Annonce
Brædstrup

Bygningspulje har forandret trætte huse: Fire ud af fem millioner er nu brugt

Direktør i PHC Ejendomme, Peter Pørtner Voldby, er ikke færdig med at udvikle i Brædstrup midtby. Til næste år vil selskabet renovere frisørhuset på Bredgade 1, og det vil ejendomsselskabet også søge puljemidler til fra Horsens Kommune. Dermed håber direktøren at få udviklet det sidste trætte hus i den centrale del af Brædstrup. Arkivfoto: Søren E. Alwan
I 2018 vedtog byrådet i Horsens Kommune en pulje til bygningsforbedringer i Brædstrup. Puljen har siden sat gang i renoveringerne af de trætte huse i bymidten, og nu er fire ud af fem millioner kroner brugt.

Brædstrup: "En række af ejendommene i den centrale del af Brædstrup trænger generelt i høj grad til renovering af facader og klimaskærm. Der er endvidere registreret 42 boligenheder med installationsmangler. Heraf er 16 boliger ubeboede."

Sådan blev situationen for bygningsmassen i Brædstrups bymidte tegnet op i forbindelse med Horsens Kommunes områdefornyelsesprogram, som byrådet vedtog i 2018. Ud over 18 mio. kr. til fornyelse af byens uderum og pladser blev der også afsat fem mio. kr. til bygningsforbedringer i den centrale bymidte i Brædstrup.

Ordningen løber frem til udgangen af 2022, og indtil nu har der været rift om støttekronerne til renoveringer. Det viser en gennemgang, Horsens Kommune har foretaget af ordningen. Indtil nu er der således udbetalt 3.967.709 kr. ud af de fem millioner, og det glæder formanden for oplandsudvalget i Horsens Kommune, Jørgen Korshøj (V), der også er politisk ansvarlig for byens områdefornyelse.

Annonce

- Jeg synes, ordningen har været en succes. Når man ser på de bygninger, som har fået midler til bygningsfornyelse, er der sket en markant og tydelig forandring. På den måde har Brædstrup fået et andet og pænere udtryk. Vi har fået en mere åben og flot midtby, som jeg tror, mange i byen nyder, siger Jørgen Korshøj.

Uden pulje ingen restaurant eller bryggeri

Som de to største poster fra bygningspuljen er der indtil nu udbetalt 1.402.709 kr. til forbedringer og renovering af det gamle posthus på Jernbane 1, og derudover er der udbetalt 1.950.000 kr. på Bredgade 2 A og B til ombygningen og renoveringen af det gamle mejeri, hvor der siden er kommet henholdsvis restaurant samt bryghus, spiritusforretning og nye lejligheder.

Det gamle posthus fik for år tilbage en større renovering med støtte fra bygningsfornyelsespuljen. Her blev to sidebygninger væltet, hvorefter hovedbygningen blev renoveret fra kælder til kvist. Siden er Restaurant Det Gamle Posthus kommet til, og der er kommet nye lejligheder på førstesalen. Foto: Henrik C. Sandvad

Begge bygninger ejes af PHC Ejendomme ApS i Brædstrup, og her er direktør Peter Pørtner Voldby ikke i tvivl om, at projekterne aldrig var blevet til noget, hvis det ikke havde været for puljen til bygningsforbedringer.

- Puljen til bygningsforbedringer har betydet ekstrem meget for os, men den har også været vigtig for byen. Puljen har været med til at gøre, at vi blev motiveret til at gå ind i et projekt som posthusgrunden. Det var et vildt projekt, hvor vi i samarbejde med kommune fik revet halvdelen af bygningen ned og etableret et nyt torv. Puljen gjorde det lettere at tage beslutningen, men den har også været med til at at øge kvaliteten i byggeriet. Når vi arbejder så bynært som ved posthuset, er det vores fælles byrum, som alle vil have holdning til. Derfor har det ligget os meget på sinde, at kvaliteten skulle være i orden, siger Peter Pørtner.

Bygningspuljen har været en kæmpe støtte til projekterne for posthuset og det gamle mejeri. Ellers kunne vi ikke have holdt økonomien hjemme, og så var projekterne måske slet ikke blevet til noget, eller også var kvaliteten blevet markant ringere.

Peter Pørtner Voldby, direktør PHC Ejendomme ApS


Annonce

Byggeri med kvalitet

I forbindelse med byfornyelsespuljen har bygningsejere i den centrale del af Brædstrup kunne få del af støttemidlerne.

Støtten har været op til 25-45 procent af udgiften og gives efter en individuel vurdering af de enkelte projekter ud fra nogle politiske fastsatte kriterier. Det drejer sig om, at husene skal være ældre end 1960. Derudover skal ejendommene have en betydning i bybilledet, den skal have betydning for byens udvikling, og så har utidssvarende boliger uden moderne faciliteter som eget bad og toilet været en del af kriterierne.

Bygningspulje

Der er indtil videre udbetalt støtte fra bygningsforbedringspuljen til følgende ejendomme:

  • Jernbanegade 1 (Den gamle posthusbygning): i alt 1.402.709 kr. Bygningsejer: PHC Ejendomme ApS
  • Bredgade 39a: 200.000 kr. Bygningsejer: PHC Ejendomme ApS
  • Bredgade 2A-B (den gamle mejeri-/vaskeribygning): 1.950.000 kr. Bygningsejer: PHC Ejendomme ApS


Der er givet tilsagn til forestående/igangværende bygningsfornyelse på følgende ejendomme:

  • Bredgade 23: 315.000 kr. Bygningsejer: Knoldhyw Ejendomme ApS
  • Bredgade 25: 100.000 kr. Bygningsejer: Knoldhyw Ejendomme ApS


Der er indledt dialog med ejere om ansøgning om- og reservation af støttemidler til - følgende ejendomme:

  • Bredgade 14B. Bygningsejer: Jari Stenfors Vinther m.fl.
  • Bredgade 29. Navne- og adressebeskyttelse
  • Bredgade 4. Bygningsejer: Linda Ellen Riis
  • Søndergade 1. Bygningsejer: PHC Ejendomme ApS

For den lokale ejendomsudvikler i PHC Ejendomme har bygningspuljen haft stor betydning for, at det har været muligt at udvikle midtbyen i den hastighed og med den kvalitet i de forskellige byggerier, som firmaet ønskede.

