Annonce
Indland

Byg et femstjernet hotel til insekterne

Det store femstjernede luksushotel har plads til en hel zoologisk have af smådyr. Det er ikke et levende hæk, snarere en levende mur. Foto: Grøn Kommunikation 

Byg et femstjernet hotel til insekterne. Avisen Danmarks haveekspert Lars Lund giver læserne gode råd.

Det er fristende at tænke, at livet ville være skønt, hvis vi ikke havde andre insekter end sommerfugle og honningbier.

Blev tanken realiseret, ville vi også have et meget mindre antal fugle i vores haver og natur. Og det er der næppe ret mange, der ønsker sig. Insekters bidrag til fødekæden er uvurderlige, så forestillede vi os et liv uden insekter, ville vi have et tavst forår uden fuglesang.

Det vakte megen opsigt over hele Europa, da tyske forskere sidste år kunne dokumentere, at insektbestanden i forskellige områder i Tyskland var gået 75 procent tilbage over 27 år. Det er vildt mange. Forskerne har ikke kunne pege på en enkelt årsag til tilbagegangen. Der er givet flere bud, men helt sikre er ledende biologer dog på, at tilbagegangen alene er menneskeskabt.

Annonce

Fem ting du kan gøre for at få en have med en bedre balance

1) Sommerfugle kan vi ikke få nok af. Når man tænker på, at flere sommerfugle flyver mere end 700 kilometer fra deres vinterresistens til Danmark, så skal vi også belønne dem. Sommerfugle lever af nektar, og de går også gerne efter bestemte farver. Derfor skal du have fat på planter, der har meget nektar. Sommerfuglebusk, kæmpejernurt, floks, syren studenternellike, dild eller honningurt er gode bud og farverne rosa, lilla og violette tiltrækker sommerfugle.2) Bier er vigtige for udbyttet i vores haver. Det uanset om det er vilde bier eller bier, vi har i et bistade. Sammen med brumbasserne hjælper de med til at få et større udbytte og en langt bedre kvalitet af frugt. Kløver i græsset, krokus, hyacinter og vintergækker er første hjælp til bierne. Senere følger blomster fra frugttræer og buske, men også stauder som kodriver, asters, stenurt, Skt. Hansurt, lavendel, solsikke og mange flere tiltrækker bier.

3) Fugle kan vi slet ikke leve foruden. Sørg for at sætte så mange redekasser op som muligt. Især musvitter og mejser hjælper dig med at holde lus og larver i skak.

4) En havedam eller blot et fuglebad tiltrækker ikke bare insekter og fugle, men også bier, pindsvin, frøer og tudser. Myg skal du ikke være så bange for, og hvis du er, så handler det blot om at sætte et par fisk i dammen.

5) Et stengærde eller en stenbunke giver ly for mange smådyr. Pindsvinet bruger stenbunken som sovested om vinteren. Tudser gemmer sig i huller mellem sten, og bænkebider og mange andre nyttedyr, der omdanner alt dødt materiale, trives godt mellem sten og skygge.

Sten, lidt brænde og så et højhus. Der er noget for enhver smag i dette boligkvarter. Foto: Grøn Kommunikation 

Se det på bilruden

En del af forklaringen er, at vi ikke længere har så mange vilde blomster, fordi jorden er opdyrket til andet formål.

Andre er af den opfattelse, at hovedårsagen er en ganske bestemt gruppe af pesticider, de såkaldte neonikotinoider, der er den store synder.

Det er en opfattelse, som især foreningen for vilde bier i Danmark mener er hovedårsagen. Neonikotinoider er et syntetisk sprøjtemiddel, der blandt andet bruges til at bejdse rapsfrø og et stof, som ifølge foreningen blot i milliarddele af et gram er i stand til at dræbe insekter.

Midlet, som nu har været anvendt i 25 år, er af EU da også kommet under skarp bevågenhed med henblik på, at man inden for en årrække vil forbyde stoffet til udendørs brug. Mange lande er interesserede i et forbud, mens Danmark ud fra de oplysninger, man ligger inde med i dag, ikke tilslutter sig et forbud.

Fakta er, at der er færre insekter. Visuelt kan man måske se det på antal af insekter, der slås ihjel på en bils forrude, når bilen drøner ud af landevejen. Tidligere skulle der en storvask til efter en længere køretur. I dag kan vinduesviskeren klare det.

Der er ingen garanti for, at fjenden i dette insekthotel flytter ind i kassen med det runde hul, men sker det, så er det hotelværelse med morgenmad. Foto: Grøn Kommunikation    

Boliger er en hjælp

Mange landmænd er i dag begyndt at hjælpe insekterne på vej. Det sker ved at så randområder i marken til med vilde blomster.

Som haveejere kan vi også selv gøre noget for at få en rigere fauna. Hvor der er et varieret udbud af blomster, er der også insekter. Især sommerfugle, humlebier og vilde bier er noget, vi lægger mærke til. Hvor der er insekter, er der fugle, og er man glad for fuglesang, kan man gøre haven mere blomsterrig.

En anden udvej er at skabe gode betingelser for de insekter, som fuglene lever af og for de insekter, der hjælper os med at udrydde for eksempel bladlus. Mariehønen er en af de kendte, svirrefluen en anden. De skal have noget at gemme sig i og noget at lægge deres æg i, og her er insekthotellet en kærkommen hjælp.

Selv ganske små hoteller er med til at gavne dyrelivet i haven. Foto: Grøn Kommunikation       

Skråvægge og fugt

At bygge et insekthotel er ganske enkelt.

Du kan lave en firkantet ramme og dele den op med en hylde. På hylderne kan du sætte mursten med huller vendt ud mod fronten, grankogler, bambusrør, små runde pinde, bambuspinde med hulrum, urtepotter med halm eller hø, ja alt muligt som små dyr kan gemme sig i.

Du kan dele hylderne op med en plade, der går diagonalt, for at lave forskellige værelser. Nogle af rummene kan være med lige lofter - andre med skrå.

Det er som med mennesker, at også insekter har forskelig smag. Du kan bruge et gammelt skab og inddele det i værelser, og du kan bruge gamle små paller stablet ovenpå hinanden. Der er masser af muligheder for at skabe dit helt eget design, så det også passer godt ind i din egen have, og værelserne må meget gerne være udsat for fugt.

De små kryb skal nok indfinde sig, og så har du mulighed for at studere dem på nærmere hold. Hvem ved, måske ender du med at blive helt fascineret af den kriblende verden, så du får lyst til at lave en hel hotelkæde?

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce