Annonce
Læserbrev

Byggeriet i Horsens er - som i mange andre danske byer - en jammer

Tidligere var det disse lokalkendte arkitekter, der var ansvarlige for udførelsen af byggeriet. I dag styres byggeriet af entreprenører, der prioriterer fortjeneste højere end æstetik og funktion.


Annonce

Læserbrev: Bygningskulturen er langsomt, men konsekvent blevet fortrængt af masseproducerede banaliteter.

Byggeriet i Horsens er, som i mange andre danske byer, en jammer.

Parcelhuse laves på samlebånd, og i bykernen hober man flere og flere højhuse sammen, som nærmest har karakter af oplagspladser for baglandets betonvarefabrikker.

Arkitekturen bør atter indtage den plads, den havde, inden det masseproducerede overtog.

Horsens har gennem tiderne fostret kompetente og anerkendte arkitekter, som har været med til at præge bybilledet i flere generationer, som f. eks. Viggo Norn, der frem til sin død i 1967 berigede byen med etageejendomme, museer, skoler og stiftelser i mange forskellige stilarter.

På byggeriet af enfamiliehuse satte i 1950'erne især arkitekten Ove Boldt med sin enkle form for arkitektur et blivende præg på et byggeri, vi i dag beundrer for dets æstetik og kvalitet.

Tidligere var det disse lokalkendte arkitekter, der var ansvarlige for udførelsen af byggeriet. I dag styres byggeriet af entreprenører, der prioriterer fortjeneste højere end æstetik og funktion.

Det er tankevækkende, at de ca. 250.000 parcel- og sommerhuse, der er opført de sidste 50 år i Danmark, stort set er bygget af producenter uden arkitektfaglig medvirken, samt at denne mangel på arkitektonisk kvalitet for en stor del er betalt af pensionskasserne - altså af vore egne opsparinger.

Det hører desværre til undtagelsen, at arkitekter i dag selv tager initiativ til, tegner og bekoster et byggeri fra start til slut - nok fordi den økonomiske belastning for den selvstændige mindre tegnestue er for stor.

En ny trend, hvor flere mindre tegnestuer samarbejder, er imidlertid ved at finde fodfæste i f.eks. Holland, hvor staten favoriserer selvbyggerier ved at reservere og sælge grunde billigere til lokale byggegrupper end til store ejendomsudviklere.

Lignende initiativer har også set dagens lys i Sverige og i Tyskland af den såkaldte Baugruppe, som går ud på at stifte en forening og bygge selv, så man undgår entreprenøravancen på ca. 20 pct.

Måtte sådanne initiativer også finde vej her til lands - såvel nationalt som lokalt. Det er hårdt tiltrængt.

Poul Wagner Sørensen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsmyndigheder vil anbefale obligatorisk brug af mundbind i offentlig transport

Annonce