- Bygningspuljen har været en kæmpe støtte til projekterne for posthuset og det gamle mejeri. Ellers kunne vi ikke have holdt økonomien hjemme, og så var projekterne måske slet ikke blevet til noget, eller også var kvaliteten blevet markant ringere. Det var jo tale om to store bygninger, som var helt misligeholdte. Så kvaliteten har fået et kæmpe løft i forbindelse med posthuset og mejeriet, men også vi har fået bundet tingene sammen i midtbyen nu. Det håber vi jo også, at alle andre synes, siger Peter Pørtner.

Annonce

Flest penge til PHC Ejendomme

Indtil nu har PHC Ejendomme lagt beslag på de fleste af midlerne - ikke færre end 3.552.709 kr. ud af de udbetalte 3.967.709 kr., viser overslaget fra Horsens Kommune, men det er der en god forklaring på, mener den lokale ejendomsudvikler.

- Vi har jo arbejdet med de centrale ting. Når man arbejder med mejeriet og posthuset, så har man fra kommunens side også set på, hvad der har givet mest værdi for borgerne. Det har heller ikke været sådan, at vi bare har fået en check. Kommunen har også haft en holdning til, hvordan byggerierne har skullet være. Så det har været en tung proces, men så har vi også fået en arkitektonisk sparring omkring, hvordan tingene kunne blive, siger Peter Pørtner.

Det tidligere vaskeri og mejeri i Bredgade 2 A og B er det projekt, som har fået flest midler fra bygningspuljen. I forbindelse med ombygningen blev der etableret nye lejligheder, en spiritusforretning, bryghus og en madbutik i den store bygning, som oprindelig blev bygget som mejeri. Foto: Henrik C. Sandvad

Formanden for oplandsudvalget mener, at fordelingen af puljemidlerne skyldes, at nogle har været dygtigere til at rykke hurtigere end andre.

- Jeg var ikke klar over, at PHC Ejendomme havde fået så mange af midlerne, men det kan man jo ikke bebrejde dem. De har været dygtige, og det kan man ikke lægge dem til last. Det er jo ikke sådan, at man i Horsens Kommune får tildelt midler alt efter, hvem man er. De har søgt på lige fod som andre og ud fra de kriterier, som er politisk fastsat. Jeg kan derfor kun opfordre de sidste boligejere, som har en bygning, der trænger, til at søge pengene, så vi kan få den sidste million ud og arbejde, siger Jørgen Korshøj.

Annonce

Nyt projekt på vej

I PHC Ejendomme har man også planer om at søge midler fra puljen til næste år. Her vil selskabet nemlig gerne i gang med en større renovering af Søndergade 1, hvor frisøren Hair By Gry'P holder til.

- Vi går i gang i frisørhuset næste år, og det bliver for os ligesom afslutningen på hele den centrale del af bymidten. Det er den sidste trætte ejendom i bymidten, og den vil vi gerne have udviklet, og derfor vil vi også søge midler til det. Med projektet får vi bundet bymidten og parken endnu bedre sammen, hvor vi lukker den lille cykelsti mellem Søndergade 1 og 3 og leder de bløde trafikanter op på Banestien. Det vil for os være prikken over i'et, og så er bymidten helt færdig. Vi håber, det vil blive rigtig godt, siger Peter Pørtner.

Annonce

Flere tilflyttere

Med både områdefornyelsen, hvor byens park og pladser har fået et løft, og midler til bygningsfornyelse har flere tilflyttere også fået øjnene op for Brædstrup. Således er byen vokset med flere end 100 tilflyttere det seneste år, og den lokale boligudvikler er også overrasket over tempoet for byens forvandling.

- Den udvikling, vi har set de seneste fem år, har været ekstrem. For fem år siden gik mange og talte byen lidt ned, men det har ændret sig siden. Der er kommet en stor tilstrømning af nye indbyggere. I vores ejendomsselskab har vi daglig henvendelser af folk, som kommer fra Hedensted Kommune, Aarhus eller vestfra, som gerne vil bo i vores by. Det må skyldes, at vi i Brædstrup har fået sat et positivt aftryk hos folk. Så de millioner, som er blevet brugt i bygningsfornyelsen og områdefornyelse, vil hurtig være betalt tilbage. Hvis bare der kommer 10 borgere til, som betaler 250.000 kr. om året i skat, så er de 2,5 mio. kr. hjemme, så der skal ikke mange til, før pengene er tjent hjem, siger Peter Pørtner.


Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

Omfattende aktion er slut efter fire timer: Mand forskansede sig i hus - politiet ledte efter skydevåben

Horsens

45 smittede på én skole på tre uger: Anbefalingerne virker, og vi går ikke længere på samme måde i panik, men tager det som det kommer

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Odder

Odder midtby undgik oversvømmelse: Ny dæmning holdt på vandet

Horsens For abonnenter

DF'er topper listen: Se hvad Horsens-politikerne tjener på deres byrådsarbejde

Horsens

Brandvæsenet tilkaldt til brand i silo - men flammerne havde en helt naturlig forklaring

Annonce