Annonce
Brædstrup

Butiksgrund gemte fortidsguld: Fandt 3200 år gammel grav

Per Mandrup Christensen (t.h) har ledet de ærkæologiske undersøgelser af gravstedet på Præstevænget i Nim. Gravstedet ligger midt på den byggegrund, hvor Jesper Andersen fra Nim Butikstorv gerne vil bygge en ny dagligvarebutik. Foto: Michael Svenningsen

For halvandet år siden fandt ærkæologer fra Horsens Museum et gravsted på den byggegrund, hvor der skal opføres en ny dagligvarebutik i Nim. Nu er graven blevet finkæmmet af arkæologer, og den viste sig at være lidt ud over det sædvanlige.

Annonce

Nim: - I mine 21 år som arkæolog har jeg aldrig stødt på et lignende gravsted. Så der er langt imellem.

Arkæolog fra Horsens Museum, Per Mandrup Christensen, var ikke i tvivl om, at han var stødt på noget specielt, da han for et par uger siden stod for udgravningen af det gravsted, som arkæologerne havde fundet ved en for-undersøgelse på Præstevænget i Nim i marts 2017.

Graven ligger på det sted, hvor Nim Butikstorv fra uge 40 går i gang med at bygge en ny dagligvarebutik, så for at få gang i byggeriet havde bygherre betalt museet om at forestå en egentlig undersøgelse og registrering af graven. De arkæologiske undersøgelser viste imidlertid, at der var tale om et oldgammelt gravsted fra midten af bronzealderen.

- Vi vurderer, at graven er fra omkring år 1200 før Kristus, og det holder vi op på, at liget var brændt. Så man var begyndt at kremere de døde. Samtidig var knogleresterne kommet i en boks, som var stillet ned i en egetræskiste. Det fortæller os, at vedkommende er begravet i den periode, hvor kremering stadig er meget nyt, og man derfor stadig kom liget i en kiste, siger arkæolog Per Mandrup Christensen.

Vi har fundet små knoglerester af et menneske og en tand, men det mest specielle var, at vi fandt en bronzering. Det var ikke en fingerring, men den var også for lille til at være en armring.

Per Mandrup Christensen, arkæolog Horsens Museum
Udgravning af bronzealder-graven i Nim har skabt stor interesse om den lokale fortidshistorie, og en stor del af byens borgere har derfor besøgt gravstedet. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Fandt bronzering

Ifølge arkæologen stod kisten på et gulv af sten, og der var små flade sten i siderne af gravstedet, hvor der formentlig har været lagt effekter til den afdøde. Samtidig har kisten været dækket af sten, som en slags stenrøse, hvilket har gjort, at gravstedet har dannet en lille høj.

- Vi har samtidig undersøgt for at se, om der har været offerdyr, men vi har ikke kunnet finde noget. Vi har fundet små knoglerester af et menneske og en tand, men det mest specielle var, at vi fandt en bronzering. Det var ikke en fingerring, men den var også for lille til at være en armring. Det er noget, man kan gå ind og undersøge nærmere efterfølgende, forklarer Per Mandrup Christensen.

Her er resterne af den bronze-ring, som blev fundet i graven. Ringen skal nu konserveres, og den vil formentlig herefter indgå i samlingen på Horsens Museum. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

En betydningsfuld person

Arkæologerne ved ikke, om det er en mand eller kvinde, der er fundet i graven. Eksperterne er derfor heller ikke klar over, hvad det er for en type person, der blev sat til hvile på marken i Nim, men det er tydeligt, at det har været en person med en vis betydning.

- Det har i hvert fald ikke været en fattigmands begravelse, for vi finder stort set aldrig gravsteder efter de fattige. De er oftets forsvundet. Det har derfor nok været en betydningsfuld person, måske en storbonde, siger Per Mandrup Christensen.

Han mener, at gravfundet på Præstevænget tidsmæssigt hænger meget godt sammen med de mange andre fortidsfund, der er gjort i Nim, hvor der både er fundet spor fra jernalder, bondestenalder, bronzealder og middelalderen.

- I Nim Skov er der mange stenrøser, som er små begravelseshøje, som vi egentlig ikke har noget datering for, og der er mange bronzealderhøje. Graven her passer derfor godt ind sammen med de andre fortidsminder i området. Vi mangler dog stadig at finde en bebyggelse, men det er også sjældent, vi gør det, siger Per Mandrup Christensen.

Annonce

Fortiden skal ikke glemmes

Gravstedet på Præstevænget er nu destrueret og registreret i arkiverne på Horsens Museum, men besøget af arkæologerne fra Horsens Museum har vakt stor interesse i Nim, fortæller Jesper Andersen fra Nim Butikstorv.

- Det er virkelig noget, som alle i byen har gået op i. Jeg tror, at alle skolens børn har været hernede og kigge. Jeg har også været hernede med min børn, og de gik meget op i at lege arkæologer, og vi har også fundet små knoglerester. Jeg håber derfor også, at vi kan få lavet en lille planche på grunden, som fortæller lidt om det specielle gravsted, der har været her. Det vil være oplagt at gøre det, siger Jesper Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce