Annonce
Erhverv

Butiksejere med brede smil: Søndergade summer igen

Mennesker på shopping i Søndergade... Nogle havde måske næsten glemt, hvordan den slags ser ud, men mandag summede det igen på Horsens hovedstrøg, og selv om mundbind skjulte ansigtets nedre del, var mange forretningsdrivende smilende lykkelige over at kunne se kunderne i øjnene igen. Foto: Morten Pape
Efter mere end to måneder uden kunder i butikkerne kunne en del af Horsens' forretningsdrivende mandag låse dørene op. - Nu har jeg stået i et par måneder og kigget ud på en spøgelsesgade, men nu er her liv og mennesker igen, sagde en glad Annette Hviid.

Horsens: "Glæde" og "lettelse".

Kort før lukketid mandag aften ekkoede netop de to ord mellem butikkerne på Søndergade i Horsens.

Efter mere end to måneder med corona-stængte døre, kunne en stor del af kommunens forretningsdrivende mandag morgen byde kunderne velkommen igen, og genåbningsdagen forløb rigtig godt, genlød det bag diskene.

- Nu har jeg stået i et par måneder og kigget ud på en spøgelsesgade, men nu er her liv og mennesker igen.

- Søndergade har summet i dag - lige som før alt det her begyndte. Jeg ved godt, at tingene ikke er normale endnu, men bare det at se mennesker i vores flotte nye gågade, som har stået tom så længe. Dét er bare fantastisk, sagde Annette Hviid fra tøjbutikken Hviid, hvor de fire ansatte havde en meget travl dag.

- Vi har haft kø udenfor stort set hele dagen. Men vi er heldigvis ikke blevet rustne endnu, og mine piger har også været glade og topmotiverede for at komme tilbage, lød det fra Anette Hviid.

Annonce

Lukketid har været et mareridt

På Torvet kunne Intersport-indehaver Lone Johansen også ånde lettet op efter den lange nedlukning.


Det eneste, der ikke må ske nu, er, at vi kommer til at lukke ned igen. Vi skal passe på hinanden, så skal det hele nok gå.

Lone Johansen


- Lukkeperioden har været mit livs værste mareridt. Vi har prøvet at få det bedste ud af situationen ved at lave om på vores lager og holde butikken klar. Men det er ikke rart at have en butik, hvor man kan se, at pengene bare fosser ud, konstaterede Lone Johansen, som mandag mødte ind uden idé om, hvordan genåbningsdagen ville udvikle sig.

- Vi mødte lidt tidligt og varmede op, inden kunderne kom. Vi vidste ikke, om der ville komme så mange, at vi blev væltet bagover, men det er gået godt. Folk ventede pænt ved døren, da vi åbnede, og der har været en god strøm af kunder hele dagen. Folk har bare været glade, sagde Lone Johansen, som har 12-14 fast- og løst ansatte i sin butik.

- Det eneste, der ikke må ske nu, er, at vi kommer til at lukke ned igen. Vi skal passe på hinanden, så skal det hele nok gå, uddybede hun.

Annonce

Folk viste hensyn

Flere af de forretningsdrivende, vi talte med, havde netop været bekymrede for, om kundestrømmen ville blive for massiv på Søndergade, og om folk ville efterleve de corona-restriktioner, der stadig foreskriver afstand og mundbind og begrænser mængden af kunder i de enkelte butikker.

Den bekymring blev gjort til skamme, lød det gennemgående.

Blandt andet fra Winnie Rahbek, butikschef i Bog & Idé.

- Vi mødte ind en time tidligere for at tale forskellige scenarier igennem; "ville der komme mange, ville der komme få?" Hos os endte det med en mellemting - vi har ikke haft for travlt, men vi har bestemt heller ikke kedet os.

- Folk har været megagode til at vise hensyn og give plads, så det har været trygt både for os og dem at åbne igen, forklarede butikschefen og tilføjede:

- Vi kan ikke få armene ned igen - det er dejligt at være i gang.

Annonce

Ingen dans - men masser af smil

Michael Kongsmark, der som chef for City Horsens repræsenterer 130 af byens butikker, var enig.

Han har før sammenlignet begejstringen ved genåbningen med den uforfalskede forløsning, man kan opleve på landet, når køer i uskøn, men livsbekræftende dans slippes løs på markerne om foråret.

Citychefen var mandag rundt i byen for vejre stemningen i butiks-"besætningen".

- Jeg så godt nok ingen, der dansede, men der var smil over hele linjen, for folk har savnet deres forretninger - det er en glædens dag, sagde citychefen.

Annonce

En ærgrelse på strøgturen

Nedlukningen har været hård, konstaterede han.

- Sådan en periode koster noget, men det, jeg har mærket mest i dag, er, at nu kigger vi fremad. Vi har en masse at indhente, og det kommer til tage tid, men det er vi klar til, og så håber vi bare, at der ikke kommer flere nedlukninger, sagde citychefen, som på sin strøgtur dog også måtte ærgre sig.

Genåbningen omfatter ikke butikscentre, og de City Horsens-butikker, der bor i Bytorv Horsens midt på Søndergade, måtte dermed se misundeligt mod deres kolleger ude på gaden.

- Det er møghamrende ærgerligt, for vi har brug for, at alle kommer i gang, Vi har også en del restauranter og cafeer i foreningen, og de har det sgu’ ikke nemt - for nu at sige det på jysk, lød det fra citychefen, som håber på snarlig genåbning af en endnu større del af dansk forretningsliv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Skuddræbt kvindes kolleger i mindeord: Vi savner hendes hjertevarme, smil, latter og dejlige humor

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce