Annonce
Erhverv

Byggeaktiviteten i Horsens er fordoblet om et år

Byggeriet på Campusgrunden har for alvor taget fart om et år, når der ventes beskæftigelse til 300 håndværkere på byggepladsen. Arkivfoto: Morten Pape

Aktiviteten i byggeriet er i dag omtrent på niveauet som lige før finanskrisen i 2008. Om et år er den en del højere, når der for alvor er kommet gang i byggerierne på Campusgrunden, Kvicklygrunden og Nordhavnen.

Horsens: Der er gang i byggeriet i Horsens lige nu, men om et år vil aktiviteten være nærmest rødglødende.

Kigger man på de tre store spillere i den lokale byggebranche, Casa A/S, Torntoft & Mortensen og Dansk Boligbyg, har de lige nu via underentreprenører til sammen et sted mellem 400 og 500 håndværkere i sving.

Det er dog ingenting i forhold til om et år, hvor vurderingen er, at tallet vil være mere end dobbelt så højt. Til den tid er der nemlig for alvor gang i de store byggerier på Kvicklygrunden, Campusgrunden og Nordhavnen.

- Lige nu arbejder der 20-30 mand på Kvickly-grunden og Campusgrunden, men om et år vil vi nok have ca. 300 håndværkere i gang begge steder. Og på Dana Feed-grunden vil vi, hvis lokalplanen bliver vedtaget, have en 30-40 mand, der er i gang med at bygge et p-hus, vurderer Michael Mortensen, adm. direktør i Casa A/S.

Lige nu arbejder der 20 mand på havnen. Om et par måneder er der 100, og om et år 200-300.

Ole Mortensen, direktør, Torntoft & Mortensen

De store projekter

Antallet af håndværkere på byggepladser i Horsens vil naturligt være et skøn. Dels skifter tallet jævnligt, dels er der et stort antal mindre bygge-opgaver, som ikke er taget med i denne beregning.Her er antallet af håndværkere, der lige nu er i arbejde hos de tre største lokale spillere på markedet. Kun de største projekter er taget med.

Casa A/S:


  • Campusgrunden: Ifølge Michael Mortensen, adm. direktør i Casa A/S, er der lige nu 15 mand i gang med det forberedende arbejde til bl.a. byggeriet af et nyt campus for VIA University College. Om et år vil der være 300.
  • Kvickly-grunden: 30 håndværkere arbejder lige nu på grunden, hvor første etape er byggeriet af et p-hus. Om et år vil 300 være i gang med at bygge boliger, restauranter, liberalt erhverv m.m.

Dansk Boligbyg:


  • Emil Møllers Gade, lejligheder.
  • Blumersgade, lejligheder og domicil for NrGi.
  • Bjerrevej, boliger.
  • Brahesbakke, boliger.

I alt beskæftiger Dansk Boligbyg i dag ca. 100 håndværkere. Det tal ventes at være fordoblet om et år.

Torntoft & Mortensen:


  • Nordhavnen, Jernlageret/Nopa-grunden: Piloteringen af grunden er godt i gang. Mellem 25 og 60 håndværkere er i gang med det. Om et år vil der være 200-300 håndværkere beskæftiget på grunden.
  • Boliger på Sønderbrogade: Byggeriet afsluttes til december.
  • Emilies Plads: De indledende manøvrer til byggeriet af boliger og en Bones-restaurant er gået i gang.

I alt har Torntoft & Mortensen omkring 200 håndværkere i gang i dag. Det tal ventes fordoblet om et år.

Kurven her over beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i Østjylland de seneste 10 år viser, at beskæftigelsen i dag næsten er på niveau med de gode år frem til 2008, hvor finanskrisen satte ind. Illustration: Dansk Byggeri

40 lastbiler om dagen

Hos Dansk Boligbyg, der i dag beskæftiger omkring 100 håndværkere på syv byggepladser i Horsens, bl.a. i Blumersgade, på Bjerrevej og Emil Møllers Gade, forventer man en fordobling om et år. Her vil bl.a. det kommende byggeri af boliger på Brahesbakke i Bygholm Bakker lægge beslag på en del håndværkere.

Torntoft & Mortensen har lige nu gang i tre store byggerier med i alt ca. 200 håndværkere. Først og fremmest på Nordhavnen, men også på Sønderbrogade og Emilies Plads, hvor der skal bygges boliger og en Bones-restaurant.

