Annonce
Østjylland

Ugens loppefund: Iøjnefaldende retrolamper har fået hæderspladsen

De grønne og gule Bumling-lamper hænger smukt over spisebordet i Åbyhøj-villaen. Foto: Flemming Krogh
To sjove lamper i kraftige farver blev købt til langt under nyprisen. Bumling-lamperne er skabt af svenskeren Anders Pehrson.
Annonce

LOPPEFUND: Klassiske design indenfor møbler og lamper er i høj kurs. Betegnelsen ’Made in Denmark’ har i mange år været et kvalitetsstempel, som danske møbelproducenter var fælles om. Med navne som Børge Mogensen, Arne Jacobsen, Werner Panton og Hans Wegner er danske design blevet verdenskendt.

Skandinavisk Design er en anden fælles betegnelse, hvor designere fra vores nordiske naboer hører med. Svenskeren Bruno Mathsson er kendt for sine lette og lyse lænestole, hvorimod landsmanden svenske Anders Pehrson er mere ukendt udenfor Sveriges grænser.

Den svenske designer tegnede en række spændende lamper i 60'erne, hvor navnet Bumling er den mest udbredte. En voluminøs pendel i et enkelt design. Lampen blev lanceret af det svenske firma Atelje Lyktan i 1968 i en række af datidens stærke farver som gul, grøn og naturligvis en tidstypisk chokoladebrun.

Anders Pehrson opdagede min design-interesserede kollega på avisen, Kirstine Lefevre Sckerl, for nogle år siden. Nu hænger der både en velholdt og smuk version i såvel gul som grøn over spisebordet i villaen i Aarhus.

Loppefund: Bumling-lampe

Ugens loppefund: Original, grøn Bumling-lampe: 600 kroner, vurdering på auktion: 1.000 kroner.
Annonce

God pris på grøn Bumling

Min kollega har siden barndommen haft en stor kærlighed til broderlandet med Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe og uendelige granskove. På den måde passer den svenske designer godt i hjemmet, hvor en bred loungestol med træpinde i ryggen tager imod gæsterne i indgangen.

Stolen er designet af svenske Yngve Ekström i 1955, selvom den snildt kunne have haft et danske FDB-stempel i bunden.

Udover de to Bumling-lamper over spisebordet står en tredje version af lampen i kælderen. Indtil videre. I en brun udgave.

- Den gav jeg 1.500 kroner for på en net-auktion. Det var lidt dyrt, men jeg blev nok grebet af auktionen, lyder det fra Kirstine Lefevre Sckerl, som var mere heldig med den grønne version.

Den grønne Bumling, som er 100 procent intakt, kostede 600 kroner på en auktion. Omkring halvdelen af vurderingsprisen.

Kirstine Lefevre Sckerl og resten af familien nyder lyset fra lamperne over spisebordet. En enkel men ganske funktionel lysdæmper er indbygget i lampen, der har to fatninger. Trykker man én gang lyser den ene pære. To tryk får begge til at lyse.

Annonce

Lampen skiller sig ud

En grøn standerlampe, der står i et kælderrum, har også Anders Pehrsons signatur. De to skærme har samme facon som Bumling-lampen, men i en mindre udgave. En bøjelig hals gør standerlampen funktionel og anvendelig. Standerlampen kostede 500 kroner, men så har den også et par skrammer.

Ofte får husets beboere positive kommentarer fra gæster, der ikke kender til de særlige lamper.

- Jeg synes, de er pæne og skiller sig ud fra andre mere kendte modeller. PH's lamper ser man for eksempel overalt. Og så har designet noget humor, mener Kirstine Lefevre Sckerl, som fornemmer, at kendskabet til Anders Pehrsons lamper vokser.

Bumling-lampen bemærkede min kollega for øvrigt på et hipt hotel i London denne sommer. I hotellets foyer stod en række udgaver af lampen i en standerlampe-version.

Ligesom flere af Verner Pantons 60’er lamper er i produktion igen, kan man købe nye udgaver af Bumling-lampen. Her ligger prisen på omkring 4.000 kroner i en serie med mere afdæmpede farver end de oprindelige retro-farver.

Nu drømmer min kollega om et nyt, svensk indslag til sit hjem. Hun overvejer at købe en tidstypisk, forkromet Bruno Mathsson-stol med navnet Karin. Stolen har fire hjul og fås både i læder og fløjl. Den vil passe fint til retro-hjemmet.

Den brune Bumling-lampe har ikke fundet sin plads i huset indtil nu. Den står i kælderen sammen med en standerlampe af samme designer. Foto: Flemming Krogh
På en ferie i London sidste år, hvor Kirstine Lefevre Sckerls familie boede på et Ace Hotel i Shoreditch-området stod flere af Anders Pehrsons karakteristiske lamper i hotellets lobby. Privatfoto
byline
logo
prisseddel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce