Annonce
Ikast-Brande

Buurtzorg-aftale med Lokalpleje Danmark må justeres

Kontrakten mellem kommunen og Lokalpleje Danmark blev underskrevet i marts i år af fra venstre direktør Bjørn Kassøe Andersen og bestyrelsesformand Brian Knappmann fra Lokalpleje Danmark samt borgmester Ib Lauritsen. Nu bliver aftalen justeret. Arkivfoto: Ikast-Brande Kommune
Fra 1. november og foreløbig et halvt år frem skal Lokalpleje Danmark ikke længere dække nødkald om natten.

Bording/Engesvang: Fra 1. november og foreløbig et halvt år frem skal Lokalpleje Danmark ikke længere dække sygepleje-nødkald om natten.

I starten af marts indgik Ikast-Brande Kommune en aftale med Lokalpleje Danmark om levering af sygeplejeydelser, i første omgang som et to-årigt pilotprojekt i Bording-Engesvang-området.

Inspirationen havde det tidligere byråd hentet under en studietur til Holland, hvor byrådet blev præsenteret for den såkaldt Buurtzorg-ordning. Her er plejepersonalet organiseret i mindre, selvstyrende grupper, hvilket dels betyder mindre administration og dermed behov for færre mellemledere, dels at borgerne har en primær kontaktperson og ikke får besøg af mere end 3-4 forskellige medarbejdere.

Annonce

Ifølge kontrakten er Lokalpleje Danmark forpligtet til at levere alle tildelte sygeplejeydelser døgnet rundt til alle borgere i eget hjem, men det har vist sig, at kravet om dækning døgnet rundt er svært at imødekomme med store praktiske udfordringer til følge.

For at pilotprojektet kan fortsætte, har det derfor været nødvendigt at lave en midlertidig ændring af kontrakten. Ændringen indebærer, at Lokalpleje Danmark i perioden fra 1. november og foreløbig et halvt år frem ikke længere skal dække sygepleje-nødkald om natten (defineret som perioden mellem kl. 23.30 og kl. 07.30).

Den opgave skal i stedet varetages af Ikast-Brande Kommunes sygepleje, mens Lokalpleje Danmark fortsat skal dække hjemmepleje-nødkald, hvor der ikke er tale om pludseligt opstået sygdom, men eksempelvis behov for assistance ved toiletbesøg.

Lokalpleje Danmark skal desuden fortsat levere planlagte sygeplejeydelser hele døgnet.

Prisen justeres

Kontraktændringen medfører, at det bliver mindre omkostningsfuldt for Lokalpleje at leve op til kontraktens vilkår, fordi de fritages for nogle af de timer, som er relativt dyre at levere, mens de beholder de opgaver, som er relativt billige at levere.

Eftersom forudsætningen for kontrakten er, at de økonomiske vilkår for parterne skal være nogenlunde ens, så Buurtzorg-modellen kan testes med de økonomiske forudsætninger, som den kommunale drift af sygeplejen har, vil timepriserne i kontrakten blive justeret tilsvarende nedad, så de økonomiske vilkår forbliver tilnærmelsesvis ens for parterne.

Foreløbig er det dog marginalt, hvad der er blevet afregnet for nødkald om natten. Den lavere timepris forventes ikke desto mindre at kunne dække ekstraudgiften til det nødvendige kommunale beredskab.

Det vil løbende blive vurderet, om og i givet fald hvornår det kommunale beredskab skal øges.

Annonce

Kørt af sporet

Socialdemokratiet har hele vejen igennem været skeptiske overfor Buurtzorg-projektet, og partiets to repræsentanter i økonomi- og planudvalget, 2. viceborgmester Frank Heidemann Sørensen og Inge Dinis, kunne da heller ikke tilslutte sig forslaget.

En tredje socialdemokrat, Birthe Sørensen, der selv er uddannet indenfor faget, begrunder hvorfor:

- Pilotprojekt eller ikke pilotprojekt – der er nogle opgaver, der skal varetages døgnet rundt. De må være inkluderet i projektet – ellers giver det ingen mening at sammenligne, siger hun og påpeger, at andre opgaver som for eksempel IV-medicin (intravenøs, red.) og andre meget specialiserede opgaver i forvejen varetages af den kommunale sygepleje.Pilotprojekt eller ikke pilotprojekt – der er nogle opgaver, der skal varetages døgnet rundt.

Birthe Sørensen, byrådsmedlem (S)


Desuden skal de borgere fra Bording-Engesvang-området, der er i stand til det, selv transportere sig til Frisenborgparken i Ikast for at få behandling, så en hel del opgaver, som efter Socialdemokratiets mening burde være med i projektet, er i forvejen pillet ud af aftalen.

– Det må være enten eller, påpeger Birthe Sørensen, der mener, at projektet allerede efter et halvt års levetid ”er kørt lidt af sporet.”

- Selve idéen er fair nok, medgiver hun, men socialdemokraterne havde hellere set, at Buurtzorg-konceptet var blevet afprøvet indenfor egne rækker, altså i kommunalt regi.

Desuden er hun baseret på sine egne erfaringer ikke i tvivl om, at det er væsentligt nemmere at rekruttere medarbejdere, når der kun er en begrænset mængde nattevagter.

Annonce
HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Kultur

Vrede DGP-brugere tropper op til fredspibe-møde: Håber på et tryk på pauseknappen

Odder

Fem til otte års ventetid: Der er en særlig grund til, at der mangler ledige pladser i mange lystbådehavne

Navne

Hun har ikke tabt en kamp i otte år: Suveræn PL-guldvinder blev hyldet i Horsens

AC Horsens For abonnenter

Fodbold eller ingenting: AC Horsens' James Gomez måtte springe maden over og gå to kilometer i bare tæer til træning

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné, der skal forbi Horsens i 2022

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode

Annonce