Annonce
Hedensted

Byråd rygende uenige om nyt udvalg, SF vil give politikere mindre i løn

Erik Kvist (DF), der her ses på valgnatten, er ny formand for opgaveudvalget. Hvorvidt udvalget skal have en næstformandspost er forsat til diskussion. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Allerede inden det såkaldte opgaveudvalg er blevet sat i arbejde, er byrådet i Hedensted uenige om udvalgets sammensætning. SF kunne hverken stemme for eller imod og foreslog mindre i løn til politikerne, så nu skal aftalen forhandles forfra.

Hedensted: At byrådets nye udvalg, opgaveudvalget, er en god idé, er partierne i byrådet i Hedensted ikke uenige om.

Men hvordan det skal sættes sammen og arbejde, deler imidlertid byrådet. Det kom frem på byrådsmødet onsdag aften, hvor Venstre og LA ikke kunne stemme for Hedensted Kommunes styrelsesvedtægt, da de ikke mener, der bør være en næstformand i opgaveudvalget. Det blev dog et spørgsmål om, hvor høj politikernes løn skal være, der blev afgørende for, at udformningen af styrelsesvedtægten for byrådets arbejde nu er sendt tilbage til skrivebordet.

Ved at stille et ændringsforslag om, at politikernes vederlag skal tilbage til niveauet fra 2016, kunne det enlige SF-medlem Torsten Sonne Petersen nemlig stemme blankt til styrelsesvedtægten. Dermed stemte 13 medlemmer (S, DF og KD) for styrelsesvedtægten og 13 medlemmer stemte imod (V og LA). Stemmeligheden betyder, at forslaget er forkastet.

Opgaveudvalget

Opgaveudvalget, eller udvalget for tværgående politik som det retteligt hedder, blev foreslået oprettet allerede sidste år af et enigt byråd. Udvalget har til opgave at kigge på udfordringer, der går på tværs af udvalg. Det kan være transport eller ældreområdet.Udvalget skal udover formand og evt. næstformand fyldes med byrådsmedlemmer, forvaltningsfolk og eventuelt borgere, alt efter hvilke opgave, byrådet giver udvalget.

Ideen om et opgaveudvalg er sået i Venstres baghave. De havde oprindeligt foreslået, at kun formanden skulle være fast i udvalget, men på valgnatten, da posterne skulle fordeles blandt partierne, fik flertalsgruppen indført, at opgaveudvalget også skulle have en næstformand, der skulle aflønnes.

Formand og næstformand aflønnes med samme procentsatser af borgmesterens løn som i de øvrige udvalg. (22 og otte pct.) For at finde de otte pct. ekstra til næstformanden i opgaveudvalget er alle udvalgsformænd gået fra at få 23 til 22 pct. af borgmesterens løn, hvilket svarer til en årlig lønnedgang på ca. 6000 kr.

Har ikke ændret mening

Lønnen er en kæphest for Torsten Sonne Petersen, der af flere omgange har stemt imod en lønstigning til kommunalpolitikerne. Da styrelsesvedtægten blev behandlet i december måned, stemte han dog ikke imod med den begrundelse, at han var enig i omfordelingen af vederlaget bare ikke vederlagets størrelse.

- Jeg har ikke skiftet holdning. Hvis jeg havde været lidt mere vaks, havde jeg stillet det samme ændringsforslag i december. Min holdning til omfordelingen af vederlaget og dermed næstformandsposten i opgaveudvalget var, hvad jeg gav udtryk for i december. Det overskygges bare fuldstændig af min holdning til vederlagets størrelse. Det kunne jeg stemme om ved at stille ændringsforslaget, forklarer Torsten Sonne Petersen.

Annonce

Bredt samarbejde på spil

Planen er nu, at de seks partiers gruppeformænd skal sætte sig sammen til en snak om, hvordan der kan findes et flertal for en styrelsesvedtægt. I følge Venstre har det aldrig været meningen, at opgaveudvalget skulle være som et stående udvalg med både formand og næstformand.

I konstitueringsaftalen er det aftalt, at det er Erik Kvist (DF), der er formand for udvalget, og Mette Juhl (S), der er næstformand. For at finde penge til at aflønne næstformanden er det forslået, at alle udvalgsformænd går lidt over 6000 kr. ned i løn.

- Vi må konstatere, at flertalsgruppen sætter sig tungt på både formands- og næstformandsposten i udvalget. Om det er et oplæg til et bredt samarbejde, sætter vi et stort spørgsmålstegn ved. Det virker som en konstitueringsting, hvor det handler mere om penge end om opgaven. Hvorfor er det vigtigt at have en næstformand? Hvad får vi for de penge?, spurgte Bent Poulsen på Venstres vegne.

Til det svarede den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Alleslev.

- Vi havde en kabale, der skulle gå op på valgnatten, og det er finansieret åbent og ærligt. Desuden har vi en tradition her i kommunen for at have et formandsskab. Det er vigtigt at have én at spare med.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce