Annonce
Horsens

Budgettet i Horsens på plads: 305 nye ansatte til skoler, daginstitutioner og ældrepleje over de næste fire år

19 ud af de 27 medlemmer af Horsens Byråd stemte mandag aften det kommunale budget for 2021 igennem. Borgmester Peter Sørensen (S) kaldte budgettet "en investering i det gode hverdagsliv". Arkivfoto
Forligspartierne talte om et historisk og tiltrængt velfærdsløft, da budgettet for 2021 blev endeligt vedtaget mandag aften. De tre partier, der står udenfor, erklærede sig enige i meget af aftalen, men understregede, at man kunne være nået dertil uden en skattestigning.

Horsens: Et kommunalt budget er propfyldt med tal, og borgmester Peter Sørensen (S) leverede blandt andet tallet 305, da Horsens Byråd ved andenbehandlingen mandag aften satte sidste punktum for næste års budget.

305 er ifølge borgmesteren antallet af ekstra personer, der i de næste fire år vil blive ansat i skoler, daginstitutioner og ældrepleje som følge af den budgetaftale, som et stort flertal i byrådet bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF står bag.

- Jeg er meget stolt over og glad for, at vi med det her budget investerer i det gode hverdagsliv for borgerne, sagde borgmesteren, før han leverede en række andre tal, der skulle understøtte, at budgettet giver et stort boost til velfærden.

Og det er ikke kun på velfærd, at kommunen bliver løftet, understregede Peter Sørensen og efterfølgende en række repræsentanter for forligspartierne.

Omtrent samtlige byrådsmedlemmer tog ordet under den tre timer og tre kvarter lange debat, og der blev blandt andet talt om penge til flere cykelstier, til kunstgræsbaner, til gratis busser til de ældre, til den kommende renovering af lystbådehavnen, til måltider i daginstitutioner og skovrejsning.

Der er - som der skal være i et godt budget - noget til alle, uanset alder og geografi, som Jeanette Handberg (S) konstaterede.

Annonce

Skattestigning

Peter Sørensen kom vidt omkring, men i sit indlæg nævnte han ikke med et ord den skattestigning på cirka 0,1 procentpoint, som også er en del af forliget, og som har præget debatten, siden han selv lancerede ideen om en skattestigning i et debatindlæg i Folkebladet i sommerferien.

Det gjorde til gengæld de tre partier, der står uden for forliget: Venstre, Konservative og Liberal Alliance. De benyttede lejligheden til igen at slå fast, at den skattestigning, som finansierer en del af velfærden, set fra deres synspunkt er helt unødvendig.

Gruppeformand Martin Ravn (V) understregede, at der set fra Venstres side er mange gode ting i aftalen. Faktisk havde han regnet sig frem til, at hele 32 punkter fra Venstres eget budgetforslag var kommet med i aftalen. Skattestigningen gør dog aftalen uspiselig, konstaterede han.


Jeg er meget stolt over og glad for, at vi med det her budget investerer i det gode hverdagsliv for borgerne.

Peter Sørensen (S), borgmester


Jakob Bille (LA) gav sin egen personlige vinkel på sagen. Han fortalte, at hans familie på grund af covid-19 havde måttet prioritere husholdningsøkonomien på ny. Der er blandt andet røget et abonnement på et magasin, han ellers holdt meget af, og der er blevet justeret på døtrenes telefonabonnement.

- Vi har set på, hvad der var "need to have" og "nice to have". Man kunne tro, at Horsens Kommune ville reagere på samme måde, når vi nu er blevet ramt på udligningsreformen. Men nej, her finder man det ikke nødvendigt at undersøge, hvor man kan spare de 30 millioner kroner eller se nærmere på, hvad der egentlig er kommunale kerneopgaver, konstaterede han.

Paw Amdisen (SF) forsvarede skattestigningen.

- Der er et mantra, der hedder, at man bare skal have "mere for mindre". Men det er altså sådan, at god velfærd koster. Det koster at levere kvalitet, og man kan ikke blive ved med at effektivisere, sagde han.

Annonce

Færre lærere og pædagoger

Martin Ravn bemærkede, at lovprisningen af budgettet som et "historisk velfærdsforlig" fra blandt andre Andreas Boesen (S) lød som et deja vu fra tidligere år, hvor der også blev talt om et markant løft af velfærden.

Ravn hæftede sig i den forbindelse ved, at antallet af medarbejdere på både daginstitutionsområdet og skoleområdet fra 2015-2019 faktisk er faldet, trods stigende børnetal. Antallet af administrative medarbejdere er tilsvarende steget, påpegede han.

- Vi må håbe, at den udvikling ikke fortsætter med det her forlig, sagde han, hvorefter formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Lone Ørsted (S) bemærkede, at skoleområdet i de senere år har været hårdt spændt for med årlige krav til effektiviseringer.

- De tal, du snakker om, viser jo bare, at der er et stort behov for, at vi gør noget på området nu, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce