Vurderingen er, at otte boliger om året kan komme til at stå tomme, i givet fald en udgift på 500.000 kr., og den betaler kommunen ifølge aftalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS rystede topholdet

Annonce