Annonce
Skanderborg

Bus-kaos og Britney-kritik: Ny formand ser tilbage på første år

Det var en glad og afslappet Poul Martin Bonde, som Stiften mødte på festivalens sidstedag. - Jeg har ikke fået overvældende meget søvn, men det er jo altså også i de her otte-ni dage, at vi skal slå til. Foto: Axel Schütt

Poul Martin Bonde ser tilbage på sin første festival som formand og frem mod Smukfests 40-års jubilæum i 2019.

SMUKFEST: Det tegnede til den varmeste festival nogensinde, og med ekstra vand, en brandbil i kulissen og Britney på scenen, så alt ud til at skulle gå glattere end en babynumse. Og så vendte det hele på en tallerken og blev til trafikkaos, styrtregn og en skuffende og afdanket popstjerne.

Poul Martin Bonde har været en del af Smukfest i en årrække, men 2018 var hans debutår som formand, og året lagde hårdt ud med en række udfordringer. Først trafikalt kaos, da politiet to dage i træk kasserede stribevis af festivalens shuttlebusser, så en rask storm, der væltede en portal, så et par medarbejdere kom til skade, og endelig en ordentlig balje regn og kølige temperaturer.

Alligevel er formanden godt tilfreds med sin første festival, som heldigvis også bød på meget andet end problemer. Århus Stiftstidende mødte Poul Martin Bonde søndag i silende regnvejr og til tonerne af Aarhus Symfoniorkester, der traditionen tro var med til at lukke festivalen ned.

- Der har da været udfordringer på nogle områder, men det vigtigste for mig er, at vi som organisation har slået til og har handlet hurtigt, når det var nødvendigt. Der gik for eksempel maksimum seks timer, da vi begyndte på at finde nye busser, til de første rykkede ind fra Herning Turist. Der er problemer, vi ikke er herrer over, men vi skal kunne handle på dem, og det synes jeg, vi har gjort. Det er klart, at bus-situationen næste år er et kæmpe obs-punkt i evalueringen, og jeg håber, at vi kan få en aftale med myndighederne om, at tungvognskontrollen - som jeg har lært, at det hedder - kan finde sted i dagene op til festivalen i stedet for på de allertravleste dage. Der skal i hvert fald en helt anden taktik til, det er noget af det, vi har lært i år.

Har I også lært noget på musikområdet?

- Jeg synes egentlig ikke, der er noget at komme efter der. Vi har haft et fantastisk program med en række navne fra øverste hylde i forskellige genrer, og de har hver især leveret, som man kunne forvente af dem. Med hensyn til Britney Spears, så leverer hun jo altid mere show end koncert, og det gjorde hun også her.

Påvirker den hårde kritik fra både publikum og anmeldere dig slet ikke?

- Vi kan ikke planlægge program ud fra antal stjerner, og det ville være forkert, hvis vi ikke tog chancer. I år havde vi tre af de allerstørste navne lige nu og så Britney som joker. Og selvfølgelig skal vi have en joker - jeg synes, hun leverede, som man kunne forvente. Vi har 180 programpunkter, og de kan selvfølgelig ikke tilfredsstille alle, men det vil undre mig, hvis ikke alle har haft en musikalsk tilfredsstillelse undervejs. Jeg har selv haft mange, og da jeg var oppe i en af vores nye loger i trætoppene under Carpark North, blev jeg faktisk rørt. Det var også lige i et magisk øjeblik imellem publikum og bandet, men jeg må indrømme, at det var lige før, det trak en tåre. Det hele var virkelig smukt.

Det vigtigste for mig er, at vi som organisation har slået til og har handlet hurtigt, når det var nødvendigt.

Poul Martin Bonde, festivalformand, Smukfest
Poul Martin Bonde fortryder på ingen måde, at Britney Spears var et af årets hovednavne, selvom kritikken har haglet ned over hendes performance. Foto: Axel Schütt

Jubilæumsgave i bøg

Næste år fylder Smukfest 40 år, og hvis alt går, som ledelsen håber, vil også en ny dobbelt Bøgescene stå klar i en større og mere moderne udgave som en del af en ny helhedsplan for festivalområdet.

- Det vil være den perfekte gave til både gæsterne og os selv, men det er ude af vores hænder nu. Et udvalg har arbejdet med planen, og nu er resten op til byrådet, men hvis det vedtager den inden november, tror jeg, vi kan nå det til 2019. Planen er ikke kun at opdatere scenerne, så de er tidssvarende på alle parametre, men også at rykke dem 45 meter tilbage for i første omgang at få plads til nye ind- og udveje og senere 7500 nye publikummer. Det handler ikke bare om at stuve endnu flere folk ind på pladsen, men om at få bedre logistik, samtidig med at vi tager hensyn til skoven og en lang række andre ting.

Hvad kommer jubilæumsåret ellers til at byde på?

- Vi har allerede rigtig mange bolde i luften, og nu må vi se, hvilke af dem vi griber. Der er ikke fastlagt detaljer endnu, men der er en række ideer, vi arbejder videre med. Vi vil selvfølgelig hylde fællesskabet og historien, men jubilæumsåret skal også pege fremad og vise, at vi er en bedre og stærkere organisation end nogensinde, der er helt klar på fremtidens udfordringer. Næste år bliver noget helt særligt, noget unikt, og det arbejder vi videre med, så snart vi har lukket helt ned for i år, sluttede formanden.

Poul Martin Bonde har været festivalens talsmand i en årrække og har haft plads i bestyrelsen i 10 år, inden han sidste år blev valgt formand efter Claus Visby.

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce