Annonce
Hedensted

Byråd siger nej til ny dagligvarebutik: Vil have fuld fokus på midtbyen

Byrådet havde også denne gang flyttet mødet til Hedensted Centret, hvor der i modsætning til rådhussalen i Juelsminde, er plads til at holde corona-afstand. Arkivfoto: Elisabet Hyttel
Tiden er ikke inde til at udvikle Hedensted Syd med flere butikker, mener et flertal i byrådet, som sparker idéen om en ny dagligvarebutik og flere andre store butikker i området til hjørne.

Hedensted: Rema 1000 i det sydlige Hedensted får ikke en ny dagligvarebutik som nabo inden for det næste par år.

Det blev klart på byrådsmødet onsdag, hvor et stort flertal sagde nej til en konkret forespørgsel fra en dagligvarekæde om at åbne butik på trekantgrunden mellem Vejlevej, Overholmvej og Hovedvejen.

Hovedårsagen er, at der netop er sat gang i en udviklingsplan for Hedensted Midtby, og den vil politikerne ikke forplumre ved at sætte skub i en proces i den sydlige del af byen samtidig.

- Vi kan ikke bede erhvervsdrivende og borgere om at komme med input til en midtbyplan, mens vi i stedet udvikler et helt andet sted. Lad os nu koncentrere os om det, vi har sat i gang, mente Hans Kristian Skibby (DF), der også er mod idéen om at udvikle Hedensted Syd som aflastningsområde med yderligere boksbutikker - altså butikker, der kræver mere plads end almindelige detailbutikker.

- Det vil flytte handlen ud af midtbyen, og vi ender på den måde med at grave vores egen grav. Lad os i stedet holde fast i den model, vi har, og så inddrage lokale aktører i, hvordan vi kan få endnu mere liv i midtbyen, sagde Hans Kristian Skibby på byrådsmødet onsdag, der endnu engang blev afviklet i Hedensted Centret, hvor der er plads til at holde den påkrævede coronaafstand.

Det sagde de også

Mette Juhl (S): - Hvis vi flytter alle butikkerne ud af midtbyen, så forsvinder livet og tiltrækningskraften derinde. Det risikerer at blive, ligesom der har været under coronakrisen, trist og tomt. Det er ikke der, vi skal hen.

Bent Poulsen (V): - Som liberal har jeg ikke noget imod, at vi faciliterer et område til erhverv, herunder aflastning, men i respekt for, at der har kørt en lang proces omkring midtbyen, vil jeg gerne acceptere, at vi venter. Principielt mener jeg dog, at vi skal tillade det.

Allan Petersen (DF): - Jeg var i sin tid fortaler for, at vi slet ikke skulle have en dagligvarebutik i Hedensted Syd, fordi jeg var bange for, at vi ville komme ud på en glidebane og tillade flere butikker. Det sker tilsyneladende ikke endnu, og det er jeg glad for. Derudover mener jeg, at det vil give mere mening med en ny dagligvarebutik i Lille Dalby Bakker, hvor der bliver bygget boliger på livet løs.

Torsten Sonne (SF): - Vi skal beskytte midtbyen, og vi skal ikke bygge nye dagligvarebutikker udenfor. Hvis vi skal sætte turbo på noget, skal det ske via midtbyplanen.

Jacob Ejs (S): - Jeg har ikke noget imod boksbutikker, men jeg tror heller ikke, de gør noget særligt for Hedensted. Lad os nu få ordentligt gang i midtbyen.

Husk på troværdigheden

Både Venstre og Socialdemokratiet var enige i Hans Kristian Skibbys betragtninger, og der var også andre argumenter for at vente nogle år, inden en eventuel videreudvikling af Hedensted Syd som aflastningscenter med ny dagligvarebutik kommer på tegnebrættet igen.

- Da vi for nogle år siden lavede en plan for, at der måtte komme én dagligvarebutik derude, var der masser, der bankede på. Vi bad dem om i stedet at bygge i midtbyen, og Lidl fulgte vores anmodning, opkøbte boliger og byggede nyt. Vi bliver en utroværdig erhvervskommune, hvis vi så kort tid efter alligevel åbner op for flere dagligvarebutikker uden for midtbyen, mente Kirsten Terkilsen (V).

Hun tilføjede, at der allerede eksisterer enkelte muligheder for at etablere boksbutikker i området, og at der ikke er behov for at åbne op for yderligere muligheder.

- De etablerede butikker skal have lov til at udvide, men der skal ikke gøres plads til flere butikker lige nu. Vi har netop bevilget en million til midtbyen, så det er der, vores fokus skal være, sagde Kirsten Terkilsen.

Annonce

Parentes mellem Horsens og Vejle

De samme argumenter gik igen fra mange af politikerne, men der var også enkelte, der gerne ville sætte skub i udviklingen af Hedensted Syd. Det gjaldt for eksempel Lars Bro (LA), der frygter, at Hedensted ryger bagud af dansen, hvis man venter for længe.

- Af respekt for historien har jeg ikke noget imod, at vi venter med at give tilladelse til en dagligvarebutik, men jeg mener, vi skal sætte turbo på planlægningen for boksbutikker. Det kan godt være, der ikke er nogen, der banker på lige nu, men hvis de begynder at lugte muligheder, så tror jeg, de vil komme. Hvis ikke vi får gang i planlægningen nu, så er jeg bange for, at Hedensted bliver en lille parentes mellem Horsens og Vejle, sagde Lars Bro.

Også Birgit Jakobsen (KD) ville gerne give plads til flere boksbutikker.

- Jeg er enig i, at vi skal have fokus på midtbyen, men der er ikke noget i vejen for, at vi arbejder i to spor. Hvis vi ikke kommer i gang med det andet også, så er jeg bange for, at vi kommer bagefter og sætter udviklingen i stå. Endelig kan det jo være, at nye boksbutikker i Hedensted Syd vil generere endnu mere handel i midtbyen, fordi folk ikke længere kører til Horsens og Vejle. Jeg synes i hvert fald, vi skal få lavet en ny detailhandelsanalyse, så vi kan se, hvordan borgernes handelsmønster er, sagde Birgit Jakobsen.

Dagligvarebutikken foreslås i det grønne område, mens boligerne skal ligge i det blå. Det røde område er den tidligere Brd. Michaelsen/Dungsfabrik, hvor der evt. kan komme nye butikker. Et stort flertal i byrådet vaglte dog at skyde idé om dagligvarebutik og nye boksbutikker til hjørne. Kort: Camilla Bo Krefeld
Annonce

Positivt stemt over for boliger

Politikerne var enige om, at de butikker, der allerede ligger i området og som gerne vil udvide, skal have mulighed for det.

De var også enige om, at der skal arbejdes videre med en plan for nye boliger i Hedensted Syd.

To lokale udviklere vil gerne lave området bag den tidligere Dungsfabrik om til boligområde med 30-40 lejeboliger, og det var der positiv stemning for i byrådet.

Både Venstre og DF gjorde dog opmærksom på, at det er særdeles vigtigt at tage hensyn til de erhvervsvirksomheder, der ligger der i dag, inden man giver grønt lys til boliger.

Da området i dag er udlagt til erhverv, kræver det en længere proces, inden det kan blive boligkvarter.

Alle byrådsmedlemmer stemte for at gå videre med boligplanerne i Hedensted Syd, mens 25 af 27 sagde nej til ny dagligvarebutik og nye muligheder for boksbutikker i området. Lars Bro og Birgit Jakobsen tog forbehold for det sidste.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Annonce