- Lige nu arbejder der 20 mand på havnen. Om et par måneder er der 100, og om et år 200-300. Vi forventer, at der til foråret vil køre 40 lastbiler om dagen med elementer til havnen, siger Ole Mortensen, direktør i Torntoft & Mortensen.

Byggeriet af boliger på Sønderbrogade afsluttes til december. På Emilies Plads er arbejdet netop gået i gang.

Boom i byggebranchen

Byggeriet i Østjylland er endnu ikke helt på niveau med de gyldne år umiddelbart før finanskrisen i 2008, men det er tæt på.Beskæftigelsen i byggeriet er tårnhøj, og i de kommende år skal der for alvor hyres arbejdskraft til de store byggerier på Campusgrunden og Kvicklygrunden i Horsens. Presset i bygge- og anlægsbranchen betyder, at især mindre virksomheder har problemer med at rekruttere arbejdskraft.

Folkebladet har i en serie artikler gjort lokal status og taget temperaturen på flere af de mange byggepladser i Horsens. Dette er sidste afsnit i serien.

Annonce

Tæt på niveauet før finanskrisen

At der er stor aktivitet i Horsens, bekræftes hos brancheorganisationen Dansk Byggeri, hvor man sagtens kan genkende billedet af Horsens som et af de travleste steder i landet for bygge- og anlægsbranchen.

- Bortset fra hovedstaden er Østjylland den del af landet, hvor byggeriet er tættest på at være tilbage på niveauet fra før finanskrisen, siger Bo Sandberg, cheføkonom hos Dansk Byggeri, der konstaterer, at det i Horsens især er nybyggeriet af boliger, der driver den positive udvikling.

Dansk Byggeri kan ikke levere specifikke tal for beskæftigelsen i Horsens, men i 1. kvartal 2018 var der i Østjylland 23.600 beskæftigede lønmodtagere inden for byggeriet. Det svarer til 98,6 pct. af niveauet i 1. kvartal 2008, lige før finanskrisen satte ind.

Til sammenligning var man på samme tidspunkt i Sydjylland oppe på 86,6 pct. af niveauet fra før finanskrisen. Landsgennemsnittet var i første kvartal 95,5 pct.

Annonce

Flere ansatte på rådhuset

Byggeboomet giver også travlhed på Horsens Rådhus, hvor der netop er ansat to nye medarbejdere i byggesagsafdelingen og en medarbejder, der beskæftiger sig med jordtilladelser.

Alligevel kan det være svært at følge med, konstaterer Jens Heslop, teknisk direktør i Horsens Kommune.

- Vi har hidtil set, at der er højsæson med mange byggesager i afdelingen op til sommerferien, så falder det og tager fart i marts igen. Sidste år oplevede vi bare slet ikke nogen nedgang efter sommerferien. Det holder sig på det høje niveau, og vi ser ingen tegn på, at det er ved at flade ud, siger han.

- Det føles faktisk lidt som en tsunami. Sidste år var der en del planlægning, og de sager rammer os nu som konkrete byggesager, hvor der ud over selve byggeriet kan skulle tages stilling til miljøforhold og naturscreeninger. F.eks når det gælder gravearbejdet på Nordhavnen; det er ikke ukompliceret, konstaterer Jens Heslop.

- Men vi skal ikke klage. Det går jo godt.

Annonce
Horsens For abonnenter

Kommunen afviser dispensation: Autocentralen skal flytte dæklager på Vejlevej, men naboerne er ikke tilfredse

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Grusgrav bliver en realitet - nu kigger skuffet borgergruppe fremad

Hedensted For abonnenter

Fire Juelsminde-virksomheder vil bygge fælles solcelleanlæg ved Glud: Området skal også være rekreativt

Hedensted

Nej, man må ikke brænde sit skur af som sankthansbål: - Det er ikke en god idé

Sport

Kæmpesejr til Odder

Sport

HFS dømt til nedrykning fra danmarksserien

Leder For abonnenter

Horsens holder vejret, mens politikerne kæmper om E45

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Danmarks vildeste legetøjsbutik: Kids Coolshop rykker ind på stort lejemål i Bytorv Horsens

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Sport

Hedensted rystede topholdet

Horsens For abonnenter

De sagde nej til at sende vasketøjet på vaskeri: Sådan klarer vi vasketøjet i dag

Odder

Læsernes dom: Host op med penge til legepladser

Annonce