Annonce
Brande

Bustur til fremtiden: Stor interesse for byudvikling

På toppen af Petersborg kunne de ca. 150 deltagere nyde udsigten over Brande by samt den del af området, der har fået navnet ”Bakken”. Foto: Mikael Lund
150 borgere var med på præsentationstur til Brande Syd, hvor der skal udstykkes nye grunde.

Brande:Sidst på eftermiddagen tirsdag havde Ikast-Brande Kommune inviteret alle interesserede til præsentation af strukturplanen for Brande Syd, og arrangementet blev noget af et tilløbsstykke.

Hele tre busser havde kommunen måttet rekvirere for at få plads til de ikke færre end 150 altovervejende lokale deltagere, der havde tilmeldt sig arrangementet. Efter en indledende præsentation i RemisenBrande skulle de fragtes en tur rundt i området, der er omfattet af planen.

Fra Remisen gik turen ad Hyvildvej og Den Gyldne Middelvej til Petersborg, hvor de mange deltagere kunne nyde en grillet pølse og udsigten over Brande by og den del af planområdet, der har fået navnet "Bakken".

Derefter fortsatte busturen til den modsatte ende af planområdet, nærmere bestemt Ny Sandfeldvej, hvor en ny udstykning på 13 grunde i "Skoven" skal udgøre 1. etape i helhedsplanen.

Ifølge Jan Sørensen, der er ingeniør i Ikast-Brande Kommunes bygge- og miljøafdeling, forventer man at have de 13 grunde klar til salg 1. november. Han understregede samtidig, at der hverken bliver pillet ved Brandlund Mose, kolonihaverne, spejderhytten eller rideskolen i den forbindelse.

Etape 2 i den modsatte ende af planområdet, øst for Hyvildvej og syd for Enkehøj, ligger ifølge Jan Sørensen mere end et år ude i fremtiden, ikke mindst fordi jorden her ikke er kommunalt men privat ejet, og de øvrige områder i strukturplanen har endnu længere udsigter.

Annonce
Rasmus Cassøe, partner og byplanlægger CFBO, fortalte om baggrunden for strukturplanen for Brande Syd. Foto: Mikael Lund

Langsigtet plan

Inden deltagerne blev sendt i busserne var de blevet budt velkommen af næstformanden for Ikast-Brande Kommunes teknik- og miljøudvalg, Trine M. Kristensen (DF), der vikarierende for udvalgsformanden, Venstres Henrik Engedahl. Hun kaldte bl.a. strukturplanen for ”ambitiøs” og ”et vigtigt skridt i den rigtige retning”, inden hun gav ordet og mikrofonen videre til Rasmus Cassøe fra kommunens rådgiver på området, arkitekt- og rådgivningsfirmaet CFBO. Sammen med ingeniørfirmaet EnviDan og repræsentanter for kommunen har CFBO udarbejdet strukturplanen, hvor ikke mindst vandet har været en udfordring.

Rasmus Cassøe pointerede flere gange, at der er tale om en meget langsigtet plan for udviklingen af Brande, og at planen rummer ”ret mange boliger over ret lang tid”.

- Boligbehov ændrer sig, og boligmønstre ændrer sig, påpegede han videre.

- Det handler ikke bare om at have en plan for dem, der skal bo her, uddybede han, planen skal også tage højde for samfundsmæssige problemer, og her er fire af FN’s verdensmål vedrørende klima taget med i ligningen. Ikke mindst vandet, hvis veje er om ikke uransagelige så i hvert fald af stor betydning for resten af byen, hvilket man senest fik et eksempel på i forbindelse med oversvømmelsen af midtbyen langs Brande Å i august 2010.

Strukturplanen skal være med til at tiltrække nogle af de pendlere, der hver dag kører til Brande for at arbejde, for derefter at køre hjem igen til nabokommunerne – planen skal kort sagt være med til at forstærke det potentiale, der er i forvejen, fastslog Rasmus Cassøe.

”Fra parcelhus i forstaden til enklaver i naturen” lyder en anden central overskrift for hele strukturplanen, der tager udgangspunkt i standardparceller på 30 x 30 meter med indbygget fleksibilitet.

Efter hans gennemgang af planen fik ingeniør Jan Sørensen ordet. Han advarede mod, at man kobler mere på midtbyens afløbs- og kloaksystemer.

- Vi har nået grænsen, fastslog han, samtidig med at han viste en graf over de stigende nedbørsmængder. Derfor har man arbejdet med planer om ”en omfartsvej for vand”, men de planer er skrottet. I stedet skal udstykningerne være med til at håndtere vandet, så det kommer til at indgå som et naturligt element i området.

At man ovenikøbet har anlagt grøfter og en skole på tværs af vandets naturlige kanaler, som de derfor reelt blokerer for, gør bare udfordringen for Brande så meget desto større, forklarede han. – Man skal tænke sig om med det der vand – rigtig meget endda, understregede han.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Annonce