Annonce
Brædstrup

Byggeplaner i modvind: Nabo advarer mod kæmpe boligblokke

Brædstrup Kro skal rives ned og erstattes af to moderne boligblokke. Den løsning er nabo Erik Thyregod ikke tilfreds med. Han mener ikke, de nye bygninger passer ind i stilen på Nørregade. Foto: Morten Pape

Planerne om at bygge to moderne boligblokke på krogrunden i Brædstrup bør ikke føres ud i livet, mener en af naboerne, Erik Thyregod. Han frygter, at to nye punkthuse vil skæmme midtbyen og ødelægge et værdifuldt kulturmiljø i et område fyldt med historiske bygninger.

Annonce

Brædstrup: - Lokalplan 313 omkring krogrunden i Brædstrup er udarbejdet ud fra ren økonomiske hensyn til ejerne. Der er ikke taget hensyn til hverken byen eller dens borgere. I kommuneplan 2017 blev området udpeget som værdifuldt kulturmiljø, men det vil man ødelægge nu med to grimme kasser.

Ordene kommer fra Erik Thyregod i Nørregade 15, som er nabo til Brædstrup Kro.

Han frygter de nye byggeplaner, der er på krogrunden. Her planlægger ejerne at sælge kroen til boligselskabet Domea, som ønsker at opføre to punkthuse i fire etager.

Lokalplanforslaget er i øjeblikket i offentlig høring indtil 6. januar, men ifølge naboen mangler der en offentlig debat om byggeplanerne på krogrunden i Brædstrup.

- Jeg har ikke noget imod udvikling. Selvfølgelig skal byen udvikle sig, og det gør Brædstrup også. Jeg synes bare, at man ødelægger den arkitektur og det kulturmiljø, som er op langs hovedgaden. Her er mange historiske bygninger, som folk gør meget for at vedligeholde, så husene bevares i deres oprindelige stil. Det er dejligt at se på, men det vil skæmme hele området, hvis der blev placeret to kæmpe, grimme kasser lige der. Hvis man vil lave den slags projekter, så burde man gøre det andre steder, siger Erik Thyregod.

Det er ikke for sent at gøre noget. Der kunne også laves et andet projekt på grunden end lige det, som er foreslået. Mit håb er bare, at den plan, der er nu, aldrig bliver til virkelighed.

Erik Thyregod, nabo til Brædstrup Kro
Ifølge lokalplansforslaget skal boligblokkene ligge helt ud til vejen og vil derfor komme til at fylde godt i bybilledet. Det vil ifølge Erik Thyregod bryde væsentligt med den arkitektur, der er i området. Foto: Morten Pape

Han kritiserer også, at der ikke er muligt at finde nogle højdemål på bygningerne i det lokalplansforslag, som er sendt i høring.

Som nærmeste nabo til kroen bliver Erik Thyregod selv påvirket af byggeriet. Han frygter, at der vil være store skyggepåvirkninger i haven, selvom en skyggeanalyse fastslår, at "bygningerne ikke vil tilføre området væsentlige skyggepåvirkninger".

- Jeg synes, den skyggeanalyse er rimelig useriøs. Den tager udgangspunkt om sommeren, når solen står højest. Situationen vil være helt anderledes om foråret og efteråret, når solen hænger lavt. Så siger man, at byggeriet ikke er højere, end kroen er i dag, men bredden på blokkene er så sandelig en helt anden. Der er forskel på et tag, som går op i spids, og på et fladt tag. Det gør en stor forskel, siger Erik Thyregod.

Erik Thyregod frygter, at to boligblokke vil kaste store skygger ned i hans have. Han mener ikke, at der er lavet tilstrækkelige undersøgelser af skyggepåvirkningerne. Foto: Morten Pape
Annonce

Byen må få politikerne i tale

Naboen ser gerne, at folk i Brædstrup benytter muligheden og give deres mening om byggeplanerne som høringssvar til Horsens Kommune, men også gerne som læserbreve i avisen.

Han håber, at en stor lokal debat og mange høringssvar vil få byrådspolitikerne til at tænke sig om en ekstra gang.

- Jeg håber, da politikerne vil lytte til deres egne byplanlæggere, som anbefalede et mindre byggeri. Egentlig så jeg helst, at man bevarede den gamle krobygning og fjernede den store festsal og indgangen mod syd, så bygningen stod, som den blev opført engang. Så kunne man lave nogle lejligheder og nogle små huse på resten af grunden. Folk har da før investeret i gamle huse og fået en forretning ud af det. Samtidig ville man bevare en markant bygning i Brædstrup, som har stor kulturværdi for byen, siger Erik Thyregod.

Annonce

Ikke for sent

Han nævner, at der er set eksempler i andre kommuner, hvor planer om punkthuse er droppet efter naboprotester.

- Det er ikke for sent at gøre noget. Der kunne også laves et andet projekt på grunden end lige det, som er foreslået. Mit håb er bare, at den plan, der er nu, aldrig bliver til virkelighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce