Brande: Knap 100 Brande-borgere og andre interesserede fik onsdag en status på trappe-projektet, den fremtidige udvikling af Brandes midtby, et projekt som har fået arbejdstitlen "Gennembruddet".
Mange kendte navne har i tidens løb optrådt på scenen i Remisen, men det hører til sjældenhederne, at der er tale om en egentlig verdensstjerne.
En sådan kunne de knap 100 fremmødte opleve, da Ikast-Brande Kommune, Brande City og Realdania onsdag havde inviteret Brande-borgerne til informationsmøde om status på midtby-projektet.
Den 85-årige professor og arkitekt Jan Gehl var nemlig med til at præsentere ideerne. Han har rådgivet politikere på flere kontinenter om byudvikling og har desuden udgivet en række bøger om emnet.
Jan Gehls pointe var ikke til at tage fejl af: Hvordan skaber man byrum, hvor mennesker har lyst til at være?
Et spørgsmål han har beskæftiget sig med i det meste af en menneskealder og derfor har en hel indsigt i og erfaring med.
- Fællesrummene er meget vigtige i vores samlede menneskeliv, fastslog han og tilføjede, at betydningen af det offentlige rum dårligt kan undervurderes.
Internethandlens forbandelse
Jan Gehl har identificeret 12 kvalitetskriterier, der skal få folk til at gøre ophold i stedet for blot at haste videre og viste eksempler på både steder, hvor det var lykkedes, og steder hvor der nærmest var sket det stik modsatte.
At vores indkøbsmønstre har undergået en voldsom forandring i takt med digitaliseringen og internethandlens stigende udbredelse karakteriserede Jan Gehl som "internethandlens forbandelse":
- Gåtrafik i gaderne bliver til biltrafik i boligområderne, konstaterede han, men i takt med, at det digitale har udviklet sig, har bylivet også udviklet sig, uddybede han.
Jan Gehl, arkitektIntet er mere interessant end at opleve andre mennesker med egne øjne.
Hvor bymidten tidligere var et sted, man tog hen for at handle, er det nu i langt højere grad et sted, man tager hen for at mødes - for at se og blive set.
- Intet er mere interessant end at opleve andre mennesker med egne øjne. Andre mennesker er vores største interesse livet igennem, påpegede Jan Gehl.
Mødestad i stedet for købstad
Derudover skal en god og velfungerende by ifølge ham være bæredygtig, invitere til en sund livsstil (ifølge WHO skal byer invitere til at gå/cykle, nævnte han), og så skal den være god at blive gammel i.
- Vi behøver gode fællesrum, hvor vi kan gå, se og mødes, og vi behøver et levende hjerte i byen, sagde han, inden han sluttede af med en opfordring til at tænke ”mødestad” i stedet for købstad.
Jeanette Ishi Lehn, der er ansat i Ikast-Brande Kommunes afdeling for Plan og udvikling, havde fået den utaknemmelige opgave at efterfølge Jan Gehl, endda som substitut for en sygdomsramt Mia Nørlund fra Grandville, der står for forprojektet.
Hun indledte med at oplyse, at man tidligt i forløbet valgte at ændre processen, så den i stedet for traditionelle workshops/borgermøder har interviewet 30 udvalgte personer. Heriblandt repræsentanter for Brande Citys udvalg for udvikling og planlægning, der har fostret ideen til trappeprojektet, Ikast-Brande Kommunes nu forhenværende bosætningsguide Lene Møller Fløe, kulturkonsulent Carsten Jensen og kommunens koordinator for gadens kunst, Maibritt Larsson, musikskolens leder Simon Lindegaard samt flere andre repræsentanter for kulturlivet, direktøren for VisitHerning, Mette Gottlieb, skoleleder Susanne Rasmussen, Brande Hallernes centerchef Ole Madsen, formanden for Brande City Detail, Hans Ulbrichsen, samt flere lokale restauratører og byrådsmedlemmer.
Alle andre har mulighed for at give deres besyv med fra onsdag middag, hvor kommunen parkerer den kommunale campingvogn på Torvet. Her kan alle komme med deres input, ideer og drømme.
– Det er vores allesammens projekt, fastslog Jeanette Ishi Lehn.
En drømmesituation
Jeanette Isi Lehn ser et kæmpe potentiale i Brande Å, der løber parallelt med Storegade og det rekreative område i Centerparken på den anden side af åen.
Hun fortalte, at det igangværende forprojekt arbejder hen imod en arkitektkonkurrence, og at det ikke handler om at det i den forbindelse ikke så meget handler om at give svarene, som at stille de rigtige spørgsmål.
Kristian Kristiansens drøm
Formanden for Udviklings- og erhvervsudvalget, Simon Vanggaard (DF), fungerede som ordstyrer ved informationsmødet og bød de fremmødte velkommen med en konstatering af, at ”Gennembruddet” er et større sammenskudsgilde med bidrag fra både Bestseller, Realdania, Brande City og Ikast-Brande Kommune, og at der i høj grad er tale om et samarbejdsprojekt.
Han gav herefter ordet til Kent Lykke, som på vegne af Brande Citys udvalg for udvikling og planlægning satte nogle ord på trappe-projektet:
- Vi tager det trin for trin - så vi ikke snubler, spøgte Kent Lykke, som også kunne fortælle, at byens nu afdøde arkitekt, Kristian Kristiansen, der blandt meget andet står bag Baptistkirken og Baunekirken i Tjørring, allerede for et halvt århundrede drømte om at forbinde åen og torvet.
- Åen er en kæmpe ressource, vi ikke udnytter godt nok, konstaterede Kent Lykke.
Han fortalte også lidt om baggrunden for projektet, som Welcon-direktør Jens Pedersen hentede inspiration til under et besøg på Cuba. ”Sådan en skal vi da også have”, tænkte han, og så trak firemandsgruppen ellers i arbejdstøjet.
Overordnet set arbejder man med fire temaer, oplyste hun videre:
- Det blå og grønne Brande
- At binde Torvet og de rekreative kvaliteter sammen.
- Det internationale Brande (store virksomheder – mødes på tværs af kulturer) og
- Brande og kunsten (gavlmalerier og street art).
Blandt andet er det helt unikt, at man har gydende laks i åen midt i byen, fortalte Jeanette Ishi Lehn.
Mange faktorer som eksempelvis niveauforskellen ned mod åen og dermed tilgængeligheden, klimasikring, regnvand og biodiversitet skal tænkes ind i projektet, og drømmescenariet er at "få pakket åen ud" og gjort den til centrum på den akse, der strækker sig fra Remisen over Torvet til Artium, forklarede hun videre.