x
Annonce
Horsens

Bygholm Sø klarede weekendens store mængder regn: Vi har været meget spændte

Vandet i Bygholm Sø nåede i weekenden op på 20 centimeter over normalen. Det var ikke kritisk, oplyser Horsens Kommune. Der er stadig langt op til de 63 centimeter over normalen, der mandag i sidste uge fik kommunen og beredskabet til at evakuere beboere i området. Arkivfoto: Silas Bang
Medarbejdere fra Horsens Kommune har holdt ekstra øje med vandstanden i Bygholm Sø. Den toppede ved 20 cm over normalen.

Horsens: Der er blevet holdt virkelig godt øje med vandstanden i Bygholm Sø i løbet af weekenden, da store mængder regn igen væltede ned over Horsens.

Men mandag morgen kan miljøingeniør Tony Bygballe fra Horsens Kommune - foreløbig - ånde lettet op.

Bygholm Sø holdt til vandmasserne, og Horsens-området slap for de voldsomme oversvømmelser, der er set mange andre steder i landet. Og mandag morgen ser det faktisk rigtig fint ud i søen, siger Tony Bygballe.

- Her til morgen er vandstanden i Bygholm Sø syv centimeter under normalen. Og den har været stabil i en del timer, oplyser han.

Annonce

Hvis ikke vi havde haft søen og vådområderne vest for, så havde Horsens by været oversvømmet, lige som vi ser det i flere af de andre kystbyer. Søen har gjort det godt, og det er godt, at vi kan trække vand ud af søen.

Tony Bygballe, miljøingeniør Horsens Kommune

Tjekkede jævnligt

Op til weekenden valgte kommunen at lukke vand ud af søen for at forberede den på de store mængder regn, der ventede. Og den beslutning viste sig at være god.

Da vandstanden i weekenden nåede op på sit højeste, var den nemlig 20 centimeter over normalen. Der er dog stadig langt op til de 63 centimeter over normalen, som fik kommunen og beredskabet til at lukke Schüttesvej og evakuere 91 beboere fra Bygholm Åvænget mandag eftermiddag i sidste uge.

- Så højt nåede vi ikke denne gang. Det toppede ved 20 centimeter over normalen. Siden faldt det så, og vandstanden holdt sig stabil hen over natten til søndag, og så er det faldet yderligere siden, siger Tony Bygballe, som også fortæller, at kommunens vandløbsteam har holdt nøje øje med vandstanden time for time hen over weekenden.

- Vi har været meget spændte og har tjekket meget jævnligt, men heldigvis var der ingen grund til bekymring, siger han.

Renser riste

Tony Bygballe understreger, at Bygholm Sø hen over de seneste ugers voldsomme regn har bevist sit værd.

- Hvis ikke vi havde haft søen og vådområderne vest for, så havde Horsens by været oversvømmet, lige som vi ser det i flere af de andre kystbyer. Søen har gjort det godt, og det er godt, at vi kan trække vand ud af søen. Det bliver endnu bedre, når vi får udvidet Schüttesvej og opdateret dæmningen. Så sikrer vi os endnu bedre, siger han.

Tony Bygballe fortæller, at Horsens Kommune bl.a. vil bruge mandagen på at rense de riste, der sidder i dæmningen ved Bygholm Sø.

- Ristene er blevet rense flere gange hen over weekenden, men de skal være helt rene for at kunne hjælpe med at lede det vand, der kommer igen i de kommende døgn, væk, siger han.

I de kommende dage melder DMI om mere regn over Horsens. I alt er der mandag morgen faldet 137,5 mm over kommunen i februar. Det er mere end tre gange så meget, som der plejer at falde i februